معاون امور جنگلبانی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: روز شنبه طرح کاشت یک میلیارد اصله درخت در پارک خرگوش دره تهران اجرا می شود. شهروندان تهرانی می توانند با مراجعه به این محل و کاشت در محل مشخص شده نهال را به صورت رایگان دریافت کنند، تمامی نهال ها رایگان است.
نقی شعبانیان در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با بیان اینکه جنگل خدمات زیادی به بشریت می دهد، گفت: یک هکتار جنگل به طور متوسط 2.5 تن اکسیژن تولید می کند. همچنین هر هکتار جنگل می تواند 500 تا 2500 متر مکعب آب ذخیره کند و به افزایش آب کمک کند. از طرفی جنگل ها می توانند نقش مهمی در تولید چوب و کاهش آلودگی هوا و ریزگردها داشته باشند.
ما 4 میلیارد جنگل در جهان داریم
وی ادامه داد: متأسفانه رفتار انسان در سراسر جهان با جنگل مهربان نبوده است و نتیجه این رفتار تخریبی است که شاهد آن هستیم. از زمان ورود انسان به جنگل، مساحت جنگل های جهان به نصف کاهش یافته است. در حال حاضر 4 میلیارد هکتار جنگل در دنیا داریم در حالی که این میزان در 200 سال پیش 8 میلیارد هکتار بوده است. طبق آمار فائو سالانه 15 میلیارد درخت از بین می رود که بسیار نگران کننده است. با این حال، نتایج تحقیقات فائو نیز نشان می دهد که بین سال های 1990 تا 2016، به طور متوسط 5 میلیون هکتار از جنگل ها در سراسر جهان از بین رفته است. نتیجه این تخریب ها افزایش گازهای گلخانه ای در جهان و در کشور ما، افزایش ریزگردها، کاهش آلودگی آب، آب، خاک و هوا است.
بیشتر نقاط کشور در مناطق خشک و نیمه خشک پوشیده شده است
معاون امور جنگلبانی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور افزود: از نظر پوشش جنگلی جزو کشورهای فقیر محسوب می شویم. ما 14.3 میلیون هکتار جنگل داریم که عملاً 8.7 درصد از مساحت کشور را پوشش می دهد. ما فقر جنگلی را تجربه می کنیم و بیشتر نقاط کشور در مناطق خشک و نیمه خشک پوشیده شده است. از طرفی باید به میزان جنگل هایی که داریم توجه کنیم که جزو با ارزش ترین جنگل های دنیاست و در هیچ کجای دنیا چنین جنگلی نداریم. سن جنگل های هیرکانی بین 2 میلیون تا 60 میلیون سال تخمین زده می شود که در هیچ کجای دنیا وجود ندارد. همچنین از نظر تنوع گونه ای، جنگل های زاگرس و هیرکانی بسیار متنوع هستند.
وی با بیان اینکه باید برنامه های بهتر و دقیق تری برای حفظ جنگل ها داشته باشیم، گفت: سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور از ابتدای سال 1402 برنامه های حفظ، حفاظت و توسعه را با هدف اصلی حفظ جنگل ها تدوین کرده است. “برنامه مردم برای کاشت یک میلیارد درخت” را تدوین کرد.
شعبانیان افزود: طرح درختکاری میلیاردی در چهار قسمت تعریف شده است. بخشی از این طرح مربوط به احیا و غنی سازی جنگل های موجود است که تقریباً 30 درصد از طرح را تشکیل می دهد. یعنی باید 300 میلیون نهال به این بخش اختصاص یابد. یکی دیگر از بخشهای زراعت چوب است که سهم 30 درصدی در این طرح را به خود اختصاص داده است. توسعه فضای سبز و مبارزه با ریزگردها نیز از دیگر محورهای این طرح است که هر کدام 20 درصد از این طرح را به خود اختصاص داده اند.
سالانه 12 میلیون متر مکعب چوب نیاز داریم
وی علت قرار گرفتن درختان در طرح کاشت یک میلیارد اصله را بیان کرد و گفت: در حال حاضر قطع درختان جنگل های کشور به منظور حفظ و حراست از آنها ممنوع است و این در حالی است که نیاز سالانه کشور به چوب 12 میلیون مترمکعب است. بنابراین باید بخشی از نیاز چوب کشور را از این بخش تامین کنیم. حتی اگر در برنامه اولیه 30 درصد گیاهان یعنی 300 میلیون بوته را در طول چهار سال به کشت چوب اختصاص می دادیم، قطعاً تغییراتی در این مسیر ایجاد می شود و معتقدیم که باید 500 میلیون گیاه را در این زمینه اختصاص دهیم. این بخش
معاون امور جنگلبانی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: طرح ملی کاشت یک میلیارد اصله درخت از 20 آذرماه اجرا می شود. اگرچه این طرح به دلیل شرایط جوی در برخی استان ها راه اندازی شد، اما این طرح از 20 آبان ماه در سراسر کشور آغاز می شود. در تمامی استان ها کاوش ها انجام شده، نهال ها و دستورالعمل ها آماده است و در هر استان محل کاشت مشخص شده است. اطلاع رسانی برای هر استان از طریق شبکه استانی انجام خواهد شد.
وی در پایان گفت: روز شنبه این طرح در تهران و پارک حربه دره اجرا می شود. امکانات لازم در این پارک فراهم شد و کاوش هایی نیز انجام شد. مواد و گیاهان به اندازه کافی وجود دارد. شهروندان با مراجعه به این مکان می توانند نهال های رایگان دریافت کرده و در محل درج شده بکارند. همه گیاهان رایگان هستند. همچنین عملیات درختکاری از ساعت 10 صبح آغاز می شود.