مدیر بازرگانی کارت سیستم هوشمند سوخت، تاریخچه سوخت گیری با کارت سوخت و مراحل صدور از ثبت درخواست تا تحویل به متقاضی را تشریح کرد و گفت: با هر مشخصات فنی ساخت تراشه که در سال تولید و وارد می شود. ایران با فناوری های خاص و چالش های فنی فراوان. خوشبختانه با بهبود فرآیندها، دانش بومی و استفاده بهینه از منابع، حتی تحریم ها نیز مانع عرضه و تحویل کارت به مردم عزیز کشورمان نشده است.
به گزارش ای بی اس نیوز، محمد شکی باز زاد با اشاره به اینکه صدور کارت سوخت برای خودروهای عمومی و گازسوز همواره در اسرع وقت و در اولویت صادر و صادر می شود، اظهار کرد: این موضوع در دستور کار قرار دارد. وی همچنین در مورد کارت سوخت خودروهای سواری گفت: تمامی امکانات استفاده شده و درخواست ها انجام شده است که تا ابتدای بهمن ماه در دفاتر پلیس ثبت شد و هم اکنون صادر و آماده تحویل است.
وی مزیت های کارت هوشمند سوخت را نسبت به سایر کارت ها به ویژه کارت های بانکی برشمرد و گفت: بر اساس معماری اجرا شده، کارت هوشمند سوخت قابل کپی نیست و در صورت خرابی بسترهای ارتباطی می توان از آن برای سوخت گیری آفلاین استفاده کرد. ، که بخشی از آن است. مزیت دیگر تحویل هوشمند و بدون وقفه سوخت است.
مدیر بازرگانی کارت در سامانه هوشمند سوخت، تصریح کرد: درخواست تولید کارت دو دسته است؛ وی گفت: دسته اول پس از تولید خودرو در کارخانه که اصطلاحاً به آن کارت های شماره جدید می گویند، اطلاعات خودروهای شماره گذاری شده جدید توسط پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا مستقیماً به موضوع کارت هوشمند سوخت ارسال می شود. .
شکی بازاد افزود: پس از تولید خودرو، صدور پلاک و برگ سبز، اطلاعات و مشخصات خودروهای جدید شماره گذاری شده به صورت هفتگی به کارخانه صادرکننده کارت سوخت ارائه و تولید کارت سوخت انجام و سپس به سایت بسته بندی در مرحله بسته بندی پاکت نامه آخرین آدرس مالک را استخراج کنید که برای دارندگان خودرو توجه داشته باشید که آدرس درج شده روی پاکت همان آدرس روی برگه سبز رنگ خودرو می باشد لذا برای عزیزان ضروری است. هموطنان آدرس خود را به روز کنند. آدرس برگ سبز در مراکز پلاک خودرو به روز می شود.
وی گفت: فرآیند تحویل به این صورت است که پس از بسته بندی کارت ها، کارت ها توسط شرکت پست توزیع و تحویل می شود. لازم به ذکر است در زمان تحویل پاکت باید توسط صاحب پست با حضور مامور پست باز شود و اطلاعات روی کارت با اطلاعات صاحب پست مطابقت داده شود. در صورت وجود هرگونه مغایرت یا مشکل دیگر، کارت به مامور پست عودت داده می شود که بسیار نادر است، باید به مبلغ روی پاکت توجه کند و فقط همان مبلغ را از طریق محل فروش واریز کند.
مدیر بازرگانی کارت در سامانه هوشمند سوخت ادامه داد: دسته دوم صدور کارت المثنی است که مالکان برای ثبت اطلاعات نیازی به مراجعه به سازمان یا مرکز خاصی ندارند و برای درخواست المثنی باید به یکی از مراجع به سوخت مراجعه کنند. دفاتر خدمات چیپ کارت (کلانتری +10) و توصیه ما این است که پس از اطمینان از مفقود بودن کارت به دلیل محدودیت در ارائه کارت، درخواست تکراری را ثبت کنید.
شکی بازاد گفت: در برخی موارد می توان کارت سوخت شهروندان را در جایگاه رها کرد و به منظور بهبود روند پس از شناسایی اطلاعات، این کارت ها توسط کارکنان جایگاه در سامانه GTS (سامانه آنلاین گزارش خرابی تجهیزات جایگاه) ثبت می شود. و امکان جستجوی لیست کارتهای باقیمانده از طریق آدرس www.scs.niopdc.ir (https://scs.niopdc.ir/) موجود است و اطلاعات کارتهای باقیمانده توسط اپراتور در این سامانه دائما به روز می شود. وی گفت: وقتی مطمئن شدیم کارت پیدا نمی شود مالک باید با دفاتر پلیس +10 که از هزار کلانتری در سراسر کشور بیشتر است تماس گرفته و مدارک هویتی، مدارک خودرو و بیمه نامه را ارائه دهد و اگر مالک نیست باید با وکالت نامه اقدام کند. پس از بررسی و تایید، کارت قبلی باطل می شود و سهمیه کارت به کارت جدید منتقل می شود.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس سیاست های انجام شده، در هر مکان تعدادی کارت آزاد (اضطراری) وجود دارد که در موارد خاص استفاده می شود، متأسفانه مصرف کنندگان پس از پایان سهمیه یارانه از کارت آزاد استفاده می کنند، در صورتی که اعتبار کرایه دوم باشد. در کارت های هوشمند شخصی نیز موجود است.
وی با بیان اینکه متأسفانه استفاده از کارت های آزاد به مرور زمان مشکلاتی را به همراه داشته و به دلیل استفاده بیش از حد از آن باعث آسیب به پایانه ها شده است، گفت: در صورتی که رویکرد شرکت l در خصوص استفاده از این کارت ها صرفاً برای شرایط خاص و ویژه باشد. موارد اضطراری . بنابراین، به دلایل فنی و عملیاتی، کارت های آزاد تنها در مواقع اضطراری قابل استفاده هستند، مگر در موارد خاص تا ساکنان کشورمان در زمینه سوخت گیری با مشکل مواجه نشوند و به هر دلیلی کارت شخصی همراه خود نداشته باشند. . ، باید از این کارت ها استفاده کنند.
مدیر بازرگانی کارت در سامانه هوشمند سوخت ادامه داد: با توجه به تفاوت چشمگیر قیمت بنزین در کشور و کشورهای همسایه، استفاده از کارت شخصی راهکاری موثر برای مدیریت و کنترل مصرف محصول و همچنین جلوگیری از شیوع قاچاق و عرضه خارج از شبکه نفت و افرادی که تصور غیرعادی از اعتبار درجه دو دارند شناسایی می شوند.
مدیر پرونده کارت سیستم هوشمند سوخت با بیان اینکه از آنجایی که کارت های هوشمند سوخت دارای تراشه هستند، در صورت عدم نگهداری صحیح ممکن است از بین بروند و از بین بروند، بنابراین لازم است به نگهداری آنها توجه ویژه ای شود و محدودیت هایی برای آنها وجود دارد. با توجه به زمان تولید و هزینه ای که برای شرکت و مالک به همراه دارد، دقت بیشتری می طلبد.
شکیبازاد بر اساس اطلاعیه شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ادامه داد: در خصوص عدم اعطای آن به شخص دیگری نیز باید بگویم همانطور که پشت کارتهای سوخت درج شده است سهمیه دریافتی از کارت سوخت صرفاً برای استفاده است. مالک خودرو که سود بردن از این سهمیه و فروش آزادانه آن خلاف قانون است.
وی گفت: ارائه کارت سوخت به افراد سودجو و سوء استفاده از این کارت ها مشکل ساز شده است، برخی افراد کارت سوخت شخصی خود را در اختیار دیگران قرار می دهند که خلاف قانون است و با توجه به سامانه هوشمند سوخت و سیستم های نظارت تصویری این امکان وجود دارد. . وی برای کشف این تخلف گفت: زمانی که از کارت سوخت شخصی سوء استفاده می شود و سهمیه آن به خودروهای دیگر فروخته می شود، عملاً هیچ دو حالتی وجود ندارد که کارت مفقود و دزدیده شود که در این صورت دارنده کارت باید سریعاً کارت را باطل کند. مراجعه به پلیس +10 و در صورت عدم انجام این کار، احتمال همکاری با افراد سودجو و یا اینکه دارنده کارت داوطلبانه کارت خود را به شخص دیگری داده باشد، تخلف است و طبق قانون تعزیرات حکومتی و دستورالعمل پیشگیری و مبارزه با قاچاق و عرضه فرآورده های نفتی خارج از شبکه، دارنده کارت و فرد سودجو توسط نهادهای مسئول و دستگاه قضایی رسیدگی می شود.
انتهای پیام