آنا گزارش می دهد؛
آیا واردات آیفون به دلیل آمریکایی بودن این برند ممنوع است؟ از آنجایی که از دید عموم مردم مهمترین دلیل ممنوعیت گوشی های تلفن همراه شرکت های اپل، آمریکایی و ارزبری همین محصولات هستند، اما گوشی های پرچمدار سایر برندهای خارجی گرانتر بوده و واردات و فروش گسترده ای در کشور دارند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، گوشی های سری آیفون 14 و 15 اپل در کشورمان رجیستر نشده و قابلیت ارتباط با سیم کارت های ایرانی را ندارند. چرا که از دید عموم مردم، مهم ترین دلیل ممنوعیت تلفن های همراه اپل آمریکایی و مبادله گسترده این محصولات گران قیمت، این است که گوشی های پرچمدار سایر برندهای خارجی که بعضا قیمت بیشتری نسبت به آیفون دارند. به طور گسترده وارد کشور شده و به فروش می رسد.
محمدرضا علیان، دبیر کنگره موبایل در این خصوص به خبرنگار بازرگانی آنا گفت: ممنوعیت ثبت نام گوشی های هوشمند آیفون 14 و 15 به این دلیل نیست که اپل یک برند آمریکایی است؛ بلکه به دلیل اینکه اپل یک برند آمریکایی است، ثبت نام گوشی های هوشمند آیفون 14 و 15 را ممنوع کرده است. در مقابل دلایل مختلفی برای توضیح این مشکل ارائه شده است و با توجه به امکان اتصال این گوشی ها به اینترنت از طریق ماهواره، دلایل اصلی ممنوعیت واردات و ثبت نام این گوشی ها ممکن است امکان تماس ماهواره ای و تماس اضطراری ماهواره ای باشد. . و همچنین نرخ ارز بالای آنها.
اگر ممنوع است چرا وارد و فروخته می شود؟
عالمیان در خصوص عرضه آیفون 14 و 15 با وجود ممنوعیت واردات گفت: اکثر گوشی های خرید و فروش شده در بازار از طریق قاچاق یا همراه مسافر وارد کشور شده و عرضه آن در بازار دلیلی بر واردات آن است. ممنوع نیست
اگر آیفون گران است، چرا گوشی های گران دیگر وارد می شوند؟
دبیر کنگره موبایل گفت: شاید طرح بحث ارز برای ممنوعیت واردات آیفون غیر منطقی به نظر برسد اما با توجه به تقاضای بالای آیفون نسبت به سایر برندهای پرچمدار این موضوع می تواند توجیه پذیر باشد. بنابراین بیشترین میزان ارز اختصاص یافته برای واردات گوشی تلفن همراه بالای 600 دلار برای آیفون بوده است.
وی ادامه می دهد: سال گذشته که واردات آیفون آزاد بود و سری 13 وارد بازار شد، حدود 800 هزار دلار برای واردات آیفون اختصاص یافت. این ارز اگرچه از ارز حاصل از صادرات جزئی به دست آمده است، اما در هر صورت مبلغ قابل توجهی است.
عالمیان تصریح کرد: البته باید به این نکته توجه کرد که اگر واردات کالایی ممنوع باشد و کالای وارداتی دیگری در همین محدوده موجود باشد، تقاضا برای کالای جایگزین افزایش می یابد. به همین دلیل می توان انتظار داشت افزایش تقاضا برای محصولات شاخص سایر برندها باعث افزایش و خنثی شدن موضوع صرفه جویی ارزی شود.
وی ادامه داد: اما بدترین قسمت آن این است که ارزی که در صدد صرفه جویی آن هستیم خروج از کشور از راه های غیرقانونی و ورود به کشور در قالب گوشی های قاچاق غیرقابل اعتماد است. یعنی همان مقدار ارزی که باید برای واردات قانونی تخصیص می دادیم از بازار خارج می شود. لازم به ذکر است که این اتفاق آسیب بیشتری به بازار خواهد زد.
نتیجه رایزنی با دولت برای واردات آیفون چه بود؟
علیان در خصوص رایزنی های کنگره و انجمن واردکنندگان موبایل با دولت برای تبیین سایر ابعاد ممنوعیت واردات آیفون، گفت: نه تنها انجمن واردکنندگان موبایل، بلکه سایر ذینفعان مانند اتحادیه ها و تشکل های بخش خصوصی نیز برای رفع این ممنوعیت تلاش کردند. ممنوع است، اما تاکنون نتیجه ای حاصل نشده است.
تخصیص قطره ای ارز به واردات تلفن همراه
دبیر کنگره تلفن همراه در خصوص تخصیص ارز برای واردات گوشی تلفن همراه گفت: تخصیص ارز توسط بانک مرکزی چه برای گوشی های زیر 600 دلار که 90 درصد تقاضای بازار را تامین می کند و چه برای گوشی های بالاتر. 600 دلار، مشکلات جدی در بازار ایجاد می کند. بازار موبایل خواهد بود. این امر در تامین تقاضای خریداران در آستانه عید نوروز با مشکل مواجه شده و افزایش قیمت ها را در پی خواهد داشت.