09:12 – 05 نوامبر 1403
وزارت جهاد کشاورزی وظیفه تامین امنیت غذایی کشور و تامین مواد غذایی سالم، در دسترس و باکیفیت را بر عهده دارد تا کشور با بیش از 85 میلیون نفر جمعیت در تامین مواد غذایی خود به سمت خودکفایی حرکت کند. نیازهای کشور با توجه به بیانات رهبری و همواره بر اساس سیاست های برنامه هفتم در 14 محصول اساسی دولت به خودکفایی 90 درصدی به طور متوسط و 100 درصدی در 5 محصول می رسد که این امر منوط به ایجاد زیرساخت ها و اعتبارات لازم است. .
مجتبی الخیام نکوی رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و توسعه کشاورزی و معاون وزیر جهاد کشاورزی در خصوص خودکفایی در محصولات اساسی در برنامه هفتم گفت: خوداتکایی 90 درصدی تا پایان برنامه هفتم است. این امر با به کارگیری الگوی کشاورزی و تجمیع دانش در بخش کشاورزی محقق می شود که بر اساس این گزارش پس از گذشت 51 سال از برنامه الگوی کشاورزی، 25 تا 30 درصد الگوی کشاورزی در دو سال اخیر اجرا شده است.
الخیامنکوی می گوید: با حمایت از تأسیس شرکت های دانش بنیان، ایجاد پارک های علم و فناوری و دهکده های فناوری و اسکان فارغ التحصیلان بخش کشاورزی در این مکان ها می توان گامی در جهت افزایش بهره وری و کاهش میزان بهره وری برداشت. ضایعات در تولید فناوری دانش
خودکفایی در تولید محصولات استراتژیک همواره یکی از اهداف اصلی دولت بوده است، زیرا امنیت و اقتدار غذایی کشور با خودکفایی در این محصولات پیوند خورده است، بنابراین باید اعتبارات و زیرساخت های لازم برای تحقق این سیاست مهم فراهم شود. . برای تحقق اهداف برنامه هفتم تخصیص داده شده است.
14 درصد از تولید ناخالص ملی مربوط به بخش کشاورزی است
عطاالله هاشمی، عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی گفت: با وجود اینکه 14 درصد تولید ملی مربوط به بخش کشاورزی است، اما تخصیصی که در برنامه هفتم به آن اختصاص داده شده به 3 درصد هم نمی رسد. یعنی در برنامه هفتم به بخش کشاورزی توجهی نشده است.
به گفته وی، اگرچه در حال تقویت حمایت از کشاورزان در الشعار هستیم، اما این اتفاق در صحنه رخ نداده است و در برنامه هفتم کمبودهای زیادی در حوزه کشاورزی داریم که امیدواریم به تدریج اصلاح شود، در غیر این صورت اهداف برنامه هفتم محقق نخواهد شد
هاشمی با اشاره به اینکه دستیابی به خودکفایی 90 درصدی در محصولات اساسی در برنامه هفتم مستلزم ایجاد زیرساخت ها و الزامات لازم است، افزود: دستیابی به اهداف خودکفایی در محصولات اساسی در برنامه هفتم مستلزم ایجاد توانمندی ها، الزامات لازم است. و زیرساخت هایی که در برنامه هفتم مغفول مانده بود.
یکی از اعضای شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی با بیان اینکه گندم منبع اصلی انرژی غذایی است گفت: بر اساس فرمایشات مقام معظم رهبری گندم جایگاه خاص خود را دارد که دولت باید در حمایت از گندم کاران و گندم کاران آن را انجام دهد. محصول گندم این امر در طول تاریخ نشان داده است که تأثیر قابل توجهی بر غذا و امنیت غذایی دارد.
وی به راهکارهای دستیابی به خودکفایی در محصولات اساسی در برنامه هفتم اشاره کرد و افزود: الگوی کشاورزی شاخه ای از کشاورزی شناختی است که با تامین نیازهایی که معیشت کشاورزان را تامین می کند و از صرفه اقتصادی برخوردار است، به هیچ وجه وجود ندارد. نیاز طولانیتر است و بنابراین الگوی کشاورزی نیاز به حمایت و توجه ویژه دارد.
یکی از اعضای شورای قیمت گذاری با تایید تخصیص 40 اعتبار سالانه برای الگوی کشاورزی گفت: طرح الگوی کشاورزی خوب اما ناقص است و با تامین نیازها می توان به خودکفایی محصولات در کوتاه مدت، متوسط و بلند مدت برای برخی از محصولات مانند کلزا، خودکفایی از طریق دو برنامه حاصل می شود.
در اسناد اولیه به ویژه در سیاست های ابلاغی رهبر معظم انقلاب در برنامه هفتم، وزارت جهاد کشاورزی با کمک سایر ارگان ها و نهادها باید به تنهایی تا 90 درصد به امنیت غذایی برسد. کفایت محصولات اساسی و البته با حفظ منابع اولیه زیستی و طبیعی.
همه دستگاه ها باید برای رسیدن به خودکفایی و امنیت غذایی دور هم جمع شوند
قاسم پیشه ور رئیس اتاق سندیکاهای کشاورزی و عضو شورای قیمت گذاری گفت: خودکفایی محصولات کشاورزی فقط مربوط به وزارت جهاد نیست و وزارتخانه های نفت، نیرو، بهداشت و راه باید تلاش کنند. با هم برای دستیابی به خودکفایی در پنج محصول استراتژیک.
به گفته وی، با قطعی برق 5 ساعته چاه های کشاورزی در تابستان یا کاهش 30 درصدی مصرف سوخت و یا کمبود کودهای شیمیایی همزمان با آغاز سال کشاورزی در برخی از فرمانداری ها، وجود دارد. مشکلی نیست امید به خودکفایی و تحقق اهداف برنامه هفتم برای ایجاد زیرساخت های لازم ضروری است.
پیشه ور ادامه داد: با توجه به اینکه 60 تا 70 درصد کشاورزی از آب باران استفاده می کند، بنابراین قبل از شروع سال زراعی باید نهاده های کشاورزی تامین شود تا کشاورزان با شروع نعمت های بهشتی بتوانند کشاورزی دیم را انجام دهند که متاسفانه در حال حاضر بذر و کود در برخی از استان ها تامین نمی شود.
رئیس اتاق سندیکاهای کشاورزی گفت: با توجه به اینکه خودکفایی در محصولات اساسی با امنیت غذایی مرتبط است، امنیت غذایی فرامنطقه ای است و تنها به وزارت جهاد مربوط نمی شود و همه دستگاه ها باید پای کار بروند چرا که کار را فراهم می کنند. سرمایه به کشاورزان با نرخ سود بانکی 23.5 درصد بسیار مهم است یا اینکه باید در پرداخت مطالبات تسریع کرد.
با توجه به سیاست وزارت جهاد و پتانسیل خودکفایی در محصولات اساسی، انتظار میرود مسئولان زیرساختهای لازم را برای دستیابی به اهداف برنامه هفتم و دستیابی به حداکثر خودکفایی ایجاد کنند و علاوه بر آن با ارتقای امنیت غذایی، زمینههای لازم را فراهم کنند. ، ارز کمتری از کشور خارج می شود.
خبرنگار: آزاده محبی