یک حقوقدان گفت: مبارزه با تصرف اراضی دولتی و تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغ ها باید بر اساس سیاست های پیشگیرانه و همراه با اجرای دقیق قانون به ویژه در مورد تکه تکه شدن اراضی کشاورزی و باغ ها و سخت گیرانه باشد. نظارت بر سازمان های مربوطه برای حفظ استفاده از آنها.
به گزارش ای بی اس نیوز، حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه ای، رئیس قوه قضائیه روز دوشنبه ۲۶ دی ماه در جلسه شورای عالی قضایی به رویه نادرست، غیرمنطقی و پرهزینه اشاره کرد و گفت: «پس از صرف هزینه های فراوان. از پول و مصالح ساختمانی مرغوب، تصرف زمین یا تغییر کاربری آن یا در حاشیه رودخانه ها، ساختمان مجلل یا مکان تفریحی مانند هتل یا رستوران زیر نظر دستگاه های مسئول و ناظر ساخته می شود و سپس ارگان های ذی صلاح آن را می سازند و تخریب می کنند، این رویه درستی نیست و باید سریع انجام شود، باید اقدامات لازم برای تغییر این رویه انجام شود.
وی افزود: متأسفانه در عمل متوجه میشویم که به دلیل فساد برخی از ارکان دستگاههای ذیصلاح، ناظران به وظیفه خود برای جلوگیری از تکه تکه شدن زمینهای کشاورزی و باغها و همچنین ساختوسازها در حال انجام و برخی عمل نمیکنند. دهکده ها به وظایف همکاری خود با اداره جهاد کشاورزی عمل نکردند و به آن توجهی نکردند. تخریب این بناها که باید آخرین راه مبارزه با تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغات باشد نیز در دستور کار قرار دارد. ادارات جهاد کشاورزی که مورد انتقاد ریاست محترم قوه قضائیه قرار گرفته است.
سید مهدی حجتی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، در خصوص اظهارات اخیر رئیس قوه قضائیه مبنی بر وجود رویه ای نادرست، غیرمنطقی و پرهزینه در زمینه تخریب و تخریب بناهای غیرمجاز، اعلام کرد: ساخت و ساز غیرمجاز در زمین های کشاورزی و … باغات ممنوع است اما تخریب بناهای غیرمجاز ناقص اجرای قانون بوده و مطابق با خواست قانونگذار نیست.
حجتی اضافه کرد: مبارزه با تصرف اراضی ملی و تغییر کاربری اراضی زراعی و باغی باید بر اساس سیاست های پیشگیرانه و همراه با اجرای دقیق قانون به ویژه در زمینه خرده زنی اراضی کشاورزی و باغات و با نظارت دقیق انجام شود. نهادهای ذیصلاح برای حفظ استفاده از آنها.
این عضو هیئت مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز گفت: واقعیت این است که تغییر کاربری اراضی زراعی یا باغی مانعی ندارد و ساخت و ساز در این اراضی صورت می گیرد. این سرزمین ها هرگز به وضعیت سابق خود بازگردانده نمی شوند. زیرا هم در سطح بتن ریزی و استفاده از مصالح ساختمانی و هم به دلیل تقسیم و تکه تکه شدن این اراضی و قطع درختان میوه، ماهیت و کارکرد آنها تغییر کرده و این اراضی هرگز توانایی کشت و استخراج میوه را از دست نداده اند. و محصولات کشاورزی ساختمان هایی را که در آنجا ساخته می شود می دهند و خراب می کنند، فقط چهره بدی به مناطقی که ساخت و سازهای غیرقانونی انجام شده است می دهد و سرمایه های کلانی که برای ساخت این ساختمان ها سرمایه گذاری شده است را از بین می برد.
این وکیل دادگستری با تاکید بر اینکه جرم تغییر کاربری اراضی زراعی و باغی جرم مشهودی است، گفت: پیشگیری از وقوع جرم در جرایم مشهود بسیار آسانتر از پیشگیری از جرایمی است که در ملاء عام انجام نمیشود و دلیل آن را نمیدانیم. زمینها و باغهای کشاورزی هر روز تکه تکه، دیوارکشی و تقسیم میشوند، هیچ مرجعی مانع از این کارها نمیشود و دفاتر اسناد رسمی نیز با تنظیم اسناد مشترک، این اسناد را به صاحبان جدیدشان منتقل میکنند و زمین را تقسیم میکنند. تسریع در کشاورزی و باغها. ضمن اینکه با ممنوعیت های قانونی می توان از انتقال انبوه زمین های زراعی و باغ ها جلوگیری کرد و با استفاده از مانیتورها از تغییر کاربری از ابتدا جلوگیری کرد.
حجتی در پایان گفت: قانون حفظ تغییر کاربری اراضی زراعی و باغ دارای خلأهای زیادی است که باید توسط مجلس شورای اسلامی اصلاح شود و موضوع تغییر کاربری باید مورد توجه واقع شود. بدیهی است در بیش از دو دهه ای که از تصویب این قانون و اصلاحات آن در سال 1385 می گذرد، ثابت شده است که این قانون جنبه بازدارنده نداشته و با واقعیت های موجود مطابقت ندارد. از دست دادن فرصت های کشاورزی و باغداری در برخی مناطق به دلیل خشکسالی و کارهای زیان آور کشاورزی و باغداری به طور مکرر نقض می شود.
این وکیل دادگستری با اشاره به اینکه ادارات جهاد کشاورزی در اجرای قانون حفاظت از کاربری اراضی تنها بخشی از قانون را که تخریب و تخریب ساخت و سازهای غیرمجاز را تجویز می کند، اجرا می کنند، افزود: در همین قانون آمده است که اراضی دولتی است. «باید به حالت اولیه برگردانده شود، یعنی اگر کاربری سابق زمین زمانی کشاورزی بوده، باید به حالت زراعی برگردانده شود و اگر باغ بوده، به زمین حاصلخیز یا در حداقل با قابلیت کاشت درختان مثمر؛ در حالی که در عمل مشاهده می شود که ادارات جهاد کشاورزی تنها اقدام به تخریب بناهای غیرمجاز و به جا گذاشتن انبوهی از نخاله های ساختمانی در محل می کنند و لذا اقدامی برای بازگرداندن زمین به حالت اولیه صورت نمی گیرد. دولت، و دوباره پس از مدتی همان ویرانه ها توسط مالکان یا دیگران به ساختمان های جدید تبدیل می شوند و این چرخه معیوب ادامه دارد.
انتهای پیام/