14:29 – 27 جولای 1403
به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، مشخص است که دولت ها برای انجام وظایف محوله به منابع مالی نیاز دارند. منابع درآمدی متفاوتی در اختیار دولت ها قرار دارد. یکی از آنها درآمد حاصل از فروش منابع کشور مانند نفت و گاز است. سایر منابع درآمد شامل مالیات است.
متأسفانه سال ها متکی به درآمدهای نفتی بودیم و از این منبع درآمد برای اداره امور کشور استفاده می کردیم. مقام معظم رهبری همواره بر لزوم فاصله گرفتن از درآمدهای نفتی در بودجه تاکید داشته اند. در همین راستا صندوق توسعه ملی آمادگی خود را برای کاهش تدریجی وابستگی به درآمدهای نفتی در بودجه اعلام کرد. اما برنامه ها در این زمینه آنطور که انتظار می رفت پیش نرفت.
در سال های اخیر، بخش نفت و گاز کشور تحت تحریم های شدید قرار گرفته است. به این ترتیب فروش نفت و گاز با مشکل مواجه شد و کسب درآمدهای ارزی از آنها مشکل شد. دولت سیزدهم با اقدامات ابتکاری توانست تحریم ها را خنثی کند، نفت و گاز کشور را بفروشد و منابع درآمدی آن را جمع آوری کند. اما این وضعیت درس بزرگی برای کشور بود.
وضعیتی که در بالا توضیح داده شد بار دیگر به ما یادآوری کرد که درآمدهای نفتی منبع قابل اعتمادی برای تامین بودجه نیست و باید به سمت استفاده از درآمدهای پایدار مانند مالیات حرکت کرد. در این راستا دولت سیزدهم رویه هایی را در زمینه اخذ عوارض استانی از همه و استفاده از آن برای اداره امور کشور، خدمات رسانی به مردم و اجرای طرح های عمرانی در دستور کار قرار داده است.
علاوه بر این، کابینه موافقت کرد که مالیات دهندگان باید در تعیین محل مصرف درآمدهای مالیاتی مشارکت داشته باشند.
اسماعیل سیاووشی یکی از اعضای شورای اسلامی شهر با توجه به دریافت مالیات بعدی از تمامی افراد در دولت سیزدهم و لزوم اطلاع رسانی از محل مالیات یکی از مهمترین منابع درآمد پایدار برای دولت ها محسوب می شود. پرداخت شده. کشاورزی در این زمینه بسیار مهم است. باید بتوانیم به مردم این باور را بدهیم که از مالیات برای اجرای طرح های عمرانی و ارائه خدمات به مردم استفاده می شود. اطلاع از محل مصرف درآمدهای مالیاتی و گزارش پیشرفت پروژه ها می تواند در این زمینه موثر باشد.
یکی از اعضای شورای اسلامی شهر گفت: مشارکت مردم در تعیین محل مالیات نیز عامل موثری در ارتباط با مودیان و ترغیب آنان به پرداخت مالیات است. مصوبه اخیر هیات وزیران به عنوان ابزار مدیریت مالیاتی برای مردم عمل می کند و زمینه مشارکت مودیان را در روندهای اقتصادی کشور فراهم می کند.
سیاوشی گفت: وقتی مردم از درآمدهای مالیاتی اطلاعی نداشته باشند و مشکوک به هدر رفتن این منابع مالی باشند، قطعاً تمایلی به پرداخت مالیات ندارند. اما اگر در فرآیندهای درست مانند این طرح با مردم تعامل داشته باشیم تا آنها را در مکان یابی درآمدهای مالیاتی مشارکت دهیم، روند مالیات منطقه ای در کشور بهبود می یابد.
وی ادامه داد: دولت برای اداره کشور به پول نیاز دارد. این مبالغ باید از منابع معتبر و پایدار تامین شود. تکیه بر درآمدهای نفتی برای اداره کشور کار درستی نیست. از یک سو دولت مالیات می گیرد و از سوی دیگر به مردم در بخش های مختلف یارانه و یارانه می دهد. در واقع مالیات های منطقه ای ابزاری برای توزیع مجدد ثروت در کشور و ایجاد عدالت اجتماعی است.
وی ادامه داد: انصاف است که از همه مالیات درست گرفته شود. هرکس در کشور فعالیت اقتصادی می کند و سود می برد باید مالیات بدهد. در دولت سیزدهم اقدامات اساسی برای مقابله با فرار مالیاتی انجام شد.
سیاوشی گفت: یکی از موفقیتهای دولت آقای رئیسی این است که در ابتدای دولت سیزدهم 5 میلیون مودیان داشتیم و در پایان دولت سیزدهم این تعداد به 12 میلیون نفر رسید. این آمار نشان می دهد که در دولت سیزدهم تا حد زیادی از فرار مالیاتی جلوگیری شد.
وی ادامه داد: دولت سیزدهم با استفاده از درآمدهای مالیاتی سطح ارائه خدمات به شهروندان را در حوزه بهداشت و درمان ارتقا داد. درآمدهای مالیاتی وصول شده از این منابع صرف کارهایی مانند تکمیل پروژه های بهداشتی و بیمارستانی، افتتاح بیمارستان های تخصصی کودکان و زنان و … می شد که در نهایت به نفع مردم بود. اکنون با تکیه بر مشارکت مردم در تصمیمات مصرف مالیاتی، گام مهمی در جهت تعمیم نظام مالیاتی برداشته شده است.
خبرنگار: کبری عزیزم