توجه به توسعه بنادر استراتژیک یکی از راهکارهای لازم برای پیشبرد اقتصاد دریامحور است و در این میان سواحل مکران می تواند به عنوان پایگاه لجستیکی و محور مواصلاتی و همچنین محل استقرار پالایشگاه های نفت و نفت باشد. در نتیجه می تواند زمینه تحول اقتصادی و صنعتی کشور را فراهم کند.
به گزارش ای بی اس نیوز، شهریورماه سال گذشته سیاست های کلی برنامه هفتم از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد که در بند 11 اجرای سیاست های کلی کاربری اراضی با در نظر گرفتن مزایا و پتانسیل های موجود و تاکید بر آن تاکید شد. اجرای نکات برجسته آن با توجه ویژه به دریا، سواحل، بنادر و آبهای مرزی.
همچنین رئیس جمهور ابراهیم رئیسی بخشنامه سیاستی و چارچوب گسترده برنامه هفتم توسعه را در آذرماه 1401 ابلاغ کرد که در محورهای اصلی خود به رشد اقتصادی مبتنی بر عدالت با رویکرد ارتقای بهرهوری با محوریت دریا اشاره دارد. اقتصاد دریا محور، زیرا مسائلی مانند انرژی و ترانزیت یا اقتصاد دریایی که موتور و مرکز رشد اقتصادی و افزایش تولید هستند.
چرا منطقه مکران اهمیت دارد؟
در سال 1387 برای اولین بار اهمیت منطقه مکران توسط مقام معظم رهبری مورد تاکید قرار گرفت. از آن زمان تاکنون همواره بحث توسعه سواحل مکران مطرح بوده و همه مسئولان به این موضوع و نقش آن در توسعه اقتصاد ملی پرداخته اند. و اثرات آن بررسی شده است. هم اکنون برنامه های دولت برای رشد اقتصادی کشور در کرانه های مکران در حال اجراست.
بندر استراتژیک مکران در شرق استان هرمزگان و در نزدیکی جاسک و در منطقه کوه مبارک واقع شده است. طول سواحل مکران 1440 کیلومتر است که حدود 900 کیلومتر آن در استان هرمزگان و 540 کیلومتر در استان سیستان و بلوچستان است. توجه ویژه ای به بنادری می شود که در آینده نقاط استراتژیک خواهند بود. توجه به این بندر نیز در دستور کار قرار دارد و به گفته مسئولان مطالعات اقتصادی برای توسعه آن در حال انجام است.
توسعه سواحل مکران به عنوان یک ابر پروژه ملی
در دولت سیزدهم مقرر شد آنچه در زمین باقی مانده است تصاحب شود لذا توسعه سواحل مکران از نظر نقش و کارکرد ملی به عنوان یک ابر پروژه مطرح و این موضوع در دستور کار دولت قرار گرفت. . به همین دلیل سیدابراهیم رئیسی رئیس جمهور با توجه به اهمیت موضوع به ویژه در دیدار با کشورهای همسایه، علاقه خود را برای مشارکت در این طرح اعلام کرد. این در حالی است که در بودجه 1402 ردیف اعتباری ویژه برای سازمان توسعه سواحل مکران در نظر گرفته شده است.
ایجاد بندر بزرگ مکران می تواند تحول بزرگ اقتصادی و صنعتی در سواحل مکران ایجاد کند. از جمله امکان بهره برداری نفت و پالایشگاه های نفت در این منطقه که از نظر حمل و نقل و صادرات، ایجاد این بندر کمک زیادی به اقتصاد کشور می کند و در عین حال می تواند منطقه بسیار مناسبی برای واردات باشد. مواد اولیه و تولید داخل کشور در عین حال بندر بزرگ مکران به عنوان پایگاه لجستیکی و هاب مواصلاتی در کنار بنادر شهید رجایی و چابهار به توسعه حمل و نقل دریایی کشور کمک خواهد کرد.
لزوم تامین زیرساخت ها با کمک بخش خصوصی
با وجود این، به گفته مسئولان، برای توسعه سواحل مکران، توسعه زیرساخت ها از جمله آب، راه، راه و ارتباطات ضروری است و توسعه زیرساخت ها بر عهده دولت است. اما دولت محدودیت هایی دارد و به همین دلیل است که با کمک سایر سازمان ها و بخش خصوصی تلاش می کند زیرساخت ها را فراهم کند.
در عین حال مکران منطقه ای است که در صورت سرمایه گذاری های لازم در آنجا بازده قابل توجهی خواهد داشت. بنابراین اگر در این زمینه سرمایه گذاری شود، انگیزه ای برای بخش خصوصی ایجاد می شود. همچنین به گفته حسین دهقان، دبیر هیأت توسعه سواحل مکران، با وجود تحریم ها، پیشنهادهای سرمایه گذاری زیادی در سواحل مکران ارائه شده است. از جمله چینی های علاقه مند به سرمایه گذاری در بخش های مختلف می توان به حمل و نقل، نفت و گاز و پتروشیمی اشاره کرد.
انتهای پیام