07:30 – 2 سپتامبر 1403
بر اساس آمار سالانه کشور از 1.3 تا 1.5 میلیون تن روغن مصرف می کند و برای تامین این میزان نیاز به 3 میلیون تن دانه های روغنی داریم که هم اکنون 80 تا 90 درصد آن از طریق واردات تامین می شود که طبق برنامه 90 پیش بینی می شود. تامین وابستگی به خود دانه های روغنی در برنامه هفتم زیرساخت ها و اعتبارات لازم.
در سالهای اخیر کشورهای تولیدکننده دانههای روغنی محدودیتهای تجاری، افزایش قیمت و سایر سیاستها را برای تامین امنیت غذایی خود در پیش گرفتهاند، در حالی که کشورمان همچنان برنامهای جدی برای توسعه و افزایش تولید دانههای روغنی و پرهیز از واردات این دانهها دارد. این اتفاق نیفتاد در حالی که دستیابی به سیستم تولید پایدار و بی نیازی به واردات نیازمند اتخاذ سیاست های مناسب است که انتظار می رود با برنامه مدون ضمن فراهم آوردن زیرساخت های لازم به خودکفایی برسد.
بر اساس اعلام انجمن روغن نباتی در سال گذشته بیش از 2 میلیون تن روغن در کشور تولید شد که در چهار ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل 7 درصد رشد داشته است. هزار تن
تولید کلزا 2 برابر افزایش یافت
عطاالله الهاشمی عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی نیز گفت: بر اساس آمار، تولید شلغم در سال زراعی 1401 تا 1402 به 138 هزار تن رسید، در حالی که تولید در سال زراعی 1402 تا 1403 به این میزان رسید. 280 هزار تن یا 280 هزار تن. افزایش 2 برابری امسال شرایط مطلوب تولید به دلیل قیمت خرید تضمینی و خرید مطلوب سال گذشته است اما در سال جاری سوء نیت نسبت به پرداخت مطالبات می تواند بر خودکفایی یا خوداتکایی تأثیر بگذارد.
الهاشمی ادامه داد: تعدادی از کشاورزان سفارشات شلغم را با دو ماه تاخیر تحویل می دهند، در حالی که اگر تولیدکننده اطمینان داشته باشد که سود یا قیمت محصول در سریع ترین زمان ممکن تضمین می شود، می توان به اهداف خودکفایی و خودکفایی دست یافت. اتکا به دانه های روغنی
عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی از رشد مضاعف تولید کلزا خبر داد و گفت: در صورتی که نهاده ها، فناوری، خرید و پرداخت به موقع نیازها فراهم شود تا کشت دانه های روغنی به صرفه باشد، در بازه زمانی مشخص می شود. چندین سال طول می کشد تا به خوداتکایی برسیم.
طرح خودکفایی صنعت نفت طی سال های 94 تا 1400 با رشد 10 درصدی از 6 درصد در سال 94 به خودکفایی 16 درصد در سال 1400 رسید و در مقابل خودکفایی در سال گذشته 6 درصد به 10 درصد کاهش یافت. ٪.
90 سهم نفت مورد نیاز از طریق واردات تامین می شود
محمد شفیع ملک زاده عضو اتاق سندیکاهای کشاورزی گفت: بر اساس آمار بیش از 80 تا 90 درصد نفت و فرآورده های نفتی از طریق واردات تامین می شود و به همین دلیل طی چند سال آینده خودکفایی حاصل می شود. ایجاد زیرساخت و پشتیبانی لازم
به گفته وی، با توجه به افزایش 100 درصدی قیمت کودهای شیمیایی و عدم تخصیص حمایت و تسهیلات، نمی توان به خودکفایی دانه های روغنی دست یافت، ضمن اینکه با حمایت از کشاورزان با تامین نهاده ها با قیمت مناسب، تسهیلات کم بهره می شود. و اطمینان از فروش پتانسیل برای خودکفایی وجود دارد زیرا کشاورزان به کشاورزی تشویق می شوند.
ملک زاده ادامه داد: در بحث دانه های روغنی باید ضمانت هایی مانند کشت قراردادی وجود داشته باشد که بر اساس آن کشاورزان با در نظر گرفتن ظرفیت و پتانسیل کشور از نظر زمین کشاورزی و منابع خاک و امکان تولید، آمادگی بیشتری برای تولید داشته باشند. دستیابی به این خودکفایی در دانه های روغنی یک دهه است که وجود دارد.
عضو اتاق سندیکاهای کشاورزی با بیان اینکه در برنامه هفتم امکان خودکفایی 100 درصدی دانه های روغنی وجود ندارد، افزود: با ایجاد زیرساخت های لازم در برنامه هفتم، حداکثر خوداتکایی محقق می شود. از 50 درصد . تاخیر در پرداخت مطالبات و قیمت نامناسب برای خرید تضمینی محصولات کشاورزی باعث عدم تمایل کشاورزان به کشاورزی شده است در حالی که خودکفایی با اعلام قیمت مناسب و متناسب با هزینه های تولید حاصل می شود.
طرح خوداتکایی دانه های روغنی اگرچه توانست دستاوردهایی را برای اقتصاد کشور به همراه داشته باشد، اما به دلایل متعددی در سال های گذشته به بن بست رسیده و نتوانسته به اهداف خود دست یابد که انتظار می رود با اتخاذ سیاست های حمایتی و برنامه ریزی مناسب محقق شود. خوداتکایی در تولید محصولات این استراتژی تاثیر بسزایی در بهبود امنیت غذایی و کاهش وابستگی دارد.
خبرنگار: آزاده محبی