10:55 – 21 نوامبر 1403
ابراهیم هزارجریبی مدیر طرح پنبه وزارت جهاد کشاورزی در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی ای بی اس نیوز ؛ گفت: طبق آمار استانداری امسال 80 هزار هکتار سطح زیرکشت پنبه در کشور است که پیش بینی می شود. به 220000 هکتار برسد. از این منطقه یک تن پنبه و 65 هزار تن پنبه تصفیه شده تولید می شود که به دلیل چندین عامل از جمله قطعی برق چاه های کشاورزی، محدودیت آب و کمبود آب، تولید همانند سال گذشته 10 هزار تن کاهش یافته است. واردات بی رویه پنبه در فصل برداشت با ارز نما.
وی میزان پنبه مورد نیاز سالانه صنعت نساجی کشور را از 150 هزار تا 180 هزار تن اعلام کرد. بنابراین انتظار می رفت وزارت بهداشت به عنوان متولی امر در فصل برداشت پنبه واردات را محدود کند که متأسفانه محقق نشد.
هزارگریبی ادامه داد: برداشت پنبه از شهریورماه در استان گلستان آغاز شد و هم اکنون برداشت در استان های شمالی مانند مازندران و اخیراً در دشت مغان، استان اردبیل، خراسان رضوی، خراسان جنوبی و فارس آغاز شده است.
تهیه یارانه پنبه از کشاورزان در حال بررسی است
مدیر طرح پنبه وزارت جهاد در خصوص اینکه آیا نیازی به حمایت از خرید پنبه است یا خیر، افزود: در حال حاضر در حال نظارت بر استانداری ها هستیم و پیشنهادی به معاونت برنامه ریزی ارائه کرده ایم که در صورت نیاز، سازمان تعاون روستایی باید به موضوع اطمینان از خرید پنبه ورود کند. اگرچه در ابتدای فصل برداشت، قیمت خرید پنبه از کشاورزان بالای 40 هزار تومان بود و اکنون در مناطق دیم بالاتر از قیمت تضمینی 37 هزار تومان خریداری می شود، اما بیم آن داریم که با کاهش قیمت پنبه، قیمت پنبه کاهش یابد. اوج برداشت در آذرماه است و در صورت کاهش قیمت باید سازمان تعاون وارد روستا شود.
هزارجریبی با بیان اینکه سابقه خودکفایی پنبه در کشور وجود دارد، گفت: با توجه به شرایط اقلیمی، مزارع و وضعیت کشاورزان، رسیدن به خودکفایی در پنبه کار سختی نیست و تنها لازم است که پنبه. باشد و پنبه با ارز برکتی وارد نشود تا کشاورزی داخلی توسعه یابد، هرچند با توجه به سیاست جدید دولت در خصوص ارز نما و رسیدن به نرخ ارز آزاد، در افزایش تولید پنبه داخلی موثر خواهد بود.
امکان خودکفایی در پنبه در برنامه هفتم وجود دارد
این مسئول از برداشت پنبه با کمباین خبر داد و گفت: روند برداشت پنبه با کمباین به کندی پیش می رود چرا که در سال های اخیر 9 دستگاه کمباین به کشور وارد شده است و این در حالی است که هر ساله نیاز به واردات 9 دستگاه کمباین وجود دارد. این برای تسهیل برداشت، بنابراین باید توسط سایر کشورها در این بخش حمایت شود.
به گفته وی، در صورت حمایت از پنبه کاران و حذف واردات با ارز برکت، می توان در برنامه هفتم کشاورزی را توسعه داد و به خودکفایی رسید.
مدیر طرح پنبه وزارت جهاد کشاورزی درباره امکان خرید تضمینی بذر پنبه گفت: در سال های گذشته سطح زیر کشت پنبه از 300 هزار تا 400 هزار هکتار بود و به همین دلیل کارخانه های روغن کشی برای خرید بذر پنبه در خانه فعال بودند. اما با کاهش سطح زیر کشت و واردات روغن با ارز دولتی، کارخانه های روغن کشی انگیزه ای برای خرید پنبه دانه داخلی نداشتند، مشکلی که امیدواریم با سیاست جدید دولت در اداره کشور برطرف شود. قیمت ارز به گونه ای است که دانه های پنبه محلی مانند گذشته به ارزش واقعی خود می رسد.