حکم صادره در پرونده هواپیمای اوکراینی/ متهم اول به ۱۳ سال زندان محکوم شد
رای پرونده سقوط هواپیمای اوکراینی پس از حدود 3 سال تحقیقات گسترده و برگزاری 20 جلسه دادگاه صادر شد.
به گزارش ای بی اس نیوز، به نقل از مرکز رسانه قوه قضائیه، پس از حادثه دلخراش سانحه سقوط هواپیمای PS 752 به مقصد اوکراین در حوالی تهران در 27 دی ماه 1397 و جان باختن 176 سرنشین این هواپیما، تحقیقات قضایی کاملی انجام شد. این پرونده بر اساس اصول صلاحیت سرزمینی، صلاحیت ذاتی و صلاحیت محلی و شخصی توسط سازمان قضایی نیروهای مسلح ایران تشکیل شده است.
رسیدگی به این پرونده یکی از مهمترین، حساس ترین و پیچیده ترین فرآیندهای قضایی در سال های اخیر در کشور بوده است.
از ابتدای حادثه تحقیقات چند مرحله ای دقیق و همه جانبه از سوی دادسرای نظامی آغاز شد و در نهایت با صدور قرار احضاریه 10 نفر و صدور کیفرخواست این پرونده به شعبه دوم دادگاه نظامی تهران ارجاع شد.
پس از تشکیل 2 جلسه دادگاه، اولیای دم و وکلای آنها نسبت به برخی محتویات پرونده و کیفرخواست صادره اعتراض کردند.
سپس این پرونده مهم به هیأت خبرگان جدید ارجاع شد و آنها نیز پس از بررسی های کامل نظر نهایی خود را اعلام کردند و دور جدید جلسات در قالب 18 جلسه از سر گرفته شد (مدت زمان تقریبی هر جلسه به طور متوسط 5 ساعت بود) مدت زمان طولانی.
در نهایت پس از تشکیل 20 جلسه رسیدگی که در مجموع 117 شاکی شکایت خود را مطرح کردند، 55 نفر از شاکیان در طول جلسات به سخنرانی و قرائت لایحه پرداختند و 20 نفر از وکلا به وکالت شاکیان و ارائه شکایات خود و مدارک مربوطه، شعبه رسیدگی کردند. دادگاه نظامی دوم تهران با توجه به بررسی های دقیق انجام شده در دادسرا و دادگاه، اظهارات و گزارشات ضابطین نظامی و قضایی، گزارش پزشکی قانونی، نظرات علمی و کارشناسان هیئت های کارشناسی، تحقیقات بین المللی، اظهارات مطلعان و کارشناسان و دفاعیات. از شاکیان و متهمان.
در سند صادره متهم رده اول به عنوان فرمانده سامانه پدافندی Tor M1 با تصور اینکه مشخصات هدف مشابه موشک کروز بوده، برخلاف دستور مقر فرماندهی و بدون کسب مجوز و خلاف به دستورالعمل شلیک دو موشک به هواپیمای اوکراینی PS 752 پرواز کرد.
در شرح اتهامات متهم ردیف اول آمده است: بر اساس دستور عملیاتی مربوطه، سامانه در حالت شلیک محدود بوده و شلیک موشک بدون کسب مجوز از مقر فرماندهی مجاز نبوده است. بر اساس اظهارات رئیس قرارگاه فرماندهی، پیام هشداری به تمام مواضع پدافندی مخابره شد. اعلام شده است که هیچکس حق ندارد بدون هماهنگی فرماندهی اقدام کند.
همچنین وضعیت هشدار اعلام شده 3 لزوماً به معنای حالت قرمز در منطقه نیست، به طوری که در این شرایط آتش قابل قبول است یا تیراندازی مجاز است.
بر اساس اعلام ستاد کل نیروهای مسلح، فرمانده سامانه در صورت قطع شدن لحظه ای در حالت آماده باش و آتش بس باشد.
حرکت مستمر سامانه در طول شب بدون انجام هماهنگی لازم با قرارگاه فرماندهی، عدم رعایت مفاد دستورالعمل پدافندی مربوطه، عدم تنظیم ناوبری یا شمال سامانه پس از حرکت و خاموش شدن سامانه سامانه اعلام آمادگی عملیاتی سامانه بدون تأمین لایه های ارتباطی پایدار، ضعف و عدم تلاش مؤثر برای برقراری ارتباط با پایگاه فرماندهی به منظور شناسایی هدف کشف شده قبل از شلیک اول و دوم، عدم توجیه پرسنل عملیاتی سامانه محیط اطراف و راهروهای هوایی از دیگر اشتباهاتی است که در خصوص متهم ردیف اول این پرونده ذکر شده است.
با توجه به اینکه رفتار متهم ناشی از بی اطلاعی وی از موضوع و تصور اشتباه وی از هدف مکشوفه بوده و با توجه به خصومت و نزدیک شدن هدف به وی شلیک کرده و قصد ساقط کردن هواپیمای مسافربری را نداشته است، اتهامات مربوط به متهم ردیف اول وارد گناه خود را کشف و تأیید کرد.
بر اساس رای صادره از سوی دادگاه، متهم ردیف اول پرونده به اتهام قتل سرنشینان هواپیمای اوکراینی به سه سال زندان محکوم شد.
این متهم نیز به دلیل لغو قرار ابلاغی و به دلیل بزرگی آثار و تبعات این اقدام به حداکثر مجازات (10 سال حبس تعزیری) محکوم شد.
بر این اساس مجموع مجازات حبس تعزیری برای متهم ردیف اول (فرمانده سامانه پدافند برج ام 1) 13 سال حبس تعزیری و اشد مجازات (10 سال حبس تعزیری) شامل کسر قبلی
متهم ردیف اول علاوه بر حبس به پرداخت مهریه اولیای دم مطالبه کننده محکوم شد و دادگاه نیز برای این متهم حکم تکمیلی در نظر گرفت.
همچنین با توجه به اتهامات مندرج در کیفرخواست و سهو و قصور سایر متهمان این پرونده، متهمان رده دوم و سوم (پرسنل سامانه پدافندی برج ام-1) به یک سال حبس تعزیری محکوم شدند.
متهم چهارم (مدیر دفتر سامانه های پدافندی برج M1) به سه سال حبس تعزیری محکوم شد.
متهم ردیف پنجم (مسئول قرارگاه فرماندهی سامانه پدافند ام-1) به سه سال حبس تعزیری محکوم شد.
متهم رتبه ششم این پرونده (فرمانده وقت قرارگاه پنجم پدافند هوایی تهران) به دو سال حبس تعزیری محکوم شد.
متهم ردیف هفتم پرونده (افسر دیده بان مرکز کنترل عملیات منطقه ای تهران) به دو سال حبس تعزیری محکوم شد.
متهم رتبه هشتم (فرمانده وقت مرکز کنترل عملیات منطقه تهران) به یک سال و نیم حبس تعزیری محکوم شد.
متهم درجه نهم (فرمانده وقت منطقه پدافند هوایی تهران) به یک سال حبس تعزیری محکوم شد.
و متهم ردیف دهم (فرمانده پدافند هوایی نیروی هوافضای سپاه) را به یک سال حبس تعزیری محکوم کرد.
دادگاه علاوه بر احکام مقرر، برای متهمان ردیف دوم تا دهم نیز مجازات تکمیلی و تکمیلی در نظر گرفت.
لازم به ذکر است با توجه به درخواست برخی از شاکیان دادگاه، دادگاه نظامی مکلف به ادامه رسیدگی به این پرونده و برخورد قانونی با مقصر یا سایر مجرمان احتمالی شد.
رأی صادره در این مورد بدوی بوده و طرفین میتوانند با این رأی مخالفت کنند و ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ رأی، امکان اعتراض وجود دارد.
لازم به ذکر است به ازای هر قربانی این حادثه مبلغ 150 هزار دلار یا معادل آن به یورو به عنوان مبالغ سخاوتمندانه بدون تشریفات قانونی در نظر گرفته شده است که به خانواده این افراد تعلق می گیرد.
انتهای پیام