به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، محمدعلی وحدتی عضو هیئت مدیره اتحادیه شرکت های تولید کننده برق در جمع خبرنگاران گفت: هیچ بانکی در کشور توان تامین مالی 250 میلیون یورویی را ندارد. احداث نیروگاه 500 مگاواتی و تنها جایی که می تواند این منابع مالی را تامین کند، تامین مالی آن از صندوق توسعه ملی است.
وی افزود: حدود 10 سال پیش صندوق توسعه ملی به بهانه اینکه نیروگاه ها درآمد ریالی دارند و امکان بازپرداخت تسهیلات ارزی را ندارند، تسهیلات ارائه نمی کرد تا اینکه در فروردین 1393 هیات دولت تصویب کرد. بانک مرکزی طی مدت پرداخت ریالی نیروگاه ها را دریافت و ارز به نرخ رسمی ارز در اختیار آنها قرار دهد تا پس از آن صندوق توسعه ملی بابت تاسیسات مصوب نیروگاهی پرداختی را به صندوق توسعه ملی پرداخت کند.
وحدتی با بیان اینکه این روند تا سال 1396 ادامه داشت، گفت: در سال 1396 با افزایش نرخ ارز مواجه بودیم و بانک مرکزی روند قانونی را که انجام می داد متوقف کرد و نیروگاه ها در بازپرداخت تسهیلات دریافتی از توسعه ملی دچار مشکل شدند. منابع مالی.
وی ادامه داد: این اتفاق در حالی رخ می دهد که نیروگاه ها برق را با نرخ اسمی به دولت می فروشند و این نرخ که قرار بود متناسب با تورم افزایش یابد بازنگری نشده است و ده ها جلسه از سوی اتحادیه برای اتحادیه برگزار شد. موضوع بازپرداخت پرداختی ها از صندوق توسعه ملی همگی انجام شده است. نتیجه به دست نیامد و نیروگاه های مختلف اکنون با مسائلی مانند دعاوی و دادگاه دست و پنجه نرم می کنند.
عضو هیئت مدیره اتحادیه شرکت های تولید برق گفت: این روند باعث شده است که بخش خصوصی دیگر تمایلی به سرمایه گذاری در ساخت نیروگاه نداشته باشد و نتیجه سرکوب بخش خصوصی پیامد جدی بود. عدم تعادل برق از سال 1400
وی افزود: در حال حاضر با کمبود 15 تا 17 هزار مگاوات مواجه هستیم و وقفه ها و محدودیت هایی در تامین برق صنایع وجود خواهد داشت که نقطه ضعف آن به مراتب بیشتر از هزینه ساخت نیروگاه است.
وحدتی خاطرنشان کرد: توقف سرمایه گذاری بخش خصوصی در ساخت نیروگاه باعث شد که در برنامه ششم توسعه حتی ساخت نیروگاه نیز توسط بخش غیردولتی آغاز نشده باشد.
absnews