سعدوندی خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری نیز در سخنان خود به موضوع سیاست های دولت توجه کردند و توضیح دادند که اگر درآمدهای ارزی حاصل از نفت افزایش پیدا کند، نباید صرف واردات شود بلکه باید صرف تولید شود. اگر درآمدهای ارزی کشور افزایش پیدا کند اما این درآمدها برای تثبیت نرخ ارز و یارانه دادن به واردات هزینه شود، در واقع از درآمدهای نفتی برای کاهش تولید و اشتغال در کشور استفاده کرده ایم.
سعدوندی گفت: باید جلوی این گونه سیاست های پوپولیستی گرفته شود و سیاست هایی که منجر به افزایش اشتغال می شود اتخاذ شود.
وی افزود: توصیه وی این بود که از درآمدهای نفتی برای تثبیت واردات و پرداخت یارانه برای کالاهای خارجی استفاده نشود، بلکه برای توسعه زیرساخت های کشور استفاده شود. به عنوان مثال یکی از مهم ترین زیرساخت ها ریل است. راه آهن به رشد اقتصادی در سراسر کشور سرعت می بخشد و نابرابری را کاهش می دهد.
وی گفت: اکنون می توانیم از درآمدهای نفتی برای کاهش یا افزایش اشتغال استفاده کنیم. در حال حاضر تمرکز بر استفاده از درآمدهای نفتی برای افزایش اشتغال است و سیاست هایی که اشتغال کاهش نیابد.» در اواخر سال 1400، وزارت کار با افتخار اعلام کرد که حداقل دستمزد را 57 درصد افزایش داده است، اما در همان زمان اعلام کرد که حقوق دیگران زیر این رقم افزایش می یابد.
وی افزود: با ارتقای سطح دانش و فناوری در تولید، باید به اشتغال زایی نیز توجه کنیم و این امر شدنی است اما تحقق آن منوط به سیاست های دولت است.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه این سیاست نشان می دهد که اقتصاد کشور نباید فقط متشکل از روشنفکران باشد، گفت: ممکن است در اقتصاد یک کشور فقط عده ای رشد اقتصادی داشته باشند و بقیه مردم نفعی نداشته باشند. از مزایای آن این در بسیاری از کشورهای توسعه یافته اتفاق افتاده است.
وی در پاسخ به این سوال که مبانی لازم برای دستیابی به تولید دانش بنیان و ایجاد اشتغال چیست، گفت: در سال های اخیر بارها بر تولید داخلی تاکید شده است، اما در عمل به نتیجه نرسید چرا که مردم سعی کردند آن ها را رعایت کنند. سیاست ها به جای پیروی از آنها در عمل.” برای اینکه این را به عنوان یک شعار تلقی کنند. تنها کاری که آنها باید انجام دهند این است که یک سری تقویم چاپ کنند و در عمل هیچ اتفاقی نمی افتد. به عنوان مثال، سال گذشته هیچ کاری برای جلوگیری از آن تا پایان انجام نشد. سال و تنها دفتر تسهیل کسب و کار وزارت دارایی بود، اقتصاد که در پایان سال اقدام کرد، در حوزه اقتصاد مقاومتی هم همین اتفاق افتاد و فقط چند همایش برگزار کردند، اما در تمرین هیچ چیز سپری نشده است.
وی افزود: شعار سال این است که در کنار ارتقای سطح فناوری در تولید، بحث اشتغال نیز مورد توجه قرار گیرد، اما به طور کلی ارتقای سطح فناوری بلندمدت باعث رشد شغل می شود. و نشان می دهد که عواقب کار در نظر گرفته شده است.
وی افزود: این سنوات هیچ گاه منجر به تولید نشد. این منابع یا وارد بخش مسکن و املاک شد و یا پول را از کشور خارج کرد و از این محل سود فراوانی به دست آورد.
بنابراین اگر بخواهیم شعار امسال را محقق کنیم اولین و مهمترین گام جلوگیری از پولشویی و رانت خواری است. این یک فساد سیستماتیک است که سال ها کشور را گرفتار کرده است. به نظر می رسد امسال نیز در این زمینه پیشرفت کنیم تا جلوی این مظاهر فساد گرفته شود.
علی سعدوندی کارشناس اقتصادی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، در خصوص شعار «سال تولید، مبتنی بر دانش و ایجاد شاغل» که از سوی مقام معظم رهبری به عنوان شعار سال 1401 تعریف شد، گفت: گاهی اوقات سیاست هایی که منجر به افزایش فناوری می شود می تواند اشتغال را کاهش دهد.
وی با بیان اینکه این درگیری ها صرفاً شعاری، سیاسی و منفعت طلبانه بوده است، گفت: نکته جالبی که در سال جاری مورد توجه قرار گرفت این بود که پولشویی قابل مدیریت نیست. سال ها به محض سیاست گذاری، مردم سعی می کردند از منابع کشور استفاده کنند و رانت های پولی یا ارزی دریافت کنند.
absnews
جلوگیری از پولشویی و رانت خواری اولین گام برای تحقق شعار سال است
او استدلال می کند که به نظر می رسد این به نفع کارگرانی است که حداقل دستمزد دریافت می کنند، در حالی که در عمل کارگران عادی اخراج می شوند و جای خالی کارگران اخراج شده با استفاده از کارگران ماهر از طریق اضافه کاری پر می شود. ضد اشتغال این سیاست می تواند مورد تایید کارفرما باشد زیرا در بسیاری از موارد کارفرما می خواهد کارگران عادی را اخراج کند. در واقع این سیاست در مقابل کارگران عادی است که متاسفانه در سال 1401 بیکار می شوند.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز