سالم الخبر: رئیس سندیکای صاحبان صنایع دارویی انسانی گفت: امسال و سال گذشته نه تنها بودجه دارویی را تامین نکردند، بلکه تسهیلات و بدهی های دولت را در بخش های بیمارستانی و بیمه ای و بودجه بستند. تخصیص پرداخت نشد و ادامه نخواهد داشت.
محمد عبدزاده با اشاره به وضعیت صنعت داروسازی کشور، باید همچنان نگران تامین دارویی کشور باشیم. من معتقدم مسئولیت و کاری که در این زمینه بر دوش آقایان دکتر الظفرکندی و زفرکندی می افتد و وضعیتی که بر عهده می گیرند یا به ارث برده اند، مستلزم کار و تلاش شبانه روزی است. چه در حوزه سیاست گذاری، چه در حوزه بانکی و چه در حوزه ای که ممکن است ارتباط مستقیمی با هم نداشته باشد که حوزه مدیریت شرکت ها به خصوص در حوزه دولتی است.
وی افزود: اگر صنعت داروسازی را با سایر صنایع مقایسه کنید، صنعت داروسازی به نظر من نسبت به بقیه صنایع وضعیت سخت و شکننده تری دارد و در معرض خطرات آسیب پذیرتر است. از آنجایی که قیمت گذاری دارو طبق قوانین موجود در اختیار وزارت بهداشت است، در نتیجه قیمت دارو بر اساس نرخ تورم در کشور تغییر نمی کند. همین امسال ببینید قیمت لبنیات چقدر تغییر کرده است. داروسازی هم یک صنعت است و فقط برای یک قسمت آن ارز می گیرد، ترجیحاً 4200 یا 28500. بخشی از قیمت دارو و قیمت تمام شده دارو متاثر از نرخ تورم کشور است. بین 30 تا 40 درصد ارز سالن اول را دریافت می کنند و حدود 70 درصد آن رایگان و موادی که از آنها حمایت می کند مانند حقوق، دستمزد، بسته بندی و … و تمام هزینه های آنها رایگان محسوب می شود. . هر چه جلوتر می رویم و از ابتدای سال زمان بیشتری می گذرد، حاشیه سود پزشکی کمتر می شود. نتیجه این مشکل را در بورس می بینید.
عبدزاده با اشاره به عملکرد شرکت های دارویی طی شش ماه گفت: اگر در مدت شش ماه عملکرد شرکت های دارویی بورسی را بررسی کنید، متوجه می شوید که وضعیت بسیار بدی است. شاید در 10 سال اخیر، اکنون شاهد بدترین وضعیت در شاخص های بورس دارویی هستیم. این امر به این دلیل است که در سال های گذشته قیمت دارو بر اساس نرخ تورم تعدیل نمی شد که بخشی از آن به بودجه سازمان های بیمه گر و بخشی به بودجه سازمان های بیمه گر بازمی گردد.
دیگر تعادل در طرح دروری که با تورم پیش بینی نمی شود، وجود ندارد.
وی ادامه داد: نکته دیگر ماجرای نابرابری مالی دانشگاه های علوم پزشکی است. بخشی از این وضعیت شکننده ای که صنعت داروسازی در حال تجربه آن است به این دلیل است که دانشگاه های علوم پزشکی و بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی سالانه دچار عدم تعادل مالی می شوند و به همین دلیل، حساب های دارو و تجهیزات پزشکی دچار مشکل می شوند. از درآمد آنها تجاوز نکند. در چنین شرایطی این مجموعه ها هر چه نقدینگی داشته باشند اولاً به سمت بدهی های آنها سرازیر می شود که عمدتاً برای پرداخت بدهی کارکنان است، سپس هزینه های جاری را پرداخت می کنند و در نهایت اگر چیزی باقی مانده باشد به سمت دارو می رود. . و تجهیزات، که همچنین ممکن است برسد. به همین دلیل بیشترین حجم مطالبات شرکت های دارویی مربوط به دانشگاه ها و بیمارستان های دولتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی است. به همین دلیل، جداسازی حساب های داروی بیمارستانی به بهبود چرخه نقدینگی کمک می کند. بهبود چرخه نقدینگی این امکان را به صنعت داروسازی میدهد که ریالها را در اختیار داشته باشد و از این ریال برای تامین مواد استفاده کند که اینطور نبوده است.
عبدزاده همچنین خاطرنشان کرد: نکته بعدی مصوبه چند هفته پیش دولت مبنی بر تفکیک حساب های درآمد مالی بیست و نه و بیست و هفتم سهم تامین اجتماعی از عوارض است که به بازگشت نقدینگی به سلامت نیز کمک می کند. مراقبت بخش به همین دلیل هم در حوزه دانشگاه علوم پزشکی و هم در حوزه تامین اجتماعی باید حساب ها را به دو مرحله تفکیک کنیم. در سازمان برنامه و بودجه همان بودجه برای طرح دارو و بودجه جاری موسسات بیمه ای به طور مرتب با کسری یا هر چیز دیگری تخصیص داده نمی شود و به همین دلیل موسسه بیمه نمی تواند به تعهدات خود عمل کند و ریالی هم ندارد عرضه کننده دارو، و به نظر می رسد که ظاهر آن کمبود دارو را نشان می دهد و عملکرد آن در بازار سهام برای شرکت های دارویی ضرر می کند. این بخشی از ساختار بودجه و ساختار دانشگاهی علوم پزشکی است.
وی شرکت های نیمه دولتی را یکی از منافع در این حوزه دانست و گفت: یکی از منافع جدی ساختار است.
این مدیریت و هیئت مدیره شرکت های نیمه دولتی است که زیرمجموعه هلدینگ های موسسات مختلف است. تا این حد در این سال ها هیات مدیره ها که ارتباط تخصصی و ماهوی چندانی با حوزه کاری خود در پزشکی نداشتند، تجربه کافی در حوزه مدیرعاملی و هیات مدیره و تغییراتی که انجام دادند نداشتند. که تبدیل به کارخانه های داروسازی کشورمان شدند که روزگاری سوپاپ اطمینانی برای تامین داروی کشور بودند، اکنون نقطه تهدیدی برای تامین داروی کشور بودند. یعنی الان چه ارزی باشد چه ریالی باید سیستم برنامه و بودجه ما درست کار کند و وزارت بهداشت ما بیش از هر جا به روز باشد و ساختار مالی و اقتصادی و اداری. این شرکت ها تغییر کرده و به تهدیدی برای عرضه دارویی کشور تبدیل شده اند و وزارت بهداشت در واقع پاسخگوی آن است که از نظر اجرایی اختیارات زیادی ندارد و به نظر من یکی از آنهاست. از مهمترین کارهایی که باید در کشور انجام شود. دولت آقای دکتر مزیکیان در مجموعه شرکت هایی است که زیر مجموعه سازمان تامین اجتماعی، گروه بانک ملی و ستاد اجرایی است. بقیه بانک ها باید به طرق مختلف کاری را که نیاز فوری دارند انجام دهند، یعنی تعویض هیئت مدیره با تجربه و تخصص آشنا به شرایط شرکت. چون جدا از بحث آسیب هایی که در بحث مشارکت دیدند و می بینند، بحث بعدی بحث تامین دارو به کشور است.
وی ادامه داد: در واقع سازمان برنامه و بودجه، وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو تمام تلاش خود را می کنند، اما بخش زیادی از ضعف ها مربوط به ساختار خود این صنعت و به طور کلی است. من معتقدم در مقایسه با آن سالها در بخش قیمتگذاری، چه در تصمیمگیری و چه در تعیین سیاستگذاری و تسهیل امور در حوزههای نظارتی و غذایی و همچنین در اصلاح نظام نیازمند کار است.» ساختار مالی شرکت هایی که عمدتاً یک شبه دولتی هستند.
عبد زاده درباره کاهش ارزش صنعت دارو گفت: اگر صنعت داروسازی را به دو قسمت تقسیم کنیم اکثر کارخانه های قدیمی ما همگی فرسوده شده اند چرا که میزان مصرف در صنعت دارو بیش از هفت سال است که از سرمایه گذاری بیشتر است. ; این به معنای تجهیزاتی است که 10 سال قدمت دارند
بارها باید تجدید شوند، شرکت ها نمی توانند هزینه بازسازی و خرید تجهیزات جدید را داشته باشند. چون تجهیزات جدیدی که می خرند بدون ارز است اما قیمت گذاری بر اساس ارز سالن اول است.
وی ادامه داد: قسمت دوم این است که سودآوری از صنعت داروسازی گرفته می شود. وقتی سودآوری از یک صنعت سلب می شود، آنها برای بقا می جنگند. یکی اینکه در حال صرفه جویی در منابع هستند در حالی که کارخانه هرگز با چراغ روشن نمی خوابد و می توانند هزینه های جاری خود را تامین کنند. بنابراین بخش عمده این صنعت را صنعت پسماند تشکیل می دهد و چون سودآوری از صنعت داروسازی گرفته می شود، سرمایه گذاری های جدید تمایلی به ورود و سرمایه گذاری در این حوزه ندارند.
عبدزاده همچنین گفت: امسال و سال گذشته با اینکه بودجه دارو ندادند، تسهیلات را هم بستند و بدهی های دولت در بخش بیمارستان، بیمه و تخصیص بودجه پرداخت نشد. همه چیز به حکمرانی خوب و سیاست گذاری برمی گردد که باید وجود داشته باشد و این تعادل بین تعهدات و بودجه ای است که ما داریم. دولت باید در حد بودجه خود متعهد شود. نمی توان گفت که همه چیز از خدمات پزشکی، تجهیزات پزشکی، دندانپزشکی، کلینیک و کلینیک جزو تعهد من است و این طرف آن را نمی بیند و هزینه نمی کند. بار این بدهی اکنون به بخش خصوصی و کادر پزشکی منتقل شده است.
وی تصریح کرد: صنعت دارو در بخش دولتی و خصوصی به دلیل تقسیم سود از ارزش پایینی برخوردار است و در عمل کارخانه دار و صاحب سرمایه نمی توانند با حفظ وضع موجود سود را تقسیم کنند. اکنون در بسیاری از کارخانجات دارویی ما، دولتی و خصوصی، به ویژه در بخش تجهیزات آزمایشگاهی، شرکت ها دیگر نمی توانند مثلاً یک دستگاه جدید بخرند و دستگاه های دست دوم را خریداری کنند که گران هستند و به نظر من این منجر به کاهش کیفیت پیام این است که این صنعت دیگر نمی تواند به همین شکل ادامه دهد.
عبدزاده درباره تامین کسری بودجه صنعت دارویی کشور نیز خاطرنشان کرد: بسیاری از کسری های صنعت دارو تامین نمی شود و فقط جابجا می شود. در حال حاضر تعدادی از خواسته ها از شرکت های پخش
از بخش دولتی به بیش از 25 هزار میلیارد تومان رسیده ایم و طبق آخرین آمار تقاضا برای شرکت تا پایان مرداد بوده است و به همین ترتیب اضافه می شود. در پروژه دروار با 69 پروژه شروع شد و در سال جدید به 76 پروژه رسید و بعد از سال آینده باید انتظارات خیلی بیشتر باشد، جالب است که در هر دو سال انتظارات وزارت بهداشت. که به سازمان برنامه و بودجه می داد، بسیار واقعی بود، اما آنچه در کمیته بهداشت و کمیته تعرفه تصویب شد، ارقام همان وضعیتی بود که اتفاق افتاد.
وی ادامه داد: چیزی که وجود دارد این است که این بودجه متناسب بین تعهدات و بودجه مطابقت ندارد، از آمار دارویی برای بازار دارویی کشور که بیش از 150 هزار میلیارد تومان است که 76 درصد آن را متعهد می شوید. یعنی مابقی را باید پرداخت کنید و هر چقدر هم که پرداخت نکنید، یا مبلغ درخواستی شرکت ها است یا پرداخت از جیب مردم و روندی که در این سال ها نمایان می شود این است که تعهدات. که باید در بودجه واقعی پیش بینی شود زیرا واقعی انتظار نمی رود و نتیجه آن افزایش حق الزحمه و انباشت مردم است. ادعاهای شرکت های دارویی ما عمدتاً از بخش دولتی و کارخانه های تولیدی است. چون واردکننده پولش را میگیرد، اما من تولیدکننده هستم و داروهای بیمارستانی و داروهای بیماریهای خاص را تولید میکنم، اگر یک گرم ماده و یک ریال پول داشته باشم، اولویتم تولید دارو است و دارویی که هست. تولید وظیفه ماست برای نگه داشتن مردم در بیمارستان بدون دارو. ما نباید سرم خون، داروهای بیمارستانی و بیهوشی ارائه کنیم.
عبدالزاده همچنین افزود: به همین دلیل وصول مطالبات در اولویت دوم شرکت ها قرار دارد. زیرا اولویت اول ما برای خودمان تهیه دارو است. چقدر تا زمانی که شرکت پولش تمام شود و نتواند مواد اولیه تهیه کند. این کمبود نیز به دلیل خود نقدینگی است. اما واقعیت این است که بودجه دولتی در حوزه دارو در چند سال گذشته مطابق با تعهدات واقعی سازمان های بیمه گر نبوده و این بار کسری نقدینگی عمدتا بر دوش شرکت های داروسازی است که دیگر نیستند. بتواند در این شرایط ادامه دهد./شرق
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17812/%D9%87%D9%84%D8%AF%DB%8C%D9%86%DA%AF-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%86%DB%8C%D9%85%D9%87-%D8%AF%D9%88%D9%84%D8%AA%DB%8C-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88%DB%8C%DB%8C-%D9%85%D8%B3%DB%8C%D8%B1-%D8%B3%D8%B1%D8%A7%D8%B2%DB%8C%D8%B1%DB%8C-%D9%82%D8%B1%D8%A7%D8%B1-%DA%AF%D8%B1%D9%81%D8%AA%D9%87-%D8%A7%D9%86%D8%AF
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز