![خاندوزی: افزایش 55 درصدی بودجه عمرانی تا پایان آذرماه امسال](https://ana.ir/files/fa/news/1402/10/12/423676_519.jpg)
سخنگوی اقتصادی دولت گفت: بر اساس گزارش خزانه داری تا پایان آذرماه امسال حدود 130 هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی تخصیص یافت که نسبت به مدت مشابه سال قبل 55 درصد افزایش داشت.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، احسان خاندوزی امروز در نشست خبری اعلام کرد: اهداف تعیین شده از سوی ستاد اقتصادی دولت در سال جاری بر انضباط بخشی از جمله ثبات کلان اقتصادی و انضباط مالی متمرکز است. بخش دولتی از جمله کاهش کسری بودجه و تقویت محرکهای تورم در ایران، در سالهای اخیر به اولویت جدی اقتصاد ایران تبدیل شده است.
وی افزود: تسهیل فضای کسب و کار و سرمایه گذاری و بازگرداندن قابلیت پیش بینی به اقتصاد از دیگر عناصر اهداف تیم اقتصادی دولت است.
کاهش نرخ تورم
سخنگوی اقتصادی دولت کاهش نرخ تورم را به عنوان برنامه اصلی در رأس نظارت بانک مرکزی و سایر نهادها دانست و افزود: کنترل تورم از طریق تثبیت بازار ارز و کاهش نقدینگی در دهمین ماه امسال سال یک موضوع جدی برای دولت است و نشان داده شده است که ثمره آن را می بینیم.
وزیر اقتصاد ادامه داد: در آذرماه شاهد افزایش ۷ درصدی نرخ تورم بودیم که دلیل آن مشکلات مربوط به هزینه های چند محصول از جمله مواد غذایی بود. به عنوان مثال در هزینه های تولید گوشت قرمز اختلال ایجاد شد که در نهایت باعث شد تورم مواد غذایی به 4.1 درصد برسد.
عرضه بازار با واردات ماهیانه 6 هزار تن گوشت گرم
خاندوزی گفت: وزارت جهاد کشاورزی برای رفع این مشکل تلاش کرد تا با واردات کسری بازار را برطرف کند. بر این اساس 6000 تن گوشت گرم و 8000 تن گوشت منجمد برای تامین بازار گوشت قرمز وارد کشور می شود. با این واردات، اختلال محلی در بازار گوشت برطرف می شود تا دیگر شاهد تاثیر منفی این شاخص بر تورم نباشیم.
وی به تخصیص پروژه های عمرانی اشاره کرد و گفت: بر اساس گزارش خزانه داری تا پایان آذرماه حدود 130 هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی تخصیص یافت که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 55 درصد افزایش داشته است.
خاندوزی افزود: در فاصله آبان تا آذر بخش زیادی از تاخیر نیمه اول سال رفع شد به طوری که در این دو ماه 78 پروژه اعتباری عمرانی در کشور پرداخت شد.
قیمت خرید تضمینی تا پایان هفته آینده اعلام خواهد شد
وی در خصوص زمان اعلام قیمت خرید تضمینی گندم با تصریح اینکه قیمت باید در مهلت قانونی اعلام شود، گفت: طبق قانون از سال گذشته این قیمت توسط شورای قیمت کالاهای کشاورزی اعلام شده است.
سخنگوی اقتصادی دولت گفت: رایزنی های نهایی برای رسیدن به نتیجه نهایی در حال انجام است و نرخ خرید تضمینی گندم تا پایان هفته آینده اعلام می شود.
نرخ بیکاری به 7.6 درصد رسید
سخنگوی اقتصادی دولت در خصوص نرخ بیکاری گفت: بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری در پاییز 1402 به 7.6 درصد رسید که بالاترین نرخ بیکاری کمترین ثبت شده در دو دهه اخیر اقتصاد ایران است.
وی افزود: نرخ مشارکت اقتصادی 0.5 افزایش یافت که به معنای افزایش انگیزه جمعیت شاغل کشور برای حضور در بازار کار است.
وزیر اقتصاد گفت: بیکاری تحصیلکردگان کشور که در پاییز سال گذشته 12.5 درصد بود به 11.5 درصد کاهش یافت.
وی در خصوص تخلف شرکت چای دابش گفت: اصلاح فرآیندهایی که منجر به تخلف و فساد می شود در دستور کار قرار گرفته است، بنابراین بحث پیشگیری از فساد است.
برنامه دولت برای جلوگیری از فساد اقتصادی
خاندوزی افزود: یکی از نکات مهم در ماجرای چای دباش عدم وجود یا ضعف سیستم نظارتی بین مرحله ثبت سفارش تا مرحله تخصیص ارز است که برای برخی شرکت ها انجام شده است.
وی با بیان اینکه از سال گذشته که این مورد از سوی دولت مشخص شد، راهکاری برای رفع آن اندیشیده شد، گفت: از ابتدای امسال بانک مرکزی کل ارزهای مورد نیاز برای واردات را اعلام می کند. به کشور وزارتخانه های مربوطه به عنوان مثال، از ابتدای سال جاری به وزارت امنیت، جهاد و بهداشت از قبل اعلام شده بود که فقط در محدوده تعیین شده توسط بانک مرکزی می تواند واردات داشته باشد و بر عملکرد دستگاه ها نظارت شود تا وجود داشته باشد. در زیرمجموعه های مدیریت واردات اختلالی ایجاد نشود.
وزیر اقتصاد گفت: از ثبت سفارش تا زمان تخصیص ارز کنترل سیستماتیک وجود دارد، بنابراین در صورتی که واردات از حد مجاز قانونی خارج شود یا برخلاف روال قبلی باشد، با کنترل سیستمی مشخص می شود.
وی افزود: برای برخورد با متخلفان هم در قالب عزل مدیران و هم ارجاع پرونده اقداماتی انجام شده است و امیدواریم با رای نهایی مقام قضایی نتیجه پرونده مشخص شود.
نرخ جدید مالیات اصناف را در نظر نگرفته ایم
خاندوزی در خصوص اعتراض صنف طلا به مالیات گفت: مالیات و نرخ جدیدی برای مالیات اصناف از جمله طلافروشان در نظر گرفته نشده است. 3 ماه فرصت داده شد تا اطلاعات را در سیستم معاملاتی کلی ثبت کنند.
سخنگوی اقتصادی دولت ادامه داد: تنها چیزی که شاهد بودیم این است که بر اساس قانون نظام مودیان دولت موظف است شرایط عضویت در این سامانه را برای گروه های باقی مانده که به نظام مالیاتی پایبند نبوده اند را فراهم کند.
وی افزود: از ماه های قبل تعدادی از شرکت های بورسی، دولتی و… وارد سیستم مودیان شده بود. از اول دی ماه سایر ادارات از جمله صنعت طلا مشمول این الزام قانونی برای ثبت و ثبت فاکتورهای قانونی خود در سامانه مودیان شدند.
خاندوزی افزود: امیدوارم حاشیه ایجاد شده در بازار طلا ناشی از سوء تفاهم باشد و هدف دیگری نداشته باشد. بنابراین با توجه به این شفاف سازی امیدواریم مشکل بازار طلا حل شود.
وی افزود: سامانه مودیان از بسیاری از تخلفات و کلاهبرداری ها از جمله صدور فاکتور جعلی، صدور فاکتور جعلی، فرار مالیاتی، قاچاق کالا و … جلوگیری می کند و شفاف سازی های لازم از طریق این سامانه انجام می شود. در آینده به جای کاغذبازی، کارها به صورت سیستماتیک انجام می شود.
خاندوزی تصریح کرد: حدود 34 درصد از فعالان صنفی طلا مشمول مالیات صفر، 20 درصد کمتر از 5 میلیون تومان، 20 درصد بین 5 میلیون تا 15 میلیون تومان، 16 درصد مشمول مالیات هستند. مالیات بین 15 تا 15 میلیون تومان. و 30 میلیون تومان و 10 درصد بالای 30 میلیون تومان در سال 1401 مشمول مالیات بوده است.
شرایط ساخت خودرو تقریبا منحصر به فرد است
وزیر اقتصاد در پاسخ به این سوال که آیا تا پایان سال قیمت گذاری اجباری خودرو حذف می شود، گفت: نظر دولت همان قانون است. از منظر قوانین موجود، تا زمانی که یک صنعت از انحصار خارج نشود و مطمئن نباشیم که از انحصار خارج شده است، اقدامات مربوط به قیمت و ورود و خروج بازیکنان این صنعت تحت تاثیر تصویب قرار می گیرد. شورای رقابت
وی افزود: امیدواریم و البته استقبال می کنیم که با مدیریت بهتر عرضه و تقاضا، شرایط صنعت و بازار خودرو بهبود یابد به طوری که دیگر نیازی به تثبیت قیمت گذاری اجباری نباشد، بلکه تا زمانی که شرایط شبه انحصاری و انحصاری وجود دارد. نقش شورای رقابت در قیمت گذاری ادامه خواهد داشت.