اخبار اقتصادی روز

توسعه شبکه های آبیاری اولویت دولت در برنامه هفتم باشد/ اراده سدسازی در مازندران

مومنی افزود: بند (ج) ماده 142 به جمع‌آوری آب‌های سطحی و فاضلاب پراکنده، استفاده و جمع‌آوری نزولات آسمانی در فصول غیرکشاورزی برای بهبود کشاورزی اشاره دارد و وزارت نیرو موظف است نسبت به احیای سدهای آبی در این منطقه اقدام کند. در دو سال اول برنامه مشخص شده است که در صورت لزوم اقدام و سدهای جدیدی بسازیم که متاسفانه در مازندران به یک معضل پیچیده تبدیل شده است.

این مسئول ادامه می دهد: متاسفانه پروژه پایین دستی که بهره برداری بهینه از منابع سد را تضمین می کند (ساخت شبکه) دچار فقر عجیبی شده است، هرچند شبکه قدیم تاجن از نظر زهکشی کامل نیست و پروژه های البرز و گله ورد نیز از نظر زهکشی کامل هستند. بخشی از توسعه شبکه است، شرایط مساعدی ندارند و حتی اگر بخشی از مطالبات توسعه پنجم بوده، باز هم به تاخیر افتاده است.

تمایل به ساخت سد در مازندران

عضو هیئت علمی و استادیار دانشگاه پیام نورمازندران با یادآوری اینکه در برنامه پنجم توسعه مواد 140، 141 و 142 به حوزه آب اختصاص دارد، خاطرنشان کرد: در ماده 140 موضوع مدیریت به هم پیوسته و توسعه پایدار است. منابع آب کشور مورد هدف قرار گرفت و وزارت نیرو یک سری وظایف داشت که بند (الف) آن ایجاد تعادل بین برداشت و پر کردن سفره‌های زیرزمینی آب‌های زیرزمینی در تمام دشت‌های کشور و یک سری اقدامات ساختاری بود. اقدامات و اقدامات حفاظتی غیرسازه ای تعریف شده است.

بابک مومنی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، اظهار کرد: با توجه به اینکه برنامه هفتم توسعه کمی با تاخیر مواجه شده است، به طور جدی در دستور کار دولت قرار دارد و دیده شدن حوزه آب بسیار ویژه است.

مومنی با تامین اعتبارات لازم برای بهسازی و تجهیز حوزه های آبخیز استان که با چالش های جدی مواجه است، پیگیری جدی حق آبه در پهنه های زیست محیطی استان همچنان مغفول مانده است، تامین اعتبار برای فعالیت های مدیریت حوزه های آبخیز و سفره های آب در مناطق بالادستی. به جای احداث سدهای مخزنی بزرگ و حرکت به سمت طرح جامع استقرار کامل سفره های زیرزمینی، مدیریت تامین حجمی آب را به عنوان رکن غیر ساختاری منابع آب یکپارچه از جمله پیشنهادات دیگر بیان کرد. .

بهبود سطح آب زیرزمینی

وی یادآور شد: یکی از مولفه های اصلی طرح در صلاحیت بانک جهانی تشکیل بدنه های آبخوان بود که متأسفانه از نظر ساختاری و سازمانی هیچگاه محقق نشد، هرچند زیرساخت هایی فراهم شده و امروز در حال انجام است. بخش دولتی و عملاً این ساختار که در قالب سیستم مورد نظر است، واگذاری وزارت نیرو آب را به صورت حجمی دریافت و به صورت تخصصی توزیع می کرد.

مومنی موضوع بعدی بند 141 را مطالبه جدی برای تحویل حجمی آب به سازمان های برداشت در طول سالیان برنامه عنوان کرد و افزود: متأسفانه سازمان های برداشت آب به عنوان متولیانی که می توانند نقش کلیدی و اساسی در بهبود وضعیت آب داشته باشند. هنوز در استان مازندران شکل نگرفته است. .

یک کارشناس مهندسی آب و سازه های هیدرولیکی با اشاره به اینکه برنامه ششم چالش های خاص خود را دارد، پیش بینی کرد سالانه 11 میلیارد مترمکعب برای کل کشور تاپایان برای کاهش مصرف آب سالانه مصرف شود که متاسفانه این امر محقق نشد.

جلوگیری از پیشروی آب نمک

انتهای پیام

وی پیشنهاد کرد: در قالب طرح زیرساخت اراضی کشاورزی به عنوان یک پروژه کلان راهبردی که مستلزم سیاست های کلی برنامه هفتم است به وزارت جهاد و کشاورزی گزارش شود چرا که نمی توان از قطره چکانی این اعتبارات انتظار چندانی نداشت. و در صورت رفع مشکل سدهای هیدرولیکی می توان در اولویت مرمت و احیا قرار داد و در صورت لزوم با احداث سدهای جدید در مکان های مناسب، ظرفیت مهار آب های سطحی مازندران را به صورت پایدار و بدون آسیب رساندن به آن حداقل دو برابر کرد. محیط.

وی گفت: متأسفانه در برنامه پنجم و ششم توسعه عملاً امور مربوط به حوزه آب استان مازندران متوقف شد.

ای بی اس نیوز/مازندران یکی از اعضای هیات علمی و استادیار دانشگاه پیام نور مازندران در برنامه هفتم پیشنهاداتی را با توجه به سیاست های کلان ابلاغی بیان کرد و گفت: اولین و مهمترین پیشنهاد در تخصیص اولویت های سازه ای این است که به جای اشتهای سیری ناپذیر وزارت نیرو برای توسعه سدها به سمت توسعه شبکه های آبیاری پیش می رود زیرا منطقی نیست که از 470 هزار زمین کشاورزی فقط 30 هزار سطح زیر پوشش شبکه آبیاری باشد.

عضو هیئت علمی و استادیار دانشگاه پیام نور مازندران گفت: بهبود تراز منفی آب های زیرزمینی از سال آخر برنامه چهارم با مشارکت جهاد کشاورزی به 25 درصد رسید که از جمله مشکلات، چالش تراز آب های زیرزمینی همچنان پابرجاست. ادامه دارد و به نظر او معلوم می شود که وضعیت نه تنها بهبود نیافته، بلکه بدتر هم شده است.

وی با اشاره به اینکه ارتقای شاخص بهره وری آب کشاورزی با توسعه روش های نوین آبیاری در بند (ب) ماده 13.1 ذکر شده است، یادآور شد: اتفاقات خوبی در کشور رخ داده است، اما مازندران از لحاظ تاریخی عقب مانده و حتی فاقد گذشته بوده است. منابع مالی. درست استفاده نشده است.

توسعه شبکه های آبیاری

وی ادامه داد: از جمله مطالبات قوی برنامه پنجم نصب کنتورهای حجیم بر روی تمام آب چاه های حفر شده با مجوز با هزینه مالکان بود که به نظر می رسد آغاز شده اما هنوز به نتیجه نرسیده است.

وی با تاکید بر اینکه اجرای کامل طرح زیرساخت ها و اصلاحات ارضی شمال کشور می تواند تحولی اساسی در مدیریت آب شمال کشور ایجاد کند، تاکید کرد: جلوگیری از پروژه های انتقال آب بین حوضه های دریای خزر به سمت دریای خزر. فلات مرکزی ایران از دیگر پیشنهادات است زیرا بیش از یک میلیارد متر مکعب منابع آبی مازندران را هدف قرار داده است. و از آنجایی که ظرفیت آبی استان از 6 میلیارد مترمکعب به 4 میلیارد مترمکعب رسیده و منابع ما جوابگوی نیاز فرهنگ مازندران نیست، این امر علاوه بر اشتغال، امنیت غذایی را نیز تهدید می کند.

یکی از اعضای هیات علمی و استادیار دانشگاه پیام نور مازندران تغییر رویکرد کاملا سیاسی وزارت نیرو به یک فرآیند کاملا فنی را از دیگر پیشنهادات خود عنوان کرد و ادامه داد: اجرای طرح های تعادل بخشی برای حفظ منابع آب زیرزمینی، جلوگیری از پیشرفت آب شور، از جمله مسائل دیگری که باید به آن توجه شود.

عضو هیئت علمی و استادیار دانشگاه پیام نور مازندران در تشریح بند (د) ماده 141 گفت: دولت باید توسعه شبکه های هسته ای و شبکه های فرعی و آبگیر سدها را در دستور کار قرار می داد اما متاسفانه از 470 هزار اراضی زیر کشت استان مازندران حدود 30 هکتار آن زیر پوشش است که شبکه مدرن بومی سازی شده و همچنان اراده برای سدسازی وجود دارد.

یکی از اعضای هیات علمی و استادیار دانشگاه پیام نور مازندران در برنامه هفتم با توجه به سیاست های کلان ابلاغی پیشنهاداتی ارائه کرد و گفت: اولین و مهمترین پیشنهاد در تخصیص اولویت های سازه ای این است که به جای با اشتهای سیری ناپذیر وزارت نیرو برای توسعه سدها به سمت توسعه شبکه های آبیاری حرکت می کنند زیرا منطقی نیست از 470 هزار زمین کشاورزی فقط 30 هزار سطح زیر پوشش شبکه آبیاری باشد.

مومنی با بیان اینکه همچنان کسری مخازن در دشت های استان وجود دارد، افزود: بر اساس آمار رسمی وزارت نیرو این استان بیش از نیم میلیارد مترمکعب مخزن کسری در حوزه های آبخیز مازندران وجود دارد. استان و بخشی از دریای خزر که مربوط به جغرافیای سیاسی استان است.

مومنی تخصیص اعتبارات آبرسانی برای توسعه، احیا و بهسازی سدهای آبی شمال کشور را از دیگر پیشنهادات خود برشمرد و افزود: با توجه به اینکه عزم جدی در بهره برداری از سدهای آبی و تبدیل آنها به سدهای خاکی به همراه دارد. تمامی سازه های آن می تواند حداقل در شمال کشور بیش از 1.2 میلیارد متر مکعب جریان آب برگشتی کنترل و بهره برداری شده باشد.

مومنی یکی از موضوعات مهم برنامه ششم را رعایت الگوی کشت مناسب منطقه دانست و گفت: مقرر شد وزارت جهاد کشاورزی طرح الگوی کشت ملی را ارائه کند و همانطور که در ماده 13.1 آمده است. یارانه و حمایت پرداخت نکند. تامین مالی محصول بر خلاف مدل زراعی تولید می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *