جدال آغاز شد / چشم در برابر چشم

این اقدام ایران در واکنش به اخراج دیپلمات های ایرانی توسط باکو انجام شد. در اواسط آوریل، باکو چهار دیپلمات ایرانی را به عنوان عناصر نامطلوب اعلام کرد. این در حالی است که خبرگزاری ها در تیتر خود اعلام کردند که این چهار نفر ماه گذشته از ایران اخراج شده اند. اما اینکه چرا پس از گذشت این مدت زمان این خبر در رسانه ها منتشر شده است، دماسنج روابط تهران و باکو را نشان می دهد که در ماه های اخیر دستخوش تنش و تشدید بحران شده است. علت عدم اطلاع رسانی این خبر از سوی ایران تا کنون به رسانه ها حاکی از آن است که سیاست راهبردی جمهوری اسلامی جلوگیری از افزایش تنش در مرزهای شمالی خود با جمهوری آذربایجان و برقراری صلح در قفقاز جنوبی است. برای جلوگیری از حملات بی پروا و اقدامات احساسی در این بین.

بنابراین اعلام این خبر نشان می دهد که با وجود رویکرد ایران و تاکید مکرر بر آن، طرف آذربایجانی همچنان به دنبال افزایش تنش است تا تهران را در موقعیت ضعیف قرار دهد. سخنان جدید الهام علی اف، رئیس جمهور آذربایجان نیز به همین موضوع مرتبط است. علیاف شامگاه چهارشنبه 23 اردیبهشت در سخنرانی خود در کنفرانس “شکل گیری بزرگ ژئوپلیتیک اوراسیا: از گذشته تا حال و آینده” که در چوچا برگزار شد، سخنان مهمی در مورد روابط کشورش با ایران بیان کرد که عمدتاً متناقض و دور است. از واقعیت های روی زمین

مخالفانی که مقابل امام جمعه رشت صف آرایی کردند

رئیس جمهور آذربایجان گفت: روابط جمهوری آذربایجان و ایران در حال حاضر در سطح بسیار پایینی قرار دارد و نمی توان از قبل اعلام کرد که آیا در این سطح باقی می مانند یا اینکه اوج و جوراب هایی را تجربه خواهند کرد. وی افزود: پیش بینی روابط ایران و آذربایجان بسیار پیچیده است. نامه هایی از مقامات ایرانی دریافت شده و چندین تماس تلفنی برای عادی سازی روابط صورت گرفته است، اما من به صراحت می گویم که خواسته های آذربایجان مشروع و منطقی است و در صورت تحقق شرایط اعلام شده می توان در مورد عادی سازی روابط صحبت کرد، اگر نه روابط. همین طور باقی می ماند.

علی اف مدعی شد که این شکل از روابط انتخاب آذربایجان نیست، همه به ویژه محافل در ایران باید بدانند که زبان تهدید و ترور علیه آذربایجان کارساز نیست و هرچه ایرانی ها زودتر این را بفهمند زودتر نشانه های عادی سازی را خواهیم دید. پیش از اظهارات الهام علی اف، رسانه های جمهوری آذربایجان مدعی شدند که نیروهای امنیتی این کشور 16 شهروند جمهوری آذربایجان را به اتهام همکاری با ایران بازداشت کرده اند. بر اساس این گزارش، این افراد به اتهام تبلیغ دین و فروش مواد مخدر دستگیر شدند. در ماه های اخیر بسیاری از شهروندان جمهوری آذربایجان به دلیل رفت و آمد به ایران، همکاری با ایران و یا فروش مواد مخدر به نفع ایران دستگیر شده اند. ممکن است مقامات باکو برداشت دیگری از رویکرد حسن نیت جمهوری اسلامی داشته باشند و بر این باورند که تهران دست به اقدام متقابل نخواهد زد و بنابراین می توان امتیازات بیشتری از آن گرفت.

پس از آن بود که سردار اسماعیل قاآنی فرمانده سپاه قدس در آخرین اظهارات یک مقام ارشد ایرانی درباره تحرکات جمهوری آذربایجان گفت: نگران آذربایجان نباشید، اوضاع تحت رصد است و اراده خاصی وجود ندارد. به وقوع پیوستن.” بنابراین می توان ادعا کرد که با وجود تاکید تهران بر راه حل دیپلماتیک و پایبندی به آن برای حل یک بحران ساختگی، اقدامات طرف مقابل برای افزایش سطح تنش می تواند وزن دیپلماسی را از دیدگاه ایران برای ضربه زدن به یک بحران کاهش دهد. تعادل با وجود این، نباید فضای مبهم کنونی و اقدامات احتمالی طرف آذربایجانی برای برهم زدن توازن میان دوره ای فعلی را نادیده گرفت.