اخبار اقتصادی روز

توسعه مکانیزاسیون راهی برای حرکت از کشاورزی سنتی به کشاورزی مدرن است

مکانیزاسیون ابزاری است برای افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی و حرکت از تولید محصولات با روش های سنتی به محصولات صنعتی و تجاری به منظور تامین امنیت غذایی جامعه.

بر اساس آمار فائو، سالانه 30 تا 35 درصد محصولات کشاورزی از مزرعه تا چنگال هدر می رود، در حالی که نوسازی مکانیزاسیون می تواند تا حدی از ضایعات جلوگیری کند که تأثیر بسزایی در خودکفایی محصولات استراتژیک دارد.

کریم ذوالفقاری رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون و صنایع تبدیلی وزارت جهاد کشاورزی گفت: در حوزه تراکتور 55 درصد و در حوزه برداشت 60 درصد فرسودگی داریم و باید از تراکتورهای جدید استفاده شود. و برای ورود به فیلدها ترکیب شدند. 20 هزار دستگاه کمباین غلات داریم که 12 هزار دستگاه آن فرسوده است.

ذوالفقاری افزود: در حال حاضر یک شرکت جرار بیش از 90 درصد نیاز بازار را تامین می کند و شرکت های متعددی نیز فعالیت دارند که معاملات آنها بسیار محدود است.

رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون ادامه داد: برای سال 1403 به 50 هزار تراکتور و 1500 دستگاه کمباین غلات نیاز داریم.

وی افزود: کاهش یک درصدی تلفات دروگر معادل افزودن 200 هزار تن به تولید است. تراکتورهای فرسوده نیز سوخت بیشتری مصرف می کنند و کشاورزان را با مشکلات زیادی مواجه می کند.

ذوالفقاری با بیان اینکه 300 هزار تراکتور فرسوده در کشور وجود دارد، گفت: با توجه به تعداد تراکتورهای فرسوده باید سالانه 50 هزار تراکتور در کشور تولید شود به طوری که 20 هزار دستگاه در اختیار متقاضیان تراکتوری است که درخواستی ارائه نکرده اند. . قبلاً داشتیم و همچنین 30 هزار تراکتور برای نوسازی داشتیم و برنامه امسال تولید 35 هزار تراکتور است. البته تولید سالانه 30 هزار تراکتور جایگزین، 300 هزار تراکتور فرسوده را پس از 10 سال حذف می کند.

بنابراین مکانیزاسیون به معنای ورود فناوری جدید در تمامی زیرمجموعه‌ها و ارتقای فناوری و توسعه خوب در بخش‌های مختلف کشاورزی است که انتظار می‌رود حمایت‌های لازم از این حوزه برای دستیابی به خودکفایی در محصولات اساسی انجام شود. با نوسازی ناوگان فرسوده.

کاهش 5 درصدی عملکرد گندم به دلیل فرسایش/70 هزار کشاورز در انتظار تراکتور

علیقلی ایمانی مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران گفت: بر اساس آمار 70 هزار کشاورز در انتظار دریافت تراکتور هستند، به همین دلیل برخی از کشاورزان با وجود درخواست خرید تراکتور در کشور ثبت نام کردند، تمامی مدارک را بارگذاری کردند و مبلغی را پرداخت کردند. به صورت نقدی اما هنوز تراکتورهای خود را دریافت نکرده بودند و با افزایش 22 درصدی قیمت مواجه شدند.

به گفته وی، اگر مسئولان وزارت جهاد خواهان توسعه مکانیزاسیون و افزایش بهره وری هستند، باید از طریق سیستم بانکی تسهیلات ارزان قیمت در اختیار کشاورزان قرار دهند تا برای کشاورزان به صرفه باشد.

ایمانی با اشاره به اینکه قدمت 300 هزار دستگاه بیش از 13 سال است، افزود: با توجه به اینکه اکثر تراکتورها فرسوده هستند، بنابراین با واردات سالانه 30 تا 40 هزار دستگاه، نوسازی ناوگان چندین سال به طول می انجامد.

مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران با بیان اینکه طی دو سال گذشته هیچ گونه تسهیلاتی برای خرید تراکتور و توسعه مکانیزاسیون در نظر گرفته نشده است، گفت: در حال حاضر حداقل قیمت تراکتورهای سنتی برای کشاورزان 700 میلیون تومان است که این امکان برای کشاورزان وجود ندارد. برخی کشاورزان به خرید نقدی می پردازند، بنابراین به گفته دولت توسعه مکانیزاسیون باید با پرداخت تسهیلات ارزان قیمت حمایت شود.

وی گفت: با توجه به طول عمر ناوگان، کاهش عملکرد غلات زیاد است. مثلاً کمباین گندم 5 درصد افت دارد یعنی اگر در هکتار 4 تن گندم تولید شود 200 کیلو محصول توسط کمباین رها می شود و در حین حمل نیز افت نسبی ایجاد می شود که با جلوگیری از آن جلوگیری می شود. پر کردن ناوگان

کشاورزی سنتی نشان دهنده پاشنه آشیل بخش کشاورزی است، زیرا این بخش مشکلات و چالش هایی مانند هدر رفت آب، بهره وری پایین، افزایش ضایعات و هدر رفت محصولات کشاورزی را به همراه دارد و توسعه مکانیزاسیون تنها راه برون رفت از این بحران است حمایت از کسب اطلاعات لازم از کشاورزان به منظور به روز رسانی مکانیزاسیون و ادوات کشاورزی.

ضایعات در بخش کشاورزی با نوسازی ناوگان 30 درصد کاهش می یابد

مکانیزاسیون کشاورزی سهم مهمی در توسعه بهره وری و رونق تولید در این بخش دارد، بنابراین در کنار ارائه تسهیلات به بهره برداران، حمایت از سازندگان ادوات و تکیه بر انرژی های بومی دغدغه دولت است.

عطاالله الهاشمی یکی از اعضای شورای هماهنگی تشکل های حوزه کشاورزی در این خصوص گفت: در حال حاضر تراکتور با 30 سال سابقه کار در مزارع و باغات مشغول به کار است و به همین دلیل کارایی خود را از دست داده است. بنابراین نوسازی ناوگان مکانیزه نیازمند امکانات اولیه و حمایت همه جانبه از تولید است.

به گفته وی، نوسازی ناوگان مکانیزه در بخش کشاورزی باید از مرحله آماده سازی زمین، کاشت، کشت، برداشت و شخم انجام شود که منجر به کاهش حداقل 30 درصدی ضایعات و افزایش تولید خواهد شد. بهره وری.

یکی از اعضای شورای تشکل های حوزه کشاورزی ادامه داد: طبق آمار حداقل 30 درصد تراکتورهای ما عمر مفید خود را از دست داده اند، بنابراین بیش از 30 سال است که در این حوزه فعالیت می کنند که این امر منجر به کاهش بهره وری شده است.

هاشمی گفت: تراکتورسازی باید از نظر تسهیلات و اعتبارات تقویت شود تا متقاضیان تسهیلات کم بهره دریافت کنند در غیر این صورت خروج از کشاورزی سنتی محقق نمی شود و بنابراین حداقل 15 تا 20 تسهیلات با سود کمتر از 10 درصد است. باید سالانه برای ایجاد تحول در بخش مکانیزاسیون پرداخت شود.

به گفته کارشناسان 75 تا 80 درصد کشاورزی کشور سنتی و معیشتی و مابقی نیمه مدرن است و برای تغییر رویه به سمت کشاورزی مدرن، خودکفایی و ارتقای امنیت غذایی راهی جز توسعه وجود ندارد. مکانیزاسیون و ابزار کشاورزی در این بخش.

خبرنگار: آزاده محبی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *