07:30 – 31 سپتامبر 1403
با توجه به کاهش تولید گوشت قرمز به دلیل کشتار دام های تولید شده در سال های اخیر، مجبور به واردات گوشت گرم و منجمد گوساله و گوسفند برای تامین نیاز کشور و تنظیم بازار شدیم در حالی که پتانسیل خودسازی وجود دارد. کفایت و تامین 100% گوشت قرمز داخل.
بر اساس آمار سالانه کشور به یک میلیون تن گوشت قرمز نیاز دارد و تا اوایل دهه 90 900 هزار تن گوشت قرمز در داخل تولید می شد و تنها 100 هزار تن گوشت صنعتی وارد می شد. این در حالی است که واردات گوشت نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
طبق آمار کشتارگاه های رسمی در سال گذشته 472 هزار و 100 تن دام کشتار شده است که 10 درصد آن از طریق کشتار غیررسمی بوده است، بنابراین مابقی کسری دام باید از طریق واردات تامین شود. ناگفته نماند که در خصوص آمار تولید و تقاضای کشور نظرات متفاوتی وجود دارد اما آمارها حکایت از افزایش بیش از 4.5 برابری حجم واردات در این سه ماهه نسبت به سال قبل دارد.
فضل خرم، مدیرعامل اتحادیه تعاونی های عشایری در این خصوص گفت: تولید پیمانی دام عشایری امسال با سه میلیون رأس اجرا می شود که به این معناست تولید گوشت عشایر از 195 هزار تن به 210 هزار تن می رسد.
خرم با بیان اینکه بادیه نشینان 28.5 میلیون راس دام سبک دارند، اظهار کرد: با اجرای قراردادی دامداری در مدت 5 سال، بیشتر دام های بادیه نشینان تحت پوشش تولید قراردادی قرار می گیرند که این امر در افزایش تولید تاثیرگذار خواهد بود. از گوشت قرمز مهم است.
سالانه 150 هزار تن کسری نیاز کشور از طریق واردات تامین می شود.
جواد آزاد، مدیرعامل فدراسیون دامپروری گفت: علیرغم پیگیری های مکرر در سال های اخیر برای تولید قراردادی دام، متاسفانه این امر محقق نشده است و آنچه در شرایط کنونی اتفاق می افتد تفاوت قابل توجهی با تولید قراردادی دارد.
به گفته وی، علیرغم پیگیری های مکرر معاونت امور دام 4 قطب را شناسایی کرد اما خروجی نداشت، ضمن اینکه سازمان و پرورش دهنده باید مشارکت خود را در طرح، میزان نهاده ها و تعداد دام های خود اعلام کنند. فراهم خواهد کرد. در نهایت دام ها را برای خرید محصول با قیمت مشخص از دامداران دریافت می کنیم و متاسفانه در چند سال گذشته به توافق واحدی در مورد قیمت دام نرسیده ایم.
آزاد ادامه داد: در تولید قراردادی، دام تولیدی دامداران باید به قیمت روز خریداری شود و برای این منظور شورای قیمت گذاری باید قیمت دام را در قرارداد مشخص کند. این در حالی است که وزیر در زمان اعلام آمار یک میلیون و 300 هزار تن نهاده در اختیار دامداران قرار داد که تا حدودی مشکل حل شد اما اکنون 300 هزار راس گوساله پروار شده در دست دامداران باقی مانده که زیر قیمت فروش خریداری می شوند.
مدیرعامل فدراسیون دامپروری کسری گوشت سالانه را به 100 تا 150 هزار تن تشریح کرد و افزود: با اجرای قراردادهای تولیدی نه تنها به واردات بسنده می کنیم، بلکه صادرکننده گوشت نیز خواهیم شد. این در حالی است که در شرایط فعلی به دلیل کمبود نقدینگی لازم، دامداران مجبور به کشتار پیش از موعد دام هستند.
وی با بیان اینکه کسری 10 درصدی گوشت بومی از محل های تولیدی طرف قرارداد تامین می شود، گفت: بر اساس آمار سالانه کشور به یک میلیون تن گوشت نیاز دارد که 40 درصد آن از طریق دام سبک و 60 درصد از طریق دام سبک تامین می شود. دام دام سنگین در حالی که می توان با رعایت تعهدات در تولید قراردادی به خودکفایی رسید. ضمن اینکه در شرایط فعلی سالانه بین 2 تا 3 میلیون دام قاچاق می شود و این یعنی مشکلی برای تامین دام نداریم.
بر اساس آمارها امکان تولید سالانه یک میلیون تن گوشت در کشور وجود دارد که 900 هزار تن آن برای مصرف داخلی است و حتی امکان صادرات به بازارها نیز وجود دارد.
پتانسیل خودکفایی گوشت قرمز در درون است
افشین صدر دادریس مدیرعامل فدراسیون دام سابیک گفت: طبق آمار کشتارگاه رسمی در سال گذشته 472 هزار و 100 تن دام شامل 10 درصد از کشتار غیررسمی کشتار کردیم و سرانه مصرف به 7 کیلوگرم و 60 کیلوگرم رسید. مصرف 8 سال پیش برای هر نفر 12 کیلوگرم است.
به گفته وی، با وجود پتانسیل بالقوه برای تولید گوشت قرمز، سوء مدیریت منجر به از بین رفتن این پتانسیل شد، در حالی که با اصلاح سیاست ها می توان به مصرف سرانه قبلی بازگشت.
صدرداد ادامه داد: با توجه به شرایط مساعد برای تولید دام سبک و سنگین در کشور، مناطق دامپروری اطراف تهران با مازاد دام مواجه است که این امر حاکی از امکان خودکفایی در کشور است، هرچند قبل از سال 2018 وجود داشته است. نیاز سالانه میلیون ها تن گوشت قرمز بود که از این تعداد حدود 900 هزار تن در داخل تولید می شود و 100 هزار تن گوشت صنعتی وارد می شود که متأسفانه کاهش قدرت خرید خانواده ها و عدم حمایت دولت را به همراه داشته است منجر به این وضعیت شد.
مدیرعامل اتحادیه دام سبک با بیان اینکه نیازی به واردات گوشت قرمز نداریم، افزود: با توجه به امکانات تولید گوشت قرمز در کشور، در صورت عدم واردات حتی در بازه زمانی کوتاه 2 تا 3 ماهه، مانده موجودی خواهد بود. کسری بوده و نیازهای کشور به صورت بومی تامین می شود و تولید قراردادی سیاست مناسبی برای تحقق این امر تلقی می شود. اما تولید قراردادی در حوزه دام با وجود همه شعارها اجرایی نشده است.
وی به دلایل محقق نشدن طرح تولید قرارداد دام اشاره کرد و گفت: موضوع اول در قرارداد تولید قیمتی است که دام خریداری می شود و موضوع دوم قیمت و نحوه تحویل نهاده ها به موسسه است. قرارداد تولید اگرچه ابهامات را برطرف کرده است، اما طرح بسیار خوبی است و تاثیر بسزایی در رونق تولید و رسیدن به خودکفایی گوشت قرمز دارد.
مدیرعامل اتحادیه دام سبک بر رفع ابهام موضوع تامین تولید قراردادی تاکید کرد و گفت: در طرح تولید قراردادی موضوع پرواربندی دام بسیار حائز اهمیت است و نکته مهم نحوه تامین دام کم چرب است و تصریح می شود. تولید قراردادی برای دو بخش برای تامین دام کم چرب از طریق دامداران، لبنیات و دام های سبک و بخش دوم تامین گوشت است، کل زنجیره در دست سازمان هایی است که با توجه به توانمندی های احتمالی می توانند کار را انجام دهند، دولت تامین مالی می کند. منابع و از سوی دیگر متعهد به تامین گوشت است.
بر اساس آمار سالانه 10 درصد کسری کشور از طریق واردات تامین می شود و با تداوم طرح تولید قراردادی و حمایت از تولیدکنندگان، پیش بینی می شود خودکفایی در تولید گوشت قرمز در کشور محقق شود. آینده نزدیک
خبرنگار: آزاده محبی