ثبت جهانی 54 کاروانسرا ایران / الحاق جنگل دیزمار به پرونده هیرکانی; ضایعه بزرگ ایران در یونسکو – رکنا
به گزارش رکنا، صبح امروز اضافه شدن جنگل دیزمار به پرونده جهانی جنگل هیرکانی ضایعه بزرگی برای ایران بود. یونسکو بود. همانطور که یونسکو و اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت (IUCN) متوجه بازی ایرانی شدند و دیزمار را متمایز از هیرکانی دانستند و از ایران درخواست کردند که پرونده جنگلداری دیزمار را که شامل دو منطقه جنگلی در جنگل ارسباران بود، بار دیگر و این بار ثبت کند. در قالب پرونده ارسباران به یونسکو ارائه شود.
صدای میراث پیش از این پیش بینی کرده بود که با توجه به اهمیت مسائل زیست محیطی و تغییرات اقلیمی، ثبت میراث طبیعی با مشکلات کمتری در یونسکو مواجه خواهد شد و بنابراین، دیزمار نیز فرصت ثبت جهانی را خواهد داشت. اما این احتمال با توجه به عنوان پرونده محقق نشد. پرونده دیزمار منطقه جنگلی واقع در شرق آذربایجان در قلمرو ارسباران به رسمیت شناخته شده توسط یونسکو باید در قالب ثبت جهانی جنگل ها به یونسکو ارسال می شد، ارسباران اما مشخص نیست چرا وی به یونسکو فرستاده شد. در قالب الحاق این منطقه به پرونده ثبت جهانی هیرکانی.
در هر صورت، ایران فرصت بررسی جلسه صبحگاهی اجلاس ریاض برای ثبت بخشی از میراث طبیعی خود را از دست داد و برخلاف آنچه قبلاً صدای میراث پیش بینی می شد، سهمیه دیزمار در یونسکو را از دست داد.
اما بعدازظهر نشست یونسکو به ثبت جهانی کاروانسراهای ایران اختصاص داشت. این پرونده شامل 56 کاروانسرا بود که البته با اعتراض ایکوموس (شورای جهانی بناها و اماکن تاریخی) مواجه شد و برخی کشورهای کنونی مانند ژاپن به طرح مدیریت این پرونده ایراداتی داشتند که توسط هیئت ایرانی تشریح شد. . به سوالات ایکوموس و کشورهای سوال کننده در خصوص ابهاماتشان در مورد نحوه مدیریت سایت ها در این مورد به استثنای دو کاروانسرا مادرشاه و یام برطرف شده است. کاروانسرای مادرشاه و یام به دلیل اینکه عناصر پرونده نتوانست ایکوموس و کشورها را برای ثبت جهانی آنها قانع کند، در نهایت 56 کاروانسرا ایرانی از پرونده ثبت جهانی حذف شدند و کشورهای حاضر در نشست کمیته میراث جهانی یونسکو در عربستان عربستان ثبت نشده بود. 54 کاروانسرا ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو رای مثبت دادند.
پرونده کاروانسراهای ایران پس از پرونده ثبت جهانی زنجیره 11 قنات ایرانی و ثبت جهانی 9 باغ ایرانی، بزرگترین پرونده مکتوب ایران بود که در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. در این مورد 54 اثر تاریخی ایران در قالب یک پرونده در جهان به ثبت رسیده است.
پایش صدای میراث مشخص کرد که کاروانسراهای این استان برگزیده از 24 استان کشور از بین 200 کاروانسرا تایید شده از مجموع بیش از 1000 کاروانسرا در ایران انتخاب شده اند. نقشه هیچ یک از کاروانسراهای ثبت شده در ثبت جهانی یونسکو از کاروانسراهای ایران یکسان به نظر نمی رسد و همانطور که یونسکو تشخیص داده است، این آثار نابغه معماری ایرانی به وجود آمده اند.
قطر، زامبیا، ایتالیا، ژاپن، عربستان سعودی، هند، نیجریه، عمان، روسیه، مکزیک، یونان و مالی کشورهایی هستند که با حمایت از ثبت جهانی کاروانسراهای ایران و در نهایت با رای مثبت، ایران را پشت سر نگذاشتند. اعضای فعلی 54 اثر تاریخی ایران به ثبت رسید که از دوره ساسانیان تا دوره قاجاریه در فهرست میراث جهانی قرار گرفت.
به این ترتیب هیئت ایرانی توانست به خوبی از پرونده دفاع کند و البته با لابی قوی، ایرادات پرونده را با پیشنهاد کشورها برطرف کند و در ریاض، پایتخت ایران، به پیروزی بزرگی برای ایران دست یابد. عربستان سعودی. عربستان پیش از این اعلام شده بود که پرونده کاروانسراهای ایران نیز با مشکلات ایکوموس مواجه شده است و ممکن است این پرونده برای رفع مشکل به نشست یونسکو موکول شود. اما این اتفاق نیفتاد و با تلاش هیئت ایرانی 24 استان ایران در قالب پرونده با 54 اثر تاریخی ثبت و در مقاصد گردشگری آینده جهان قرار گرفتند.
اما هنوز به پرونده ماسوله رسیدگی نشده و به نظر می رسد فردا صبح یا عصر در چهل و پنجمین نشست کمیته میراث فرهنگی جهانی به این پرونده رسیدگی شود. پرونده ماسوله همچنان چالشی جدی برای ایران در یونسکو است و با ایرادات قابل توجهی که ایکوموس گلوبال در این پرونده یافت و از یونسکو درخواست کرد ماسوله را در فهرست میراث جهانی قرار ندهد، نگرانی ها در مورد این پرونده نیز افزایش یافته است. به هر حال فردا روز مهمی برای ماسوله است و انتساب نهایی میراث فرهنگی ماسوله برای ثبت جهانی در ریاض، پایتخت عربستان سعودی مشخص می شود. اگر ایران بتواند این پرونده را به ثبت جهانی برساند یعنی تلاش هیئت ایرانی برای دفاع از ماسوله تا آخرین لحظه ادامه داشت و هیئت ایرانی واقعا برای ثبت جهانی ماسوله در یونسکو جنگید.
https://www.rokna.net/fa/tiny/news-929510>منبع:
خبرگزاری رکنا توسط سردبیران رکنا