00:01 – 9 سپتامبر 1403 ق
بر اساس برنامه هفتم در 14 محصول اساسی کشور باید به ضریب خودکفایی به طور متوسط 90 درصد و در 5 محصول 100 درصد برسیم. تحقق این امر مستلزم حمایت از تولید و تامین نهاده ها و اعتبارات کشاورزی مورد نیاز است که در صورت تامین نیازها از خروج ارزهای کلان از کشور جلوگیری می شود.
غلامرضا نوری قزلجا وزیر جهاد کشاورزی در ابتدای سال زراعی پاییزه گفت: برآوردهای اولیه حاکی از آن است که برای خودکفایی 90 درصدی در بخش کشاورزی به هزاران اعتبار نیاز است و معتقدم کارهای زیادی انجام داده ایم. در افزایش بهره وری و کارایی اما در این زمینه منابع مورد مطالعه ممکن است چندان مناسب و پاسخگو نباشند.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: کشاورزان نگران تامین کود، بذر، سم و… برای محصولات پاییزه نباشند. همچنین در زمینه تامین سوخت ماشین آلات کشاورزی نیز مذاکراتی با وزیر نفت انجام شد و قول های مثبتی نیز داده شد.
همچنین علی رضا مهاجر معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی گفت: بر اساس برنامه خودکفایی 90 درصدی محصولات اساسی کشور، تامین 3 میلیون تن کود راه حل نیست و بنابراین نیازهای اساسی و اقدامات لازم باید انجام شود تا شرکت خدمات پشتیبانی کود را به موقع، کافی و ایده آل مصرف کند. .
مهاجر ادامه داد: بر اساس آمارها برای کشاورزی پاییزه به 4.5 میلیون تن کود نیاز داریم که پژوهشکده خاک و آب اعلام کرده است.
صرفه جویی در تولید گندم به ازای هر کیلو 50 سنت است
عطاالله الهاشمی، یکی از اعضای شورای تشکل های بخش کشاورزی، گفت: تغذیه تاثیر مستقیم و مهمی بر تولید دارد در صورت ناکافی بودن بارندگی و عدم تغذیه مناسب، راندمان تولید و عملکرد کاهش می یابد کودهای پتاس و نیتروژن در طول فصل تغذیه می شوند و ما تاکید می کنیم که فصل پاییز ممکن است در ابتدای سال زراعی بارندگی مناسب نباشد، اما باید کود داده شود تا در مواقعی بتوان از آنها استفاده کرد. باران می بارد
وی با بیان اینکه خودکفایی در محصولات اساسی تاثیر بسزایی در ارتقای امنیت غذایی و ثبات تولید دارد، گفت: بر اساس سیاست خودکفایی 90 درصدی در محصولات اساسی در برنامه هفتم، هر کیلوگرم افزایش تولید مانع از افزایش تولیدات می شود. ورود ارزهای خارجی به عنوان مثال در تولید هر کیلو گندم 50 سنت صرفه جویی می شود. به عنوان مثال در سال 2018 حدود 6 میلیون تن گندم شامل 300 دلار به ازای هر تن و 1.8 میلیارد دلار ارز به خارج از کشور صادر شد که بدون برداشت این مقدار ارز از خودکفایی جلوگیری می کند.
الهاشمی ادامه داد: تامین نهاده های دامی یکی از الزامات اساسی رشد تولید است که تاثیر بسزایی در بهبود راندمان تولید و افزایش بهره وری دارد، اما اگر تغذیه نامناسب باشد یا کود کافی داده نشود به عدد 80 می رسیم. درصد کاهش می یابد. در تولید، در حالی که اگر داده شود 30 درصد کاهش می یابد و راندمان تولید افزایش می یابد.
در اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و سیاست های کلی برنامه هفتم و تامین امنیت غذایی پایدار و غذای سالم و با کیفیت برای آحاد جامعه، باید امکانات تولیدی مورد نیاز در اختیار ذی نفعان قرار گیرد.
تامین نهاده های کشاورزی نقش مهمی در دستیابی به خودکفایی در تولید دارد
وزارت جهاد کشاورزی وظیفه تامین امنیت غذایی کشور و تامین غذای سالم، در دسترس و باکیفیت را بر عهده دارد تا کشور با بیش از 85 میلیون نفر جمعیت در تامین نیازهای غذایی خود به سمت خودکفایی حرکت کند. طبق بیانات رهبری.
سهراب سهرابی مدیر طرح گندم وزارت جهاد گفت: خودکفایی در محصولات اساسی از جمله گندم در برنامه هفتم و سند امنیت غذایی آمده است.
تعیین قیمت مناسب و تضمینی خرید و تامین حمایت و اعتبار برای تهیه و تامین کودهای شیمیایی، بذر اصلاح شده و سم مورد نیاز بخش، ماشین آلات و ادوات کشاورزی، سیستم آبیاری نوین و مدیریت آفات، بیماری ها، علف های هرز. ، برداشت و کنترل ضایعات، آموزش و ترویج از الزامات پایداری و خودکفایی محصولات اساسی است که نقشی اساسی برای دستیابی به خودکفایی دارد.
سهرابی نقش کود و بذر را در خودکفایی محصولات اساسی ضروری و موثر دانست و گفت: اگر ذخایر کود و بذر در کنار یکدیگر قرار گیرند خودکفایی و در نتیجه خودکفایی حاصل می شود. این امر باید با تامین نهاده های تولید محقق شود. به عنوان مثال در زمینه گندم در سال 1400 هجری شمسی بیش از 7 میلیون تن گندم وارد شد و ارزش گندم وارداتی به 2.5 میلیارد دلار برای رفع نیاز داخلی با افزایش خرید تضمینی از 4.5 به 12 میلیون تن رسید. ما توانستیم از واردات جلوگیری کنیم. اجازه دهید از این مقدار ارز جلوگیری کنیم.
مدیر طرح خودکفایی گندم گفت: در وزارت جهاد گام اول افزایش تولید در واحد سطح و گام دوم ارتقای کیفی همکاری ادارات مختلف و مشارکت کشاورزان در بر این اساس درصد پروتئین گندم برای کشاورزان به 13 درصد و گلوتن به 30 درصد رسیده است. اکنون با احراز الزامات لازم، خودکفایی در برنامه هفتم به میزان 90 درصد محقق شده است.
بر اساس مستندات فوق به ویژه سیاست های ابلاغی رهبر انقلاب در برنامه هفتم، وزارت جهاد کشاورزی با کمک سایر دستگاه ها و نهادها می تواند امنیت غذایی تا 90 درصد را محقق کند. به تنهایی – کفایت محصولات اساسی و البته حفظ منابع زیستی، اساسی و طبیعی که در صورت تحقق از خروج ارز قابل توجه جلوگیری می کند.
خبرنگار: آزاده محبی