حساب مبارزه سخت در باتلاق برای تامین آب پایتخت
به گزارش ای بی اس نیوز، سد امیرکبیر یک چهارم آب تهران و بخشی از آب کرج را تامین می کند. به منظور جلوگیری از بروز نگرانی در جامعه و متعاقب آن تغییر الگوی مصرف، تصمیم بر این است که از بروز نگرانی جلوگیری شود، زیرا پایداری شبکه آبرسانی به شدت به پایداری آب شرب بستگی دارد. از مصرف کنندگان، به همین دلیل، کار برای تامین آب مشترکان در سکوت آغاز شد.
معمولاً آب سد کرج پس از رهاسازی بخشی به کرج و بخشی به تصفیه خانه های فاضلاب تهران ارسال می شود. پس از وقوع سیل بی سابقه، ابزارهای موثری برای جبران آب ابداع می شود. هشت متر مکعب یا هشت هزار لیتر در ثانیه میزان آبی است که از سد امیرکبیر به تهران می رسد.
مدیریت مخازن سطحی تهران و تلاش برای حفظ حجم آنها مهمترین اقدام بود. پیش بینی می شود مخازن غرب و شمال غرب تهران بدون توجه به معیارها ثابت بمانند. پایش لحظه ای و تعمیر و نگهداری سطح تانک برای ایجاد تعادل و تشنه نبودن تهران آغاز شد. مدیریت تعادل فشار شبکه توزیع آب مهمترین اقدام انجام شده در آن زمان بود.
در برنامه سوم بخش قابل توجهی از آب سامانه شرق تهران یعنی سدهای لار، لتیان و ماملو به غرب تهران تامین شد تا اثرات نبود سد امیرکبیر به حداقل برسد.
عصر پنجشنبه نیروهای عملیاتی وزارت نیرو در محل حادثه حاضر شدند، تجهیزات و ماشین آلات سنگین حضور داشتند و کارشناسان با بررسی وضعیت به ابعاد حادثه پرداختند. گروه ضربت با تکه های عظیم گل و سنگ مواجه شد که خودروها در آن دفن شده بودند.
وزیر نیرو نیز برای نظارت بر این عملیات حضور داشت. ساخت یک تونل جایگزین زمان زیادی می برد. به دلیل کابل های فشار بالا، حمل و نقل هوایی تجهیزات امکان پذیر نبود. انفجار همچنین نتوانست مسیر دسترسی ایجاد کند و تنها عبور از باتلاق ناشی از ریزش کوه باقی مانده بود. باتلاقی به مساحت 20000 متر مربع معادل سه زمین فوتبال است و ماشین های غول پیکر را به راحتی حمل می کند.
اگرچه زمان کمی بود اما باید عملیات به گونه ای انجام می شد که در مدت کوتاهی مسیر آب باز می شد اما نحوه عبور ماشین آلات سنگین از این مسیر بزرگترین نگرانی بود. ابتدا تخته سنگ های بزرگی در باتلاق ریخته شد تا باتلاق را تحکیم کند. سپس با پر کردن سریع، پلی بر روی باتلاق با استفاده از سازه های بتنی و صفحات فولادی ساخته شد.
راه دسترسی به مرکز ریزش باز شد، بیل های مکانیکی برای انجام اولین آواربرداری راه اندازی شد. یک جبهه دیگر در همان زمان باز است. لازم بود حجم آب محبوس شده در تالاب سد کاهش یابد تا کانال تخلیه آب احداث شود. برای این منظور لوله های پلی اتیلن 315 میلی لیتری به طول 3000 متر و نوارهای متعدد لوله ها بین سد و بدنه آب تا مکنده ها کشیده شده و آب حبس شده در پشت آوارها به بستر رودخانه ریخته می شود. به این ترتیب 600 لیتر آب در ثانیه به سمت رودخانه جاری شد.
نقشه برداران برای محاسبه میزان آوار و بیش از همه اقدامات لازم برای تخلیه آب محبوس در محل حادثه حاضر می شوند. برای عبور آن باید کانالی به عرض حداقل 6 متر ساخته شود که بستر سنگی قسمت بالایی آوار تثبیت شده و دیگر ریزش نداشته است و برای جلوگیری از برگشت آوار بیلهای مکانیکی سنگها را به ارتفاع بالاتری منتقل میکنند و پس از 24 ساعت فعالیت کانال دوباره باز میشود و آب دوباره جاری میشود.