00:00 – 03 نوامبر 1403
به گفته مسئولان دولت چهاردهم، درآمدها و مصارف سال آینده از سوی رئیس جمهور به مجلس نمایندگان تحویل داده شد و برای اولین بار است که لایحه قانون بودجه کل سال 1404 به مجلس تقدیم می شود. نمایندگان در ابتدای آبان ماه و طبق قانون در تاریخ تعیین شده.
مسعود بازکیان رئیس جمهوری در جریان ارائه لایحه بودجه سال آینده در مجلس اعلام کرد که احکام بودجه بر محور تحقق عدالت و اجرای عدالت مقدم بر سایر وظایف است و توجه جدی به آن شده است. رشد اقتصادی و کاهش تورم به عنوان هدف نهایی برنامه هفتم از جدول احکام بود.
رئیس جمهور یکی از مهمترین اصلاحات در ساختار بودجه را تاکید بر پرداخت به ذینفع نهایی از طریق هوشمندی بودجه دولت و اجرای تخصیص اعتبار بر اساس بند (ب) ماده (13) برنامه هفتم دانست. در این قانون آمده است: در بخش دوم این لایحه، شرایط عمومی اعتبار، در قالب یک برنامه اجرایی به مجلس ارائه می شود. در راستای تحقق بسیاری از مفاد برنامه هفتم طی تفاهم نامه های بودجه ای اقلام بودجه اجرایی تدوین و پیشنهاد شد. به ویژه طرح افزایش ظرفیت تولید نفت، ایجاد ذخایر دارویی از طریق مشارکت بخش خصوصی و تقویت منابع دفاعی، مدیریت نظارت بر تعهدات و ضمانتهای دولت، مدیریت توزیع عادلانه آب، مدیریت منسوجات فرسوده و حمایت از مسکن برای اقشار محروم. ، در پیش نویس لایحه بودجه دیده می شود.
به گفته کارشناسان، لایحه لایحه بودجه مطابق قانون اول آبان ماه و نظام جدید تهیه بودجه سالانه به مجلس نمایندگان تقدیم شد. این اقدام به مجلس زمان کافی برای بررسی بودجه می دهد و به وضوح برای سیستم بودجه کشور مفید است. چرا که در شرایط تجمیع بودجه سال هاست بحث خارج از بودجه مورد انتقاد کارشناسان قرار گرفته است اما امسال برای اولین بار تمام منابع و مصارف حمایتی متوجه سازمان و موارد دیگری مانند تحویل نفت است. خارج از سقف بودجه در سقف بودجه ادغام می شوند و به همین دلیل مقایسه ارقام بودجه بندی با سال های قبل نیاز به ارزیابی دقیق دارد.
قیمت بنزین در سال آینده تغییر نخواهد کرد
در خصوص تغییر قیمت بنزین پیش از این افراد بسیاری ادعاهایی را مطرح کردند که در این زمینه، حمید پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در نشست خبری خود با ارائه لایحه بودجه در پاسخ به سوالی روزنامه نگاران وی در خصوص قیمت بنزین در لایحه بودجه 1404 گفت: تغییری در قیمت بنزین نداریم و برنامه امسال ما برنامه ریزی برای صرفه جویی در مصرف انرژی است.
وی ادامه داد: هزینه حمل و نقل و پالایش نفت برای تولید بنزین بالغ بر 8 هزار تومان است، این در حالی است که هزینه واردات بنزین در دو سال گذشته به 80 سنت در هر لیتر رسیده است. رشد مصرف بنزین تا 40 درصد افزایش یافته و منجر به ناهماهنگی شده است. دولت می خواهد با صرفه جویی در مصرف بنزین و کنترل مردمی که بیش از حد مصرف می کنند جلوی این روند را بگیرد تا برای سال آینده دو میلیارد دلار برای واردات خودروهای جدید در کشور افزایش یابد.
950 تلاش برای استقراض خواهیم داشت نه کسری بودجه
بر اساس این گزارش، یکی از مهم ترین موضوعاتی که هر ساله در لایحه بودجه مطرح می شود، کسری بودجه است که معاون رئیس جمهور در خصوص کسری بودجه سال آینده اعلام کرد: اگر بخشی از انتظارات مندرج در لایحه بودجه در سال آینده باشد. صورت تبصره ها با تصویب مجلس باید بیاید، البته سال آینده نباید کسری داشته باشیم. پیش بینی شده در مشاهدات ما موافقت قانونگذار را دریافت نخواهد کرد و سپس باید به دنبال راه حل مناسب باشیم تا این کسری رخ ندهد یا جایگزینی وجود داشته باشد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: نرخ رشد مالیات در سال آینده کمتر از سال قبل خواهد بود. دو سال پیش 63 درصد افزایش مالیات داشتیم و امسال حدود 48 درصد است. سال آینده این رقم 39 درصد خواهد بود. عدد 950 ذکر شده در مورد کسری بودجه از محل استقراض است و در آینده بازپرداخت خواهیم کرد.
وی افزود: کسری بودجه امسال بالغ بر 850 هزار میلیارد تومان است که از طریق پس انداز و پرداخت استقراض از صندوق پرداخت و تامین می شود.
تخصیص 12 میلیارد دلار به کالاهای اساسی و دارویی از جمله کالاهای ترجیحی
لازم به ذکر است یکی دیگر از نگرانی ها مربوط به ایجاد شوک به اقتصاد کشور است و در این زمینه رئیس سازمان برنامه ریزی گفت: تیم اقتصادی دولت در جلوگیری از هرگونه شوک به اقتصاد اتفاق نظر دارند چرا که سال آینده 12 دلار است. میلیارد دلار برای کالاهای اساسی و ارز ترجیحی اختصاص داده ایم. البته هنوز نرخ ارز مشخص نیست و در حال مذاکره با مجلس نمایندگان هستیم. منطق موضوع این است که اگر ارز ترجیحی با نرخ تورم همراه نشود، جهش می کند.
بودجه سال آینده با کمترین نرخ تورم بسته می شود
بر اساس این گزارش، بسیاری از کارشناسان معتقدند کلیات لایحه بودجه سال جاری نسبت به سال گذشته تغییر چندانی نکرده است و در همین راستا کارشناس اقتصادی احمدی در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت: با توجه به اینکه این . ارائه لایحه بودجه سال گذشته در موعد مقرر قانونی می تواند زمینه را برای بررسی بهتر و دقیق تر نمایندگان مجلس فراهم کند که این امر خوبی است و باعث می شود تا درآمدها و هزینه های سال آینده با دقت بیشتری بررسی شود.
وی ادامه داد: یکی از مهم ترین مواردی که در لایحه بودجه سال جاری به آن اشاره شده، شفافیت و یکپارچگی است که به خودی خود نقش موثری در بررسی زوایای کلی این لایحه دارد. خوشبختانه امسال نسبت به سال گذشته لایحه بودجه با تورم کمتری تعدیل شد، از سوی دیگر با توجه به انباشته شدن پروژه های عمرانی و نیمه عمرانی شاهد افزایش 40 درصدی بودجه برای پروژه های عمرانی بودیم. به سال گذشته
بر اساس اصلاحیه ماده 182 آییننامه داخلی مجلس نمایندگان، قسمت اول لایحه قانون بودجه کل کشور شماره 1404 مربوط به ماده واحده شامل احکام لازم برای تطبیق بودجه کل کشور، دیروز صادر شد. و سقف منابع بودجه عمومی دولت از طریق تفکیک درآمدها، انتقال دارایی های سرمایه ای و مالی، با فرض برآورد منابع و ارائه مصارف بودجه برای مجلس نمایندگان.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در مجلس گفت: بخش دوم لایحه بودجه مربوط به زمانبندی تفصیلی شامل ارقام بودجه ظرف 10 روز از تاریخ ابلاغ جلسه اول شورای دولت به مجلس ارسال میشود : کلیه اقلام بودجه برای مؤسسات در کمیته ای به ریاست آنها قرار می گیرد و در یکی دو ماه آینده سازمان و کادر اداری را بررسی و بازنگری می کند.