محبی نجم آبادی با بیان اینکه لایحه مالی باید در برنامه هفتم تدوین شود، گفت: بیش از 12 کمیته در سازمان برنامه و بودجه برای تدوین لایحه برنامه هفتم تشکیل شده و برنامه را تهیه می کنند. دولت همچنین اعلام کرده است که لایحه برنامه هفتم را تا یکی دو هفته آینده یعنی حداکثر تا پایان آذرماه تقدیم مجلس خواهد کرد.
وی ادامه داد: دولت لایحه مالی را به مجلس تقدیم کرده است و مجلس در چارچوب آیین نامه داخلی خود مسیر خود را طی خواهد کرد. روند تدوین طرح توسعه از شهریورماه پس از ابلاغ سیاست های کلی به دولت آغاز شده و در حال رصد است و پس از تکمیل به شورای اسلامی شهر تقدیم می شود.
وی ادامه داد: مجلس با ارائه لایحه برنامه هفتم می تواند در چارچوب آن به بودجه رسیدگی کند. از این حیث می توان این دو لایحه را به صورت موازی در مجلس بررسی کرد و بودجه نیز در چارچوب برنامه مورد بررسی قرار می گیرد. در نهایت باید منتظر تصمیم مجلس باشیم.
به نظر می رسد در نهایت تخصیص بودجه 1402 و برنامه هفتم توسعه منوط به اجماع مجلس و دولت باشد.
در همین حال تعدادی از نمایندگان مجلس در جلسه علنی روز گذشته (14 دی ماه) تذکراتی را صادر کردند. محمدعلی محسنی بندپی نماینده نوشهر گفت: بیش از یک ماه و نیم از وعده رئیس جمهور برای ارائه لوایح برنامه هفتم توسعه و بودجه سال 1402 به مجلس می گذرد و همچنان منتظر ارائه این لوایح هستیم. این دو لایحه باید در اسرع وقت به مجلس تقدیم شود.
رشیدی ادامه داد: اما در چند ماه گذشته دولت نه مجوز تمدید برنامه را گرفته و نه برنامه هفتم را برای ارائه به مجلس آماده کرده است، در حالی که قانونگذار باید طبق قانون عمل کند.
اولویت و تأخیر رسیدگی به لوایح برنامه هفتم توسعه و بودجه سال 1402 در مجلس به معمایی تبدیل شده است که برای حل آن سناریوهای مختلفی بیان می شود. اما تکلیف این دو لایحه چه خواهد شد؟
استماع تعدادی از نمایندگان حاکی از آن است که دولت لایحه برنامه هفتم را تا پایان دی ماه به مجلس تقدیم می کند. این امکان وجود دارد که مجلس به طور همزمان دو کمیسیون برای تلفیق بودجه و برنامه تشکیل دهد و ابتدا بررسی برنامه را تکمیل و بررسی بودجه را به سال آینده موکول کند. بهروز محبی نجم آبادی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه در گفت وگو با ای بی اس نیوز این موضوع را تایید کرد.
کاظم دلخوش، نماینده صومعه سرا نیز گفت: اینطور که هست قانون دارایی با دو دوازدهم یا سه دوازدهم تصویب می شود و این به نفع کشور نیست. فاکتور برنامه خواهد آمد و تمدید می تواند ظرف یک ساعت آینده انجام شود. علاوه بر این، سوگند، بودجه کشور را با مشکلات بسیار بیشتری مواجه خواهد کرد.»
علی نیکزاد، نایب رئیس مجلس در پاسخ به این سخنان گفت: دولت باید در خرداد ماه برنامه را به مجلس ارائه می کرد. سیاست های کلی رهبری شهریور ماه به دولت ابلاغ شده و رئیس شهریور ماه مجلس طی نامه ای از دولت خواسته است تا بر اساس ابلاغ سیاست های کلی و دولت این برنامه را به مجلس ارسال کند. تا شهریور، مهر، آبان و آذر وقت داشته تا برنامه را به مجلس ارائه کند. الان مشکل این است که دولت باید مجوز بگیرد، پیشنهاد بدهد و موافقت نمایندگان را برای تمدید برنامه بگیرد، بعد بودجه اعلام شود و مجلس کار را شروع کند. نظر رئیس مجلس این بود که طبق قانون 189 ابتدا باید برنامه داده شود، بنابراین سران قوا بحث کرده اند و جمع بندی در دست است و به زودی سوال برنامه و بودجه مشخص می شود.
در شرایطی که کمتر از سه ماه به پایان سال باقی مانده، این سوال مطرح است که تکلیف لوایح برنامه هفتم و بودجه 1402 چه می شود؟ محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، پیش از تقدیم لایحه بودجه به مجلس، در 7 آذرماه توضیح داد که «مجلس اول اگر نتوانیم تا پایان اسفند ماه بودجه دوازدهم را تکمیل کنیم، برنامه هفتم را بازنگری میکند. ممکن است دو ماه تعطیل باشد، اما تمام تلاش دولت و مجلس این است که این اتفاق نیفتد.»
انتهای پیام
به گزارش ای بی اس نیوز، بر اساس آیین نامه داخلی مجلس، دولت باید حداکثر تا 24 آذرماه بودجه سالانه را به مجلس ارائه کند. از سوی دیگر با وجود تمدید یک ساله، مهلت اجرای قانون برنامه ششم در پایان سال جاری به پایان می رسد. به این معنا که پیش بینی می شود قانون برنامه هفتم اوایل سال آینده در کشور اجرایی شود، اما دولت هنوز لایحه برنامه هفتم را به مجلس ارائه نکرده است.
روز گذشته علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت در خصوص به تعویق افتادن روند تقدیم لایحه بودجه و در صورت مشاهده لجاجت بین دولت و مجلس در این زمینه گفت: امسال نیز مانند هر سال روند تدوین بودجه در سال جاری آغاز شد. فروردین و اردیبهشت و در جریان تنظیم بودجه، سیاست های کلی برنامه هفتم شهریورماه به دولت و سایر مراجع ابلاغ شد. دولت باید دو اقدام می کرد. یکی تنظیم بودجه 1402 بر اساس سیاست های برنامه هفتم و دیگری شروع تدوین قانون اجرای سیاست های برنامه هفتم از شهریور ماه.
این نماینده ریاست مجلس همچنین از نحوه ارائه لایحه مالی انتقاد کرد و گفت: لایحه مالی که به مجلس ارسال شده بدون تشریفات قانونی و بدون در نظر گرفتن جداول مطرح شده و دیر ارائه شده و در صحن علنی مجلس ارائه نشده است. مجلس. مجلس طبق قانون عمل می کند، بنابراین باید بودجه سال آینده بر اساس برنامه هفتم تهیه شود.
پس از ارائه بودجه، مجلس همچنان بر توصیه قبلی خود مبنی بر اولویت دادن به بازنگری در بودجه پافشاری می کرد تا اینکه دولت شامگاه دوشنبه 14 دی ماه بودجه را به مجلس تقدیم کرد، اما این لایحه هنوز به تصویب نرسیده است. هنوز اعلام شده است. در همین رابطه، سید نظام موسوی، رئیس مجلس نمایندگان به ای بی اس نیوز گفت: «دولت باید ابتدا لایحه برنامه هفتم را به مجلس ارائه کند و سپس مجلس لایحه قانون بودجه سال آینده را ابلاغ و جمع آوری کند. بر این اساس با تصمیم هیات رئیسه مجلس، لایحه بودجه 1402 تا تعیین تخصیص برنامه هفتم ابلاغ نمی شود.
محمد رشیدی، عضو کمیسیون ریاست جمهوری مجلس نیز در پاسخ به سخنگوی دولت گفت: بدیهی است که لایحه مالی سال 1402 باید بر اساس برنامه هفتم توسعه تهیه و بازنگری شود، اما متاسفانه دولت این طرح را ارائه نکرد. . سیاستهای کلی در شهریورماه ابلاغ شد و دولت میتوانست برنامه هفتم توسعه را ظرف سه ماه تدوین کند، بنابراین حتی اگر نظر دولت برای تمدید برنامه ششم باشد، از همان شهریورماه، مجوز تمدید برنامه باید صادر شود. از شورای رهبری اخذ شده است تا در صورت موافقت، برنامه تمدید شود.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز