حقوق ۸ میلیون تومانی کارگران تنها ۴۰ درصد سبد معیشت را پوشش می دهد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، کشور در حال حاضر حدود 15 میلیون کارگر دارد که در بخش های مختلف خدماتی و تولیدی مشغول به کار هستند. کارگران نیز مانند سایر اقشار جامعه از ابتدای انقلاب در کشور مشغول به کار بوده اند و در تمام سختی ها و سختی ها و فراز و نشیب ها در کنار مردم قدم برداشته اند.
کارگران بخشی از اقشاری هستند که از بحران اقتصادی، تورم و رکود بسیار آسیب دیده اند. گروهی که مبنای توسعه اقتصادی به حساب می آیند و چرخ های اقتصاد کشور را در حال چرخش نگه می دارند، اما در زمان تصمیم گیری ها همواره آخرین توجه به آنها بوده است.
ریشه مشکلات کارگری را در دو حوزه می توان دید، اولاً از منظر تصمیمات دولت و ساختار اقتصادی که به نوعی عامل بیرونی است و ثانیاً از ساختار جامعه کارگری و صنفی. یا به عبارت دیگر یک عامل درونی; عامل داخلی نبود تشکل صنفی قوی و عامل بیرونی نگاه و تفکر دولت است که هنوز تعیین دستمزد را بر کارگران تحمیل می کند.
با وجود اعتراض کارگران به دستمزدها در چند ماه گذشته، مسئولان هیچ توجهی به آن نکرده اند.
چندی پیش علی حسین رعیتی فرد، معاون روابط کار، با بیان اینکه دستمزد و حقوق با خط فقر فاصله دارد، گفت: هر ساله نرخ مشخصی برای سبد معیشت تعیین می کنیم که برای سال 1402 تقریباً 13 میلیون و 100 هزار تومان بوده است. حدود 64 درصد از این مبلغ مشمول حقوق سال 1402 می باشد که میزان و میزان حقوق سالانه شورای عالی کار بر اساس شرایط بازار کار و اقتصاد شرکت های مختلف به صورت سه جانبه تعیین می شود. در سالهای 1401 و 1402، عددی که بر سر آن توافق کردیم، بیش از 60 درصد سبد را پوشش میداد و از هر نرخی که در سالهای گذشته تعیین شده بود، بیشتر بود. خدا در سال جدید تصمیم بهتری بگیرد.
*سخنگوی دولت: دستمزد کارگران با وجود افزایش 7 میلیون و 900 هزار تومانی همچنان پایین است.
علی بهادری، سخنگوی دولت درباره دستمزد نیروی کار گفت: در حوزه حداقل دستمزد کارگران باید اذعان داشت که این دستمزد در سال 99 حدود 32 میلیون ریال بوده و اکنون افزایش یافته است. 79 میلیون ریال که البته کم است، در عین حال یارانه افراد 500 هزار ریال است. به 4 میلیون ریال رسید و این نشان می دهد که جهت گیری دولت طی 2 سال گذشته بیشتر بر توجه به قشر فرودست بوده است.
وی گفت: در بحث حداقل دستمزد هم مشکل وجود داشت، دولت در دو سال گذشته ضمن ارائه لایحه بودجه در مجلس، پیشنهاد افزایش حقوق کارمندان به حداقل دستمزد 30 درصد و حداکثر حقوق را داد. حقوق 10 درصدی یک گام به عقب به نفع اقشار پایین جامعه که البته هر دو سال یکبار مجلس با این پیشنهاد موافقت نمی کرد.
*بالاخره حقوق ها ترمیم می شود؟
به گزارش ای بی اس نیوز، محمدرضا تاجیک نماینده کارگران در شورای عالی کار در گفت وگویی با بیان اینکه در جلسه بعدی شورای عالی کار که اواخر آبان ماه برگزار می شود، معیشت و مسکن کارگران تغییر می کند، گفت: . تجدید نظر شود.
جلسه شورای عالی کار 17 آبان ماه برگزار شد و در حالی که کارگران انتظار داشتند موضوع معیشت و دستمزد مطرح شود، خبری از ترمیم کارگران مزدبگیر نبود و پیشنهادهایی برای تخصیص الکترونیکی حقوق ارائه شد. سطل زباله برای کارگران و تامین مسکن برای کارگران.
نماینده کارگران در شورای عالی کار در خصوص سمت و سوی جلسه بعدی شورای عالی کار گفت: در جلسه قبل چندین دستور کار داشتیم از جمله طرح طبقه بندی مشاغل که اصلاحاتی داشت و موارد دیگری مانند معافیت. از موسسات خیریه از شمول مواد خاصی از قانون کار که اعمال نشد و درخواست ما این بود که بازنگری معیشتی داشته باشیم و نظر وزیر کار این بود که در جلسه بعدی بررسی معیشت و به ویژه مسکن داشته باشیم.
تاجیک ادامه داد: مسکن بخش قابل توجهی از هزینه های کارگران را تامین می کند به همین دلیل وزیر کار معتقد بود در جلسه آینده راهکارهای کمک به تامین مسکن کارگران مطرح شود. بر این اساس از شرکای اجتماعی و تشکل های صنفی و کارفرمایی تقاضا داریم اگر نظر و پیشنهادی در این زمینه دارند بتوانند در جلسه بعدی برای طرح ارائه کنند. همچنین درخواست کردیم که موضوع معیشت در کمیسیونی زیر نظر شورای عالی کار مورد بررسی دقیق قرار گیرد و معاونت روابط کار وزارت کار تعیین شد تا مقدمات لازم برای برگزاری جلسه کمیته معیشت و دستمزد فراهم شود.
به گزارش ای بی اس نیوز، فعالان بازار کار بر این باورند که کارگران با چالشهای زیادی مانند نبود امنیت شغلی، نداشتن بیمه کافی، عدم ثبت سابقه کار در برخی موارد و کاهش قدرت خرید مواجه هستند که از جمله این چالشها نبود امنیت شغلی است. مهمترین چالش .
این گروه در طول تاریخ با مشکلاتی همچون نبود امنیت شغلی، گرانی مسکن، کاهش قدرت خرید و افزایش قیمت کالاهای اساسی مصرفی، نبود بیمه و عدم ثبت سابقه اشتغال مواجه بوده و در سال های اخیر با گسترش کرونا و کاهش فرصت های شغلی
کارگران نیز مانند سایر اقشار جامعه باید علاوه بر هزینه های عمده زندگی، متحمل هزینه هایی مانند تحصیل، بهداشت، درمان و سایر هزینه های روزانه شوند.
بر اساس نرخ دستمزد سال 1402، کارگر دارای فرزند حدود 8 میلیون تومان دریافت می کند، در حالی که به گفته خود کارگران سبد معیشت آنها حدود 20 میلیون تومان است، یعنی تنها 40 درصد سبد معیشت تحت پوشش حقوق است. .
علاوه بر مسائل اقتصادی، اجرای قراردادهای موقت یکی دیگر از مشکلات کارگران است. کارشناسان می گویند هنگام اجرای قرارداد موقت (فصلی یا 6 ماهه) انواع و اقسام سوء استفاده ها علیه کارگر صورت می گیرد و او به دلیل نداشتن مدارک قادر به ادامه قرارداد نیست.
کارشناسان می گویند اگر کارگر از شغل آینده خود راحت باشد، بهره وری و راندمان کاری بیشتری خواهد داشت و این افزایش بهره وری در نهایت به نفع اقتصاد کشور خواهد بود.
انتهای پیام