به گفته وی، ما باید بار مصرف آب را در بخش کشاورزی کاهش دهیم و نمی توانیم بسیاری از محصولات را کشت کنیم. باید به سمت مدیریت تقاضا حرکت کنیم و با توجه به ابعاد روزافزون بحران آب در این زمینه تغییراتی ایجاد کنیم.
در همین راستا داریوش مختاری – کارشناس ارشد مدیریت منابع آب با اشاره به اهمیت حفظ منابع آبی و خطرات آب در کشور به ای بی اس نیوز گفت: با خطر تخریب محیط زیست و حتی یک جنگ برای آب
absnews
به گزارش ای بی اس نیوز، بحران آب در ایران امروز و دیروز مشکلی نیست، حل این معضل باید در دستور کار همه دستگاه های ذیربط قرار گیرد تا در آینده شاهد اتفاقات جبران ناپذیر نباشیم، هشدارهای بحران آب باید بسیار قوی تر باشد. دولت باید راهکارهای عملی، کارشناسی و فوری برای حل این چالش بزرگ کشور در نظر بگیرد.
مختاری گفت: وضعیت تهران، مشهد، اصفهان و کرمان در حوزه منابع آب در معرض خطر بالایی است. و از طرفی عمده تولیدات این صنایع برای دو بخش مصرف مسکن و خودرو استفاده می شود که گردباد شدید مصرف را ایجاد کرده است.
وی با تاکید بر لزوم ایجاد مدیریت برای رفع چالش های موجود گفت: استفاده از مشاوره های کارشناسی و کارشناسی برای حل مشکلات آب موضوعی مهم و ضروری است، تغییر شرایط جوی در کشور شرایطی را ایجاد کرده که می تواند شرایط را تشدید کند.
گفته می شود از 17 کشور جهان که رتبه اول بحران آب را دارند، 12 کشور در خاورمیانه و شمال آفریقا قرار دارند که شامل تمامی کشورهای حوزه خلیج فارس می شود. از سوی دیگر، ایران و کشورهای عربی همسایه باید از تمام تجربیات یکدیگر در مواجهه با این چالش استفاده کنند تا به موفقیت خاصی در ارتقای امنیت آبی و کاهش آسیبهای وارده به اکولوژی خلیج فارس دست یابند. به عبارت دیگر، حل مشکل آب در ایران به برنامه ریزی و مدیریت داخلی محدود نمی شود.
مختاری افزود: این نگاه باید تغییر کند، ما دو دیدگاه مدیریت داریم، مدیریت عرضه و تقاضا. در سالهای اخیر کارشناسان گفتهاند که باید به سمت مدیریت تقاضا حرکت کرد و با کاهش مصرف و افزایش بهرهوری آب، وضعیت را در بخشهای اقتصادی، سوم و صنعتی مدیریت کرد.
به گفته کارشناسان با آموزش و فرهنگ سازی می توان مصرف آب و سبک زندگی را تغییر داد اما نیاز این تغییر آموزش و فرهنگ سازی است که از فرد شروع می شود و به زنجیره تامین نهادهای مسئول ختم می شود. این سیاست در بخشهایی از کشورهایی مانند استرالیا، هند و بخشهایی از جنوب غربی آمریکا اجرا شده و نتایج مطلوبی از خود نشان داده و در نتیجه چنین رویکردی به سایر نقاط جهان نیز سرایت کرده و کنترل بسیار مطلوبی را در پی داشته است. تنش آبی استفاده از تجارب این سیاست می تواند با شرایط محلی، بومی و اقلیمی کشورمان منطبق شود و حل مشکل را تسریع بخشد.
در عین حال، حداقل با این رفتار و سیاست کلی، استفاده از آب شیرین به حفظ منابع ارزشمند آب زیرزمینی کمک می کند و می توان برای استفاده جوامع روستایی محلی صرفه جویی کرد و از مهاجرت بیشتر روستاییان به شهرها جلوگیری کرد.
یکی از معضلات ناگوار ناشی از تنش آبی، درگیری هایی است که در جوامع روستایی و جوامع بومی ایجاد می شود و با نیروی انتظامی مواجه می شود و مردم را تلخ می کند. این چالش در زمانی رخ می دهد که متوجه می شویم چنین اختلافاتی تنها به دلیل وابستگی های سیاسی بین جناح ها است.
این کارشناس ارشد منابع آب، تراکم بالای جمعیت با بارهای سنگین و متمرکز را یکی از گلوگاه های بحران آب در کشور خواند و گفت: این ویژگی می تواند راه را برای فروپاشی باز کند. شوک کمبود آب، حتی در مقیاس 30 تا 50 درصد نیاز آبی کلانشهرها که قابل جبران و مدیریت نیست، اساس نابسامانی اجتماعی فراگیر را تشکیل می دهد که می تواند بسیار خطرناک و غیرقابل کنترل باشد.
بر اساس آمار منتشر شده از سوی وزارت نیرو، وضعیت بارندگی در کشور ما ناهمگون است، به طوری که یک درصد ایران بیش از 1000 میلی متر وسعت دارد و میزان بارندگی در مناطقی که حوضه آبخیز شرقی حدود است. 148 میلی متر. به طور کلی آب در سه بخش کشاورزی، نوشیدنی و صنعت مصرف می شود.
به گزارش ای بی اس نیوز، در کشور ما دو معضل کم آبی و عدم رعایت الگوی مصرف در کنار هم در حال تکثیر هستند و مقوله های جدا از هم نیستند. دور شدن از این دو موضوع و گرفتن نتیجه مثبت در هر دو موضوع به هم گره خورده است. بنابراین بهبود مدل مصرف آب را نمی توان از موجودی منابع آب جدا کرد.
وی گفت: نگرانی فعلی برای سال 1401 این است که امسال تا کنون سال پربارانی نداشته ایم و این هشدار نباید باعث شود که 30 تا 40 درصد جمعیت حتی سهمیه جیره بندی را در شهرهای بزرگ به جیره بندی کنیم. همچنین با بیان اینکه جیره بندی در این شهرها نباید پاسخگو باشد، گفت: بر اساس پیش بینی ها حتی در فصل پاییز ممکن است حتی سهمیه 30 درصد جمعیت تهران پاسخگو نباشد.
این محدوده وسیع زنگ خطر کم آبی را به صدا در می آورد در حالی که درس خوبی از آزمون و خطای قبلی خود در زمینه مدیریت و مصرف نگرفته است.
به عبارت دیگر از تجربیات به دست آمده در بهینه سازی مصرف آب آنطور که باید استفاده نشده است. در حال حاضر سهم مصرف آب در بخش کشاورزی نزدیک به 90 درصد، شرب 8 درصد و صنعت و معدن 2 درصد است، در حالی که در مناطق توسعه یافته جهان این سهم به ترتیب 30، 11 و 59 درصد است.
برخی از کارشناسان این حوزه، دلیل اصلی بحران آب در ایران را تنوع زیاد اقلیمی، توزیع ناکافی آب و اولویت دادن به توسعه بی رویه کشاورزی می دانند. بنابراین عدم برنامه ریزی خوب، مدیریت ضعیف، توسعه ناهمگون، سیاست های نادرست تخصیص آب و همچنین قیمت گذاری نامناسب، ناتوانی کشاورزان در بهینه سازی آبیاری، هدر رفتن صنعت و بسیاری عوامل دیگر دست به دست هم داده و بحران آب را کوتاه می کند. انجام دادن.
صورت قضیه کاملاً روشن است. ایران در سطح محلی و ملی با مشکلات جدی آب مواجه است. از این نظر، افزایش نامتوازن تقاضا و عدم پاسخگویی به این نیاز را می توان از عوامل موازی کاهش منابع آب در نظر گرفت. برای پیچیده شدن این بحران و البته برون رفت از چنین معضلی باید از همه ظرفیت ها در یک همت ملی استفاده کنیم تا در سال های آینده با فاجعه بی آبی مواجه نشویم.
این کارشناس با تاکید بر لزوم اتخاذ راهکارهایی برای کاهش مصرف آب شهری برای کلانشهرها که حدود پنج سال است در قانون توسعه و بهینه سازی مصرف آب مسدود شده است، گفت: نباید فقط این نگاه به افزایش آب وجود داشته باشد. سرانه.» اجازه دهید درآمد شرکت آب و فاضلاب افزایش یابد و سپس پروژه های آب شیرین کن و انتقال آب را ادامه دهید.
هر سال سیزدهم اسفندماه را روز ملی آب نامیده اند، پس شاید این ماده نشاط آور توجه بیشتری را به خود جلب کند، چالش های آن بیشتر شود و عبور آن با سرعت بیشتری ادامه یابد.
به عنوان مثال یکی از این موضوعات الگوی مصرف صحیح در بخش داخلی را نادیده می گیرد. انتظار نمی رود مردم در مصرف آب صرفه جویی لازم را داشته باشند، زیرا در سال های اخیر برنامه ریزی مدونی برای این معضل انجام نشده و یا به دلایلی سیاست های مدیریت آب به نتیجه نرسیده است. در نتیجه تصمیمات به طور کلی مبهم و نبود زیرساخت های تامین آب در بخش خانگی پیامدهای منفی دارد، همانطور که تاکنون چنین بوده است. علاوه بر این، رشد روزافزون مصرف بخش داخلی و همچنین رشد تقاضای غیرموجه در صنعت و کشاورزی، ما را به انواع مشکلات نزدیک می کند.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز