حضور 450 شرکت دانش بنیان در نمایشگاه فناوری و نوآوری
سوال: آیا در حال حاضر توانسته اید قرارداد ببندید و در دوره های قبلی برای قرارداد با صنعت و رفع نیازهای صنعت به شما کمک شده است؟
رضایی: بله، متأسفانه کمک فقط برای مبلغ وام است، می دانید وام زمانی مفید است که شرکت به وضعیت پایدار رسیده باشد، اما در زمینه توسعه محصول، برای محصولی که فقط 50-60 هزار دلار هزینه دارد. و وقتی بخواهید می توانید سه یا چهار سال برای توسعه محصول وقت بگذارید، در این زمینه تقریباً در ایران هیچ کمکی نمی شود.
سوال: سوال من این است که آیا توانستید با صنایع کنار بیایید و آیا صنایع از شما استقبال کردند؟
رضایی: بله، با چند شرکت پتروشیمی کار کرده ایم. سوال: آقای فشمی صحبت های آقای رضایی را شنیدیم. آیا می توانید آماری از شرکت کنندگان به ما بدهید؟ حدود 450 بازیگر اصلی در این مراسم حضور دارند، درست است؟ ما امسال قرارداد بستیم، یعنی دقیقا یک سال و نیم است که اولین محصول ما در پارس جنوبی نصب شده و یک سال و نیم در آنجا با موفقیت تست شده و به بهره برداری رسیده است. بیایید مطمئن شویم قراردادهایی که با آنها داریم، احتمالاً تا دو هفته دیگر، حداقل یک دانه از قراردادها را به آنها تحویل خواهیم داد.
سوال: آقای فشمی، صحبت های آقای رضایی را شنیده ایم، می توانید آماری از شرکت کنندگان به ما بدهید؟ حدود 450 بازیگر اصلی در این مراسم حضور دارند، درست است؟
روش : بله، امسال ظرفیت پذیرش 450 مجموعه در قالب غرفه داران را داشتیم که آن 450 دستگاه در قالب شرکت های فناور، استارت آپ ها، پارک های فناوری، شتاب دهنده ها و مراکز رشد و همچنین شرکت های سرمایه گذاری بود.
سوال: و شما مهمان خارجی هم داشتید؟ چند روز پیش نمایشگاه توانمندی های صادراتی ایران برگزار کردیم. فکر می کنم مهمانان از آنجا نیز به این رویداد آمده بودند، درست است؟
روش : امسال کشور همکار ما در برگزاری این نمایشگاه روسیه بود که در قالب 25 مجموعه و شرکت فناوری در نمایشگاه امسال حضور داشت و جدای از این شرکت های فناوری ترکیه و پاکستان نیز در این دوره از نمایشگاه داشتیم که اما با توجه به مصادف شدن با نمایشگاه ظرفیت صادراتی که هیئت های تجاری مختلف را به نمایشگاه ظرفیت صادرات دعوت کرد، طی تعاملی که داشتیم تبادل مخاطب داشتیم و هیئت های تجاری این نمایشگاه نیز از رویداد نوآوری و فناوری بازدید کردند و امروز ما همچنین قرارداد مهمی بین یکی از پارک های فناوری روسیه و پارک فناوری ایرانی فردیس داریم که امروز امضا می شود.
سوال: با چه موضوعی؟
روش : این قرارداد بخشی از همکاری مشترک دو کشور در پارک های فناوری خود است تا شرکت های فناوری و استارت آپ های دو کشور بتوانند از خدمات متقابل کشورها برای ایجاد بازار مشترک جدید استفاده کنند.
سوال: آیا از شرکت های خارجی فاینانس گرفته ایم، در تولیدات ملی هم سرمایه گذاری کرده ایم؟
روش : در این دوره از رویداد تاکنون هیچ گونه تامین مالی خارجی برای شرکت های داخلی نداشته ایم، اما در قسمت ایجاد ارتباط متقابل بین شرکت های مختلف، آماری را خدمت شما ارائه می کنم، این آمار تا دیروز، روز دوم نمایشگاه. 30 تفاهم نامه فروش منعقد شده است، 12 تفاهم نامه رفع نیازهای فناوری منعقد شده است، این خارج از رویدادهای ارائه نیازهای فناوری در خود نمایشگاه است، اما در رویدادهای ارائه نیازهای ما فناوری هایی است که آقای مهندس هزاوه نیز امسال در 5 ما به آن اشاره کردند. یک حوزه، صنعت تجهیزات پزشکی، نفت، گاز، پتروشیمی، صنایع لوازم خانگی، صنایع غذایی و کلی نوآوری ها، سه رویداد تا پایان روز گذشته رخ داد و در مجموع 25 تفاهم نامه طی این سه رویداد منعقد شد. ارزش این تفاهم نامه ها 650 میلیارد ریال یا 65 میلیارد تومان بوده که این آمار تا پایان روز گذشته در نمایشگاه اتفاق افتاده است.
سوال: جناب هزاوه به هر حال نمایشگاه نوآوری و فناوری یکی از بزرگترین رویدادهای عمومی کشور است که همه ساله برگزار می شود. شرکت های دانش بنیان، استارت آپ ها و فعالان اکوسیستم فناورانه که برای ارائه محصولات خود می آیند. مهمترین هستند. دغدغه آنها توسعه بازارشان است، در سالهای اخیر به توسعه بازار محصولات داخلی کمک شده است، همانطور که آقای رضایی گفتند توانسته اند در مسیر درست قرار بگیرند، نیازهای صنعت را برطرف کنند. می توان در مورد توسعه بازارهای بین المللی نیز صحبت کرد، اما محصولات تولید شده توسط شرکت های دانش بنیان، محصولاتی با تکنولوژی بالا هستند، برخی از آنها به ویژه در حوزه هایی که شما نام بردید، دارای قابلیت صادرات، دارای مزیت های صادراتی هستند. مزیت مهم من فکر می کنم تفاوت قیمت با نمونه های خارجی در صادرات یکسان است، آیا در سال های اخیر توانسته ایم برای توسعه بازار بین المللی اقداماتی انجام دهیم؟ و آیا باید این رویکرد مهم را در نمایشگاه امسال داشته باشیم؟
هزاوا: همانطور که اشاره کردید، اکنون بحث بازار به ویژه بازار فراتر از مرزهای کشور یکی از دغدغه های مهم شرکت های دانش بنیان جدید است و از سوی دیگر باید استانداردهای حضور در بازارهای بین المللی را نیز رعایت کنند. که بسیاری از شرکت های ایرانی را نگران کرده است. ما در برنامه های مختلفی که در مجموعه پارک فناوری پردیس برگزار و اجرا می کنیم یکی از محورهای اصلی فعالیت خود هستیم. به خصوص در این رویداد و نمایشگاه، ما هر ساله در حال پیشرفت بخش بین المللی خود با یک یا چند کشور شریک هستیم. و برخی از آنها در داخل مراسمی که هم اکنون در پارک برگزار می شود غرفه برپا می کنند و همانطور که اشاره کردند امسال از چندین کشور حضور دارند و از دستاوردهای خود می گویند. از سوی دیگر علاوه بر اینها، هیئت های خارجی و بین المللی نیز از این رویداد بازدید می کنند که امکان برقراری ارتباط بین این شرکت ها و بازدیدکنندگان را فراهم می کند و در سال های اخیر قراردادهایی در این زمینه و حتی پروتکل همکاری منعقد شده است. بین مجموعه های مشابه ما و برخی کشورها انجام شده است و ادامه کار و قراردادهای تجاری وی در طول سال رخ داده است، زیرا می دانید که در نمایشگاه اولیه ارتباط شکل می گیرد، اما لزوماً در این 4 روز نمایشگاه، قرارداد نمی تواند منعقد شود این امر مستلزم پیگیری های حقوقی و مالی دیگری است که در طول سال انجام می شود.
سوال: و تمام پشتیبانی انجام شده است؟
هزاوا: در کنار شرکت ها خواهیم بود. حتی سال گذشته ارتباطی با کشور ازبکستان برقرار شد و جرقه اولیه آن در اینجا زده شد، اما در ماه های بعد هیئت ایرانی در ازبکستان حضور داشت. سال گذشته برای بازدید از این مراسم آمده بودند. این رابطه در طول سال توسعه یافت و ادامه یافت. هیئتی فرستادیم و آنجا… سوال: فکر می کنم در ماه اوت رفتند هزاوه: فکر می کنم دقیقاً برای ازبکستان اکتبر بود. اخیراً چند سفر انجام شده است، سفری که شما در مورد آن صحبت می کنید احتمالاً در ماه آگوست است، اما من به طور خاص به شما می گویم که چه چیزی از رویداد سال گذشته گرفته شده است که در اکتبر اتفاق افتاد و سپس با شرکت ها نیز داشتیم. مشاوران مختلف سعی می کنیم به آنها کمک کنیم، بنابراین در رویداد به شکل خاصی اتفاق می افتد، اما رویدادها و فعالیت هایی که در پارک انجام می شود به تاریخچه رویداد محدود نمی شود، زیرا در طول سال مسائل دیگری مانند به عنوان تفاهم نامه هایی که با مراکز مشابه داریم، دفاتر فروش که در برخی از کشورها مثلاً کنیا داریم که پایگاه صادرات تجاری این کشور و کشورهای همسایه است. سوال: سوال این بود که پیگیری بعد از این اتفاق بسیار مهم است. ممکن است در حال امضای یادداشت تفاهم باشیم. باید دنبال شود تا منتج به عقد شود و قرارداد در سند نوشته شود و تبدیل به قرارداد مستمر شود. رویکردی که بتواند به توسعه بازار و بازار اصلی برای کسب و کارهای دانش بنیان، فعالان اکوسیستم فناوری منجر شود و به آن نتیجه دست یابد. آیا این کار انجام شده است؟ هزاوه: بله، انتظار اکران تجاری را در این 4 روز نداشته باشید، انتشار تجاری ماه های بعد قابل پیگیری است. سوال: برنامه ریزی برای سال آینده در همین چند روز انجام می شود