بر اساس اطلاعات سازمان ساتبا، پیشبینی افزایش ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر تا پایان سال 1401 (از محل قراردادهای خرید تضمینی ماده 61 قانون اصلاح حالت مصرف ستبا)، به دست خواهد آمد. مقدار بیش از 150 مگاوات.
بر اساس گزارش سازمان جهانی هواشناسی، تولید انرژی مسئول انتشار تقریباً سه چهارم گازهای گلخانه ای در جهان است و به منظور حفظ کره زمین، افزایش ظرفیت انواع انرژی پاک از جمله انرژی خورشیدی، بادی و برق آبی، و همچنین بهبود بهره وری انرژی، حیاتی است.
در مجموع دو مسیر اصلی برای توسعه انرژی های تجدیدپذیر در نظر گرفته شده است که یکی ماده 61 قانون اصلاح سوخت و دیگری ماده 12 است که در ماده 61 به صورت یک قرارداد تضمینی و بلند مدت منعقد شده است. بر اساس نرخ پایه دولت جدید ماده 12 را به این بند اضافه کرده است که مبنای این طرح صرفه جویی در مصرف سوخت است اما بر اساس مناقصات و قراردادهای کوتاه مدت شش ساله توضیح داده شده است.
صنعت انرژی های تجدیدپذیر در ایران در روند توسعه لک پشتی هم اکنون به ظرفیت نصب شده 970 مگاوات رسیده است و پیش بینی می شود با بهره برداری از نیروگاه های احداث شده تا پایان امسال به بیش از 1120 مگاوات برسد.
چندی پیش علی اکبر محرابیان وزیر نیرو در این خصوص اعلام کرد: در حوزه انرژی های تجدیدپذیر 10 هزار مگاوات طرح توسعه وجود داشت که از شهریور سال گذشته تا شهریور امسال 600 مگاوات به بهره برداری می رسد. البته این اقدام کوتاه مدت است و ما از شورای اقتصاد مجوز گرفته ایم تا بر اساس ظرفیت قانون رفع موانع تولید، نیروگاه خورشیدی 4000 مگاواتی تولید کنیم. این نیروگاه خورشیدی 4000 مگاواتی در سه ماه آینده راه اندازی می شود.
یکی از بزرگترین برنامه ها در حوزه انرژی های تجدیدپذیر احداث و بهره برداری از 10 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر و پاک شامل 7 هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی و 3 هزار مگاوات نیروگاه بادی در دولت سیزدهم است.
به گفته وی، پروژه برق بادی 3000 مگاواتی برای صدور مجوز به شورای اقتصاد پیشنهاد شده است که در بخش هایی از کشور از جمله منطقه شرق توسعه می یابد. 10000 مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر عدد بسیار بالایی است و برخی کارشناسان نگرانی خود را در مورد تحقق آن در ابتدای ساخت اعلام کرده اند. اگر یادتان باشد در توسعه صنعت سیمان و فولاد هم این وضعیت را داشتیم، اما اگر یک فعالیت اقتصادی باشد، طبیعتاً جهشی در توسعه آن است، این اتفاق خواهد افتاد و ما به تحقق برنامه بسیار خوشبین هستیم. .
بر اساس مصوبه شورای اسلامی، شش هزار میلیارد تومان وام کم بهره به افراد تحت پوشش کمیته امداد، هلال احمر و اقشار کم درآمد برای احداث نیروگاه در پشت بام اعطا می شود که درآمد ماهانه آنها از محل این مکان به طور متوسط بین پنج تا شش میلیون تومان برآورد شده است. روند کار اعطای وام کم بهره 140 میلیون تومانی به متقاضیان این بخش برای احداث نیروگاه پنج مگاواتی است که قرار بود 120 میلیون تومان وام و مابقی از طریق کمک بلاعوض پرداخت شود.
ایران از نظر دریافت انرژی خورشیدی در بالاترین رتبه جهان قرار دارد تا جایی که میانگین بیش از 280 روز آفتابی در سال گزارش شده است، اما با وجود این نتوانسته به جایگاهی که شایسته آن است برسد.
در حال حاضر ظرفیت نیروگاه های تجدیدپذیر نصب شده 970 مگاوات است و بر اساس برنامه های هدفمند و اجرایی وزارت نیرو در دولت سیزدهم، ظرفیت نیروگاه تا پایان چهار سال این دولت به 10 هزار مگاوات خواهد رسید.
به گفته کریمی تاکنون 4000 نیروگاه نصب شده و مدت پیش بینی شده برای بازپرداخت این وام هفت ساله است.
وزیر نیرو پیشنهادی مدبرانه ارائه کرده است که در بخش داخلی، طرحی برای استفاده از نیروگاه های خورشیدی کوچک به عنوان وسیله ای برای تامین معیشت خانوارهای کم درآمد در دستور کار قرار گیرد تا فرصتی برای آنها فراهم شود. برای تولید درآمد از ردیف بودجه که به این خانواده ها پرداخت می شود و با خرید برق مازاد درآمد ثابتی ایجاد می شود که امیدواریم بر این اساس در سال 1401 پیشرفت خوبی داشته باشیم.
قرارداد ماده 12 مزیت هایی دارد اما گاهی حداکثر نرخی که اعلام می شود برای بخش خصوصی جذابیتی ندارد و عمدتاً این بخش خصوصی است که وارد این حوزه می شود و هر ساله نرخ خرید تضمینی توسط وزارت نیرو اعلام می شود. اما اکنون با وجود گذشت شش ماه از سال، هنوز این تعرفه اعلام شده، انجام نشده است و زمانی که اعلام شود، باز هم به دلیل جت لگ به صرفه نخواهد بود.
انتهای پیام
به گزارش ای بی اس نیوز، امروزه نیاز به افزایش ظرفیت نیروگاه های تجدیدپذیر در جهان بسیار حائز اهمیت است، به طوری که بر اساس گزارش جدید سازمان جهانی هواشناسی (WMO)، تامین برق از منابع انرژی پاک مانند خورشیدی تامین می شود. برای کاهش گرمایش جهانی باید تا پایان این دهه انرژی بادی یا آبی دو برابر شود، زیرا اگر این امر محقق نشود، تغییرات آب و هوایی و بحران آب میتواند امنیت انرژی ما را به خطر بیاندازد و منابع انرژی تجدیدپذیر را به خطر بیندازد.
اگرچه وزارت نیرو این دولت عزم جدی برای توسعه انرژی های تجدیدپذیر دارد، اما مسیر حرکت انرژی های پاک همچنان کند است و انتظار می رود با توجه به تغییر رویه جهانی در استفاده از سوخت و ظرفیت های موجود در ایران، توسعه انرژی های تجدیدپذیر سریعتر و با توجه بیشتر خواهد شد زیرا دولت منافع بیشتری در این زمینه می بیند.
چندی پیش محمود کریمی، عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان و عرضه کنندگان کالا و خدمات انرژی های تجدیدپذیر ایران، در خصوص میزان استقبال مشتریان از این طرح گفت: با توجه به اینکه وام با بهره چهار درصد پرداخت شده است، پذیرش این طرح پروژه مناسب است، اما ابتدا باید زیرساخت ها ایجاد شود، این طرح باید فراهم شود، زیرا با توجه به واردات 80 درصد تجهیزات، ممکن است قیمت ساخت پانل ها دستخوش تغییراتی شود.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز