حجم مبادلات تجاری ایران و امارات 30 میلیارد دلار است
مهرداد بذرباش وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه بعد از 10 سال کمیته های مشترکی برای همکاری دو کشور تشکیل شد، گفت: در این کمیته های مشترک دو سند امضا شد که یکی از آنها مربوط به تشکیل کمیته و رسمی شدن آن بود. از گذشته تا به امروز 22 سند آماده امضای بین دو کشور وجود دارد.
وی افزود: افزایش گردشگری و تسهیل در رفت و آمد تجاری و نقش هر کشور در توسعه کریدور شمال – جنوب و فعالیت های بندری، زیرا هم امارات و هم دبی دارای بنادر بسیاری هستند که باید از قابلیت های این بنادر در هر دو کشور بهره مند شوند.
وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: تعداد زیادی پرواز بین دو کشور انجام می شود و در حال حاضر 320 پرواز در هفته بین دو کشور برقرار و توسط شرکت های ایرانی و اماراتی انجام می شود و موانع موجود در این بخش بوده است. حذف شده.
بذرباش اظهار داشت: در این دیدارها توسعه همکاری و سرمایه گذاری شرکت های اماراتی در بنادر ایران و تسهیل عملیات بانکی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و امیدواریم پیشرفت های خوبی در این بخش حاصل شود.
وی با اشاره به اینکه تجارت بین المللی ایران و امارات در سال گذشته بیش از 27 میلیارد دلار بوده است، گفت: امارات بزرگترین شریک تجاری ما بعد از چین است و نقش عمده ای در روند فراهم کردن زمینه برای واردات کالا دارد. و همچنین مقصد صادرات کالاهای ما.
وی گفت: زیرساخت های گردشگری بین دو کشور از دیگر موضوعات مطرح شده در این کمیته بود و با توجه به اینکه ایران و امارات زیرساخت های گردشگری زیادی دارند در این جلسه مطرح شد.
بذرباش گفت: بین اتاق های بازرگانی و تشکیل صندوق ضمانت و مشارکت دو طرف در این بخش، مسائلی مطرح شد و تضمین های لازم ارائه شد و در مجموع با وجود همه فشارهایی که وارد شد. کشور همسایه ایران به ویژه امارات از سوی آمریکا خوشبختانه هیچ مانعی در این بخش وجود ندارد که ایران موضع رسمی خود را اعلام کرده است و امیدواریم پس از 10 سال از تشکیل این کمیته بتوانیم توسعه پیدا کنیم. مشارکت. در این حوزه سال آینده.
رئیس کمیته مشترک همکاری های اقتصادی ایران و امارات درباره توسعه بخش حمل و نقل بین دو کشور توضیح داد: موضوع حمل و نقل دریایی، زمینی و ریلی باید همزمان اتفاق بیفتد و پروژه بزرگ راه ایران که این روزها تحت فرمان دولت است، راه های شمال باید تکمیل شود و بخش جنوب در زمینه زیرساخت ها و تسهیل برنامه های حمل و نقل باعث شده در سال گذشته رشد چشمگیری در حوزه ترانزیت داشته باشیم.
وی افزود: زمینه های توسعه همکاری در بنادر از دیگر موضوعات مطرح شده در این جلسه بود که توافقات اولیه خوبی در این زمینه حاصل شد و طرف اماراتی آمادگی خود را برای سرمایه گذاری در بنادری مانند چابهار اعلام کرد.
پازارباش با اشاره به استفاده از همه ظرفیت ها برای راه اندازی جاده چابهار – زاهدان و توسعه بندر چابهار گفت: با این کار می توانیم ظرفیت ترانزیتی عظیمی را در شرق کشور ایجاد کنیم که یکی از آن ها برای حمل کالا استفاده می شود. به شمال و بالعکس در جنوب امارات.» .
رئیس کمیته مشترک همکاری های اقتصادی ایران و امارات همچنین در خاتمه با توجه به پیش بینی ها برای حجم مبادلات تجاری دو کشور در سال آینده اظهار داشت: 27 میلیارد دلار تجارت بین دو کشور عدد کمی نیست و امارات بزرگترین شریک تجاری ایران پس از چین است، اما با فعالیت این کمیسیون و عزمی که در دو کشور وجود دارد، پیش بینی می شود این رقم در سال آینده به 30 میلیارد دلار برسد.