08:30 – 27 جولای 1403
محمد شفیع ملک زاده عضو اتاق انجمن های صنفی کشاورزی در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی ای بی اس نیوز ؛ گفت: در حال حاضر کشاورزان در زمینه قطعی برق چاه های کشاورزی و تامین نهاده های مورد نیاز از جمله کود، بذر و کشاورزی با مشکلات عمده ای مواجه هستند. محصولات زراعی.” و سموم.»
به گفته وی، قطعی برق از چاه های کشاورزی به مدت 5 تا 6 ساعت در روز، تولید را با محدودیت ها و چالش هایی مواجه کرد که خلاف قانون است، زیرا بر اساس قانون، وزارت نیرو موظف به تامین برق 24 ساعته است. برای بخش کشاورزی اگر شرایط تامین برق بحرانی و حساس باشد، آخرین اولویت باید قطع برق چاه های کشاورزی باشد.
ذخایر کود کمتر از نیاز بخش کشاورزی است
ملک زاده در پاسخ به توقف یارانه کور بذر افزود: اکنون یارانه بذر و کود در بخش کشاورزی را متوقف کنید و از سوی دیگر کشاورزان با کمبود کود مواجه هستند. طبق آمار 130 هزار تن کود پتاس با نیاز 350 هزار تن، 90 هزار تن 600 هزار تن کود فسفاته و 170 هزار تن کود اوره به نیاز 000 تا 80 تن داریم.
یکی از اعضای اتاق سندیکاهای کشاورزی با بیان اینکه دولت بیش از 30 تا 40 درصد سهمیه کود سال گذشته را نداده است، گفت: با وجود اینکه قرار بود 2 میلیون و 400 هزار تن کود در اختیار وزارت جهاد قرار دهد. برای توزیع، برای کشاورزان حداکثر یک میلیون و 700 هزار تن کود تحویل داده شد که به همین دلیل از سال قبل 700 هزار تن تحویل داده نشد.
وی به دیگر مشکلات پیش روی تولیدکنندگان اشاره کرد و گفت: تاخیر در پرداخت مطالبات گندمکاران یکی دیگر از چالش های جدی در این بخش تلقی می شود، چرا که با وجود اینکه گندم تولیدی فروردین ماه به مراکز خرید تحویل داده شده است، تنها درصد کمی از گندم کاران به مراکز خرید تحویل داده شده است. پول کشاورزان پرداخت شده است، پس چگونه باید به خودکفایی رسید؟ واضح است که با نادیده گرفتن حقوق کشاورزان، سطح زیر کشت گندم کاهش می یابد.
19 ساعت برق رایگان برای کشاورزان سیاست خوبی برای جبران خسارت وارده به کشاورزان نیست
ملک زاده درباره تاثیر قطعی برق چاه های کشاورزی بر عملکرد تولید افزود: قطعی برق از چاه های کشاورزی به مدت 5 تا 6 ساعت بر عملکرد تولیدی 20 تا 25 درصد تأثیر می گذارد و از سوی دیگر خسارت های ناشی از یک اتفاق ناگهانی را کاهش می دهد قطعی برق از وسایل برقی گفته می شود کشاورز باید بخشی از درآمد خود را برای تعمیر آنها خرج کند در حالی که قانون پرداخت خسارات ناشی از قطع برق را پیش بینی کرده است.
یکی از اعضای اتاق سندیکاهای کشاورزی ادامه داد: برآوردها حاکی از آن است که 30 تا 35 درصد عملکرد تولید با قطع برق چاه های کشاورزی آسیب می بیند، از سوی دیگر با قطع ناگهانی برق، دوباره کاری و هدر رفت منابع آبی. به عنوان مثال ممکن است قبل از قطع برق، آب به وسط مزرعه رسیده باشد و با قطع برق باید از ابتدا آبیاری انجام شود که منجر به از بین رفتن منابع آبی یا نرسیدن آب به کل مزرعه می شود.
ملک زاده با بیان اینکه 19 ساعت باقیمانده برق رایگان کشاورزان به دلیل قطعی برق 5 تا 6 ساعته از چاه های کشاورزی سیاست خوبی نیست، گفت: کشاورز با 5 تا 5 ساعت حداقل یک میلیون تومان ضرر خواهد کرد. تا 6 ساعت قطعی برق از چاه های کشاورزی در حالی که ممکن است کل برق مصرفی کشاورز در طول 19 ساعت 100 هزار تومان باقی مانده باشد که بر این اساس کشاورزان به هیچ وجه این طرح را نمی پذیرند. انرژی موظف به اجرای قانون و تامین برق از طریق انرژی خورشیدی یا عدم صدور آن به کشورهای دیگر است، زیرا در شرایط فعلی فقط کشاورزان از نظر صادرات برق، قطعی برق و چاه های کشاورزی در معرض ضرر و زیان هستند.
خبرنگار: آزاده محبی