اخبار سیاسی روز

خودانتقادی جنبش دانشجویی از عملکرد آن در پیگیری موضوع جمهوری خواهی



با حضور دو تن از فعالان دانشجویی، نوع رویکرد جنبش دانشجویی به مسئله جمهوری‌خواهی بررسی شد.

به گزارش ای بی اس نیوز، حمیدرضا مریمی، عضو شورای مرکزی جنبش عدالتخواه دانشجویی در ابتدای نشست «تشکل های دانشجویی و مسئله جمهوریت» با اشاره به اینکه بحث ناامید شدن مردم وجود دارد، گفت: حاکمیتی، و گفت: در تحلیل این سوال، دیدگاه منفی نقش دارد. او دشمن است و معتقد است که حاکمیت چگونه نارضایتی ایجاد می کند و دیدگاه دیگر این است که ناامیدی مردم نتیجه تلاش دشمن است، اما نگاه ما این است که هر دو عامل نقش دارند.

وی با انتقاد از تضعیف جایگاه مردم در نظام تصمیم گیری کشور، اظهار داشت: شیوه حکمرانی در ایران مبتنی بر قانون اساسی است که هدف آن رشد مردم است، اما زمانی که تحمیل صورت می گیرد، مردم از سیاست کنار گذاشته می شوند در اینجا درخواست ما این است که بحث دموکراسی باید روشن شود، مثلاً در حال حاضر بحث اختیارات مسئولان کنار گذاشته شده و اختیارات به یک کرسی کاهش یافته و کنترل مردمی ضعیف شده است.

این فعال دانشجویی همچنین گفت: در قانون اساسی ما دموکراسی وجود دارد. از طرفی ما هم ارزش هایی داریم که اگر مردم به آن اعتقاد نداشته باشند نتیجه دیگری به دنبال دارد. مثلاً اگر به عدالت اعتقادی نداشته باشند، نتیجه آن ایجاد یک دولت چپ است. ما از نظر حکمرانی این ضعف را داریم که از نظر دموکراسی پیشرفت نکرده ایم. ما باید مراقب باشیم که چگونه می توانیم نظارت عمومی را اجرا کنیم. این بحث ها باید خیلی شفاف بیان شود تا ولایت مردمی به یک ستاد خلاصه نشود. حتی تضاد نظر در مورد نظارت عمومی رخ نداد. جنبش دانشجویی هنوز در این زمینه دستاوردی نداشته است. در ابتدا برای رفع این مشکلات باید به ولایت پذیری مردم از حکومت توجه کرد.

مریمی با بیان اینکه تشکل های دانشجویی اگر می خواهند حلقه واسط مردم و دولت باشند باید رویکرد خود را تغییر دهند، افزود: جنبش دانشجویی باید مطالبات مردم را پیگیری کند و این مطالبات را تبیین کند، اما سوال اینجاست که از چه طریق؟ جنبش اندازه گیری آیا دانشجو در این مسیر حرکت می کند؟ البته جنبش دانشجویی امکان ایفای نقش واسطه را ندارد. از طرفی جنبش دانشجویی باید مطالبه مردمی را بداند اما نتوانست. اگر می‌خواهیم دغدغه‌های مردم را دنبال کنیم، باید با مردم در ارتباط باشیم. ما در این زمینه ضعیف هستیم.

وی در پایان گفت: باید به سمت مردم برگردیم و سازوکار این است که به قانون اساسی برگردیم.

در ادامه علی رشیدی، مدیر دانشگاه بسیج امیرکبیر با اعتقاد به اینکه نقش مردم در اداره کشور ضعیف شده است، گفت: وقتی صحبت از کنترل مردمی می شود به معنای کنترل مردمی بر عناصر قدرت است. مشکل این است که آرمان های انقلاب اسلامی باید مورد بررسی مردمی قرار گیرد. در اسلام اصل بر حاکمیت ارزش ها گفته می شود. سیر حرکت بدین صورت است که ابتدا خود مردم به این نظام های ارزشی دلبسته اند و خود را در اجرای آن پیگیر می دانند. وقتی مقوله های عدالت و آزادی در میان مردم به رسمیت شناخته شد، قدرت این مفاهیم را اجرا می کند.

وی تاکید کرد: وقتی نظام حاکمیتی و مدیریتی کنار گذاشته شد، دیگر این نظام اسلامی نیست. اصل بوروکراسی آزادی از تولیت است، اما نظام اسلامی خالی از قیمومت نیست. مشکل ما این است که اعتراضات غربی هنوز در سیستم سیاسی و بوروکراتیک ما وجود دارد.

رشیدی با اشاره به وجود سه عنصر مردم، مالکیت و حاکمیت در هر نظام سیاسی گفت: نظام های سیاسی روز به روز در حال اصلاح و به روز شدن است و این به روز شدن مرهون اراده مردم است. فرض کنید مردم در زمینه اقتصادی تمایل دارند و در اینجا باید حلقه های واسط بین مردم و دولت یعنی همان خواص حضور داشته باشند تا خواسته مردم را تبیین کنند و به دولت منتقل کنند. برخی تشکل های دانشجویی چنین نقش واسطه ای ایفا نمی کنند. وقتی سازمان های مردم سالاری دینی به درستی عمل کنند، کنترل مردمی نیز می تواند شکل بگیرد.

این دانشجوی مبارز معتقد است: فضای دانشجویی گرفتار است و امکان تحرک در جامعه را ندارد. پس چه انتظاری وجود دارد که این حرکت بتواند مشکلی را در کشور حل کند؟ جنبش دانشجویی از سیاست حذف شده است و نمی داند در چه مسائل اساسی باید وارد شود که جنبش دانشجویی باید در صحنه باشد و مشکل نظام را در زمان خودش حل کند. تا زمانی که حلقه وسط نقش خود را به درستی ایفا نکند، ولایت مردمی برقرار نخواهد شد.

رشیدی در نهایت گفت: جنبش دانشجویی نباید گوشه ای بنشیند و منتظر بماند که فضایی برای آن در نظر گرفته شود. حلقه وسط ما در حال حاضر خاموش است. مدیریت به صراحت از دانشجویان خواست نسبت به مشکلات کشور حساس باشند. جنبش دانشجویی در جای اشتباهی قرار گرفته است. ما باید به فکر مشکلات فعلی کشور باشیم و فکر کنیم نه مشکلات گذشته.

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *