خلأهای قانون حمایت از مصرف کننده ایران / آیا آلمانی ها واقعا سازماندهی شده اند؟
نایب رئیس هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت با اشاره به تاخیر در تدوین ضوابط فنی در حوزه های مختلف گفت: این فرآیند که کنترل کننده بیمه جایگزین نظارت دولتی از نظر کیفی می شود در دنیا کارساز بوده است. در این زمینه شاید در نگاه اول به نظر برسد که آلمانی ها چقدر منضبط هستند، اما در عمل این اعتماد به نفس بود که آنها را مجبور به رعایت این رشته کرد.
به گزارش ای بی اس نیوز، کارشناسان حوزه کیفیت معتقدند مصرف کننده در قانون حمایت از حقوق مصرف کننده ضعیف تلقی می شود و اگر با مشکلی مواجه شود دستش به جایی بند نیست. انجمن مدیریت کیفیت قانون جدیدی برای اصلاح این قانون و ارتقای جایگاه مصرف کننده تدوین کرده است اما این موضوع هنوز در اولویت مجلس قرار نگرفته است. به عنوان مثال یکی از خلاءهای فعلی قانون این است که اگر مصرف کننده ای از واحدی شکایت کند و بتواند آن را جریمه کند، جریمه به خزانه دولت واریز می شود نه به حساب مردم. اما برای تغییر این قانون و ارتقای جایگاه مصرف کننده، چه موانعی وجود دارد و چه باید کرد؟
فرشید شکرخدایی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با اشاره به لزوم بازنگری در قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان، اظهار کرد: انجمن مدیریت کیفیت سال ها پیش نویس سند اصلاح این قانون را تهیه کرده است. مهمترین چیز برای تغییر قانون توجه به فضای بین المللی است. مثلا قوانین راهنمایی و رانندگی در ایران اختراع نشد. در این صورت ابتدا کد بزرگراه می آید و برای اخذ مجوز فرد باید در آزمون آیین نامه فنی و سپس آزمون عملی قبول شود. علاوه بر این، راننده موظف است بیمه نامه بگیرد تا در صورت آسیب دیدگی، جبران خسارت کند.
وی افزود: شرکت های بیمه نیز قوانینی برای تشخیص مقصر بودن یا نبودن بیمه گذار دارند. در اینجا از قوانین راهنمایی و رانندگی استفاده می شود که مبنای پرداخت خسارت است. این مشکل در زمینه تولید قابل شبیه سازی است. مثلاً اگر مصرف کننده یخچال خرابی خریده و بخواهد حق خود را استیفا کند، هیچ ضوابط فنی وجود ندارد و مشخص نیست چه کسی باید خسارت وارده را پرداخت کند. همچنین مشخص نیست که تولیدکننده در چه مواردی مسئول پرداخت خسارت است.
به گفته نایب رئیس هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت، بر اساس قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد، تمامی دستگاه های اجرایی موظف شدند ظرف مدت یک سال ضوابط فنی در حوزه کاری خود را تدوین و به تصویب آن برسانند. شورای عالی استاندارد اما اکنون سه سال از این قانون می گذرد و هنوز آیین نامه فنی تدوین نشده است. در حال حاضر فقط ضوابط فنی حوزه ساختمان تدوین و اجرا شده است و به همین دلیل بیمه ساختمان داریم.
شکرخدایی با بیان اینکه در حوزه هر محصول، وزارتخانه های مختلف آیین نامه خاص خود را دارند که در صورت ادغام تبدیل به سند می شود، گفت: این سند همان آیین نامه فنی تولید کالا در کشور است. اما برای رسیدن به این هدف، همه وزارتخانه ها باید به نتیجه ای برسند که هنوز به آن نرسیده اند. مقررات فنی به این معناست که مثلاً تمام عناصر لازم برای رانندگی خلاصه شده و در اختیار مردم قرار گیرد و این اساساً به معنای مدیریت دانش است. اما در حال حاضر به دلیل وجود ذینفعان متعدد، عدم تمایل به شفاف سازی، خلأهای فساد و… این جمع بندی صورت نگرفته است. شرکت های بیمه به دلیل عدم رعایت این مقررات فنی از هرگونه مسئولیتی خودداری می کنند.
آیا آلمانی ها منظم هستند؟
وی افزود: برای مثال ممکن است یک شرکت بیمه بخواهد انبار کارخانه را در برابر آتش سوزی بیمه کند. در این شرایط ابتدا باید انبار دارای تجهیزاتی مانند کپسول آتش نشانی، سنسور و … باشد. تا بیمه گر آن را بپذیرد. پس از آن در صورت وقوع آتش سوزی، کارشناس بیمه رعایت ضوابط فنی را بررسی می کند و در صورت عدم رعایت آن، بیمه خسارت وارده را پرداخت نمی کند. مثلاً برای یک یخچال ساز به جای اینکه کارمند دولت وضعیت تولید را با قوانین وزارت بهداشت یا ایمنی تطبیق دهد، تعدیل کننده بیمه که قرار است خسارت را پرداخت کند با ضوابط فنی بر تولید نظارت می کند. بنابراین در عمل ناظر بیمه جایگزین کنترل دولتی می شود. دولت اجازه نمی دهد مردم بدون بیمه وارد بازار شوند.
نایب رئیس هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت با بیان اینکه این فرآیند در دنیا جواب داده است، گفت: به عنوان مثال در فروشگاه های خارج از کشور همه محصولات در یک ردیف هستند و هیچ محصولی در بالا و در فروشگاه وجود ندارد. گوشه ها؛ چون دوربین وجود دارد و در صورت برخورد هد شات به این کالاها، بیمه اعلام می کند که ضوابط فنی نقض شده است. در نگاه اول شاید باور شود که مثلا آلمانی ها چقدر منضبط هستند، اما در عمل این اعتماد به نفس بود که آنها را مجبور به رعایت این رشته کرد.
انتهای پیام