با حذف ارز 4200 تومانی، قاچاق سموم به حداقل می رسد.
علایی مقدم افزود: پیری گندم یکی از آفات مهم است که سال گذشته 4 میلیون و 200 هزار تن گندم خریداری شد که 38 هزار تن آن پیر شد. امسال 7.5 میلیون تن گندم از جمله 7000 تن کهنه شده خریداری شد که رکوردی بی سابقه است. همچنین 2 میلیون هکتار کشت گندم در نظر گرفته شده است. انتظار می رود کشاورزی قراردادی در کشور رونق بگیرد که امنیت تولید را به همراه خواهد داشت. 12 محصول به صورت قراردادی کشت شد و برنامه ریزی های لازم انجام شد.
ما 400 گرم کمتر از میانگین جهانی سم مصرف می کنیم
به گزارش ای بی اس نیوز، شاهپور علایی مقدم هدف سازمان حفظ نباتات را تامین سلامت و ایمنی محصولات کشاورزی و وظایف بسیار مهمی مانند جلوگیری از انتشار، استقرار و ورود آفات و بیماری ها و مدیریت عوامل مخرب در کشاورزی دانست. بخش از جمله آفات و بیماری ها و علف های هرز وجود دارد، گفت: سازمان جهانی خواربار و کشاورزی اعلام کرده است که سهم حفظ نباتات در امنیت غذایی و تامین نیاز جمعیت ها در محصولات غذایی حاصل از بخش کشاورزی سبزی است. 40 درصد به عبارت دیگر، اگر جمعیت جهان را حدود 8 میلیارد نفر در نظر بگیریم و حفاظت از گیاهان کاری انجام ندهد، حدود 3.2 میلیارد نفر با کمبود غذا مواجه خواهند شد.
وی افزود: پس از 16 سال صادرات سیب به پاکستان بازگشایی شد. صادرات مرکبات به مدت 20 روز رایگان است.
رئیس سازمان حفظ نباتات گفت: در 14 میلیون و 700 هزار هکتار آفات، بیماری ها و علف های هرز کنترل شد. ما 730 کلینیک گیاهان دارویی، 16000 عطاری و 7500 داروخانه کشاورزی داریم.
رئیس سازمان حفظ نباتات گفت: هر محصول صادراتی باید گواهی بهداشت داشته باشد و در فاز اول چهار محصول اساسی گوجه فرنگی، خیار، بادمجان و فلفل بود و در مرحله دوم که از 20 روز پیش آغاز شد، مرکبات اضافه شد. ، کیوی، شلیل و سیب.
ثبت محصولات صادراتی و وارداتی در سامانه سوماک
رئیس سازمان حفظ نباتات گفت: از این پس هر محصولی که بخواهد با مبدا صادراتی یا وارداتی وارد شود باید در سامانه سومک (سامانه مجوز الکترونیک کشاورزی) ثبت و تایید شود.
وی تصریح کرد: در بحث سلامت محصولات کشاورزی مهم ترین نکته حداکثر حدی است که هر کشوری دارد; به عبارت دیگر میزان باقیمانده مواد غذایی و آفت کش ها نباید از حد معینی تجاوز کند. توجه به تغذیه گیاه و مدیریت استفاده بهینه از سموم. مشکلی که در محصولات کشاورزی صادراتی ما پیدا کردند این بود که سوابق مبانی تولید محصولات مختلف مشخص نبود.
وی گفت: هیچ داروخانه کشاورزی بدون نسخه به کشاورزان سم نمی دهد. فروش به صورت الکترونیکی به این معنی است که مجبور به گران فروشی نیستیم و سم سالم و تقلبی به دست کشاورز می رسد و با کمک بنیان های دانش آن را اجرا کرده ایم.
بیش از 95 درصد از آفت کش های موجود کمتر خطرناک شده اند
علایی مقدم در یک برنامه تلویزیونی با بیان اینکه ما این سیستم را در کشور نداریم، گفت: در آن زمان سروصدای زیادی مبنی بر توقف صادرات محصولات سیفی مانند فلفل سبز به وجود آمد و مشکل این بود. که اطلاعات پایه تولید ناقص بود.
به گفته وی، در دو سال گذشته بر اساس کنوانسیون بین المللی حفظ نباتات نظم جدیدی در محصولات کشاورزی جهان ایجاد شده است و باید مشخص شود که در تولید محصولات کشاورزی از کدام سموم، انگل ها و مواد مغذی استفاده می شود. عملیات رشد، داشت و برداشت باید ثبت شود و زمانی که محصولی وارد کشوری می شود، آن را رصد و پیگیری کنند.
وی افزود: بسترهای تولید در سامانه سانکا در نظام مهندسی کشاورزی و سامانه سومک متصل به مجوزهای الکترونیکی وزارت جهاد کشاورزی فراهم شده و سامانه فرآیند تولید محصولات کشاورزی سالم و بهداشتی ایجاد شده است. از این پس هرگونه کالای وارداتی یا صادراتی باید در سامانه سماک ثبت و تایید شود. 1800 گلخانه دار در سامانه سوماک ثبت نام کرده اند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی دستاوردهای سازمان حفظ نباتات را برجسته کرد و گفت: بزرگترین دستاورد این سامانه فرآیند تولید محصولات سالم و بهداشتی در سامانه سماک وزارت جهاد کشاورزی است. ما برای هر گلخانه یک مدیر کنترل کیفیت قرار دادیم. بیش از 95 درصد از آفت کش های ما در بخش کشاورزی کم خطر شده اند. ما با اوراسیا، روسیه، چین و هند توافقاتی در زمینه همسویی استانداردهای محصولات کشاورزی داشتیم.
علایی مقدم در بخشی دیگر از سخنان خود افزود: در گذشته برای سموم 4200 تومان داده می شد که قطعا با کلاهبرداری و قاچاق همراه بوده است. 3 ماه پیش با پیشنهاد ما سموم در دسته کالاهای قاچاق قرار گرفت. سیستم پایش و نظارت آفت کش ها راه اندازی و پایش شد. 345 پرونده برای قاچاق و سم تقلبی تشکیل شده و با برداشت 4200 تومان قیمت ها واقعی شده و قاچاق به حداقل رسیده است.
وی گفت: با همسویی استانداردهای دو کشور و جابجایی نرم افزارها در داخل سازمان حفظ نباتات، شناسایی محل های تولید و شناسایی محصولات کشاورزی، مشکل صادرات برطرف شده است.
وی با اشاره به اینکه هر کشور بسته به اقلیم و روش کشت، یک سری اقلام را در کارنامه سموم خود ثبت می کرد، گفت: در آن زمان 4 آفت کشی که استفاده می کردیم منشا اتحادیه اروپا بود که روسیه از آن استفاده نمی کرد و 7 سم مصرف می کردند. آفت کش هایی که استفاده کردند و در لیست کشور ما نبود. از طریق دیپلماسی و یادداشت تفاهم، این استانداردها هماهنگ شده و ما مجموعه سموم آفت کش های هر دو کشور و همچنین اتحادیه اوراسیا را یکسان کرده ایم.
رئیس سازمان حفظ نباتات افزود: در حوزه سلامت محصولات کشاورزی با منشاء گیاهی این وظیفه در برنامه پنجم و ششم بر عهده وزارت بهداشت و درمان بود و نمونه برداری از محصول پس از تولید انجام شد. در دولت سیزدهم با توجه به مشکلات موجود در صادرات محصولات کشاورزی، با دستور وزیر جهاد، سلامت محصولات کشاورزی با منشاء گیاهی به سازمان حفظ نباتات واگذار شد.
انتهای پیام
به گفته وی ماموران کنترل کیفی و پزشکان نباتی باید برای 500 هزار هکتار مسئولیت کشاورزان را بر عهده بگیرند. آفت کش ها باید طبق دستور پزشک مصرف شوند. نظارت و کنترل باید در زمان کاشت و برداشت انجام شود.
وی با اشاره به اینکه میانگین مصرف سموم در دنیا 2.9 کیلوگرم در هکتار است، گفت: در ایران 2.5 کیلوگرم معادل 400 گرم کمتر از میانگین جهانی است. حالا دلیل عدم رعایت این است که یا استفاده از سموم را تکرار می کنیم یا سموم بی کیفیت هستند یا طبق دستور پزشک انجام نمی شود. بنابراین مدیریت مصرف سموم یکی از وظایف سازمان حفظ نباتات است. یکی از برنامههای ما توسعه استفاده از گیاهان دارویی و ایجاد بنگاههای فنی، مهندسی گیاهپزشکی و بنگاههای دانشبنیان است و بخش خصوصی روی کار خواهد آمد.
وی ادامه داد: مشکلات در زمینه صادرات خشکبار برطرف شده و برای اولین بار به چین صادر می شود. هشت ماه پیش خبرهای بدی درباره محصولات کشاورزی کشور شنیده شد که می گفتند سمی هستند، اما تفاهم نامه ای برای استانداردسازی بسترهای تولید و مدیریت استفاده از سموم در نظر گرفته بودیم. قرار بود نظم جدیدی در صادرات رخ دهد. همچنین در سال گذشته 24 میلیون تن محصولات کشاورزی گیاهی صادر شد که امسال به 31 میلیون تن رسید و کمترین ذکر غیراستاندارد بود.