12:43 – 13 سپتامبر 1403
سید سعید میرشریفی، ناظر عالی شرکت های توزیع برق کشور گفت: یکی از چالش های پیش رو در بهره برداری از این منابع، تغییر سرعت باد و شدت تابش نور خورشید است که تصادفی تلقی می شوند. پدیده ها باعث ایجاد نوسانات در توان خروجی این نوع نیروگاه ها می شود.
وی تاکید کرد: این نوسانات برق می تواند فرکانس خارج از محدوده مجاز را افزایش یا کاهش دهد و پایداری فرکانس شبکه را به طور جدی تهدید کند. بنابراین، یک راه حل پیشگیرانه برای کاهش تأثیر این چالش، یعنی اتصال ظرفیت های بالای این نوع منبع به شبکه برق پایدار موجود، ضروری است.
میرچیروی افزود، ماهیت متغیر زمانی ظرفیت تولید انرژی های تجدیدپذیر، تغییرات فرکانس را افزایش می دهد و در نتیجه تغییرات مکرر توان نیروگاه های درگیر در کنترل فرکانس را افزایش می دهد. این امر باعث کاهش ارزش نیروگاه های درگیر در کنترل فرکانس می شود.
ناظر عالی شرکت های توزیع برق در خصوص سایر چالش های پیش روی توسعه انرژی های تجدیدپذیر تصریح کرد: با جایگزینی منابع برق مبتنی بر ژنراتورهای سنکرون با منابع انرژی تجدیدپذیر اینورتر، ثابت اینرسی شبکه و ذخیره کنترل فرکانس کاهش یافت که به نوبه خود باعث کاهش پارامترهای کیفی می شود. برای عملیات شبکه و افزایش نرخ تغییرات فرکانس و فاصله انحراف فرکانس. بنابراین توجه به چالش هایی مانند تأثیرات دینامیکی نیروگاه های انرژی های تجدیدپذیر مجهز به الکترونیک قدرت بر روی شبکه با توجه به تأثیر روزافزون این نوع واحدهای تولیدی در آینده از اهمیت حیاتی برخوردار می شود.
وی بیان کرد: استفاده گسترده از انرژی های تجدیدپذیر به ویژه باد و خورشید برای تولید برق در صورت بی توجهی، پایداری شبکه برق را در آینده با چالش جدی مواجه خواهد کرد، اما باید در نظر داشت که استفاده از انرژی های تجدیدپذیر منابع مزایای زیادی برای شبکه های قدرت به ارمغان می آورد.
این مقام مسئول افزود: بر این اساس با درایت مدیران ارشد و برنامه ریزی دقیق و همچنین توسعه متوازن در سراسر شبکه و استقرار بخش نظارت ویژه این نیروگاه ها در مراکز انتقال همراه با اقدامات پیشگیرانه و استفاده از فناوری های پیشرفته . سیستم های کنترلی در کنار ساخت و توسعه این منابع تولید انرژی می تواند ما را در بهبود و افزایش تولید انرژی با حفظ محیط زیست یاری رساند و در نهایت منجر به توسعه ایمن و پایدار شبکه برق و کاهش عدم تعادل انرژی شود تا این تهدید نیز بتواند به فرصت تبدیل شود
در توسعه انرژی های تجدیدپذیر از کاروان جهانی عقب نمانید
ناظر عالی شرکت های توزیع برق کشور با اشاره به اینکه بیشتر کشورهای دنیا با سرعت در حال حرکت به سمت توسعه انرژی های تجدیدپذیر هستند، افزود: نباید در توسعه انرژی های تجدیدپذیر از دنیا عقب بمانیم.
وی با توجه به اهمیت توسعه انرژی های تجدیدپذیر و لزوم پیگیری این امر در ایران، گفت: پاسخگویی به تقاضای روزافزون انرژی در جهان و تولید برق مطمئن و پایدار به یکی از دغدغه های اصلی صنعت برق در همه کشورها تبدیل شده است.
میرشاروی افزود: در حال حاضر نیروگاه های سوخت فسیلی منبع اصلی زنجیره تولید برق دنیا هستند. بنابراین توسعه نیروگاه های بزرگ با سوخت فسیلی، بهینه سازی و مدیریت مصرف، بهبود شبکه انتقال و توزیع (کاهش تلفات و افزایش راندمان تجهیزات) و سایر اقدامات اصلاحی می تواند به رفع یا کاهش عدم تعادل بین تولید و انرژی کمک کند. بلکه استفاده از نیروگاه های سوخت فسیلی، علاوه بر تخلیه سریع منابع سوخت تجدید ناپذیر، عامل اصلی آلودگی محیط زیست و انتشار گازهای گلخانه ای است.
وی در خصوص راهکار پیشگیری از این مشکل افزود: برای حل این مشکل می توان به نقش اصلی منابع تجدیدپذیر توجه کرد و به همین دلیل جهان امروز توجه ویژه ای به این نوع انرژی های نو دارد و در حال حاضر اصلی ترین است. تمرکز مهندسان در این منطقه واحدهای تولید انرژی بادی و خورشیدی نصب و راه اندازی می شوند که منابعی برای تزریق انرژی غیر آلاینده به شبکه محسوب می شوند.
این مقام مسئول تصریح کرد: از این منظر استفاده و توسعه انرژی های تجدیدپذیر برای تولید انرژی در شبکه برق یک فرصت است و ایران نباید از کاروان جهانی با شرایط مناسب جغرافیایی برای تولید و مواد اولیه مورد نیاز انرژی عقب بماند. . ساخت این نوع نیروگاه.