منطقه ساحلی مکران در سواحل شرقی ایران از بندر جاسک تا بندر چابهار یکی از مناطق در حال توسعه کشور است که مورد توجه دولت و به ویژه وزارت نفت قرار گرفته است. در سالهای اخیر. سالهای گذشته
به گزارش ای بی اس نیوز، در اواخر دهه 80 رهبر معظم انقلاب اهمیت توسعه این سواحل را مورد تاکید قرار دادند و از آن زمان تاکنون مراکز علمی و آموزشی به این موضوع پرداخته، اهمیت و ضرورت آن را برجسته کرده و الزامات این امر را اعلام کردند. کار. در دولت نهم و دهم اولین گام های عملیاتی سازی توسعه سواحل مکران آغاز شد و اولین گام ها برداشته شد.
مقرر شد سازمانی برای توسعه سواحل مکران ایجاد شود. در دولت قبل تلاش شد تا اساسنامه این سازمان تصویب شود و توسعه سواحل مکران رصد شد. محرومیت زدایی و رفع رنگ فقر در سواحل مکران در سالهای اخیر در رأس سیاستهای کلان نظام، دسترسی به آبهای اقیانوسی و رهایی از تنگنا برای کشتیهای تجاری (در رابطه با خلیج فارس) بوده است. . منطقه و تنگه هرمز) این سواحل را با ایفای نقش به جایگاه ویژه ای تبدیل می کند. راهبردی برای توسعه شرق کشور و اقتصاد ملی ایجاد کرد.
یکی از اولویت های اصلی دولت سیزدهم، اجرای مطالبات رهبری و عملیاتی شدن آن است و این مهم در یک سال گذشته در دستور کار دولت قرار گرفته است. در این دوره جدید با عنایت ویژه دولت سیزدهم تلاش شد تا شکل گیری سازمان تسریع شود و در بودجه 1402 مبلغی برای این سازمان در نظر گرفته شد.
ایجاد قطب جدید برای صنعت نفت در سواحل مکران
حسین دهقان دبیر هیئت توسعه سواحل مکران در خصوص توانمندی های مکران می گوید: کوه مبارک به عنوان پایانه نفتی و پتروپالایشگاه در این منطقه خواهد بود که با ایجاد این قطب جدید صنعت نفت، زنجیره ارزشمند را تکمیل خواهیم کرد. به طوری که با تولید محصول نهایی، ارزش افزوده در کشور شکل می گیرد.
کوه مبارک در این منطقه به عنوان پایانه و پالایشگاه نفت خواهد بود، با ایجاد این قطب جدید صنعت نفت، زنجیره ارزش را تکمیل خواهیم کرد تا با تولید محصول نهایی، ارزش افزوده در کشور شکل گیرد.
وی افزود: اولین قدم در منطقه مکران توسعه زیرساخت های منطقه از جمله راه، بنادر، فرودگاه و … است و از آنجایی که توسعه زیرساخت ها بر عهده دولت است باید به سمت تامین منابع مالی پروژه ها حرکت کنیم. . در یک بازه زمانی کوتاه
دبیر هیئت توسعه سواحل مکران با بیان اینکه نیازمند پیشبرد سازوکارهای تامین مالی هستیم، ادامه داد: اقدامات مختلفی در این زمینه در حال انجام است. برای تامین مالی با صندوق توسعه توافق شده و بانک ها را برای سرمایه گذاری در پروژه های بزرگ فعال می کنیم. همچنین صندوق های داخلی را فعال کرده و با فروش سهام، سرمایه های خرد مردمی را از طریق بازار سرمایه جذب خواهیم کرد.
تا سال 1406 زیرساخت های منطقه مکران تکمیل می شود
وی با تاکید بر اینکه کشورهای مبدا و مقصد را وارد کریدورهای ترانزیتی منطقه خواهیم کرد، گفت: با این اقدامات در تلاش هستیم تا سال 1406 زیرساخت های منطقه مکران را تکمیل کنیم.
وی با تاکید بر اینکه سازمانی که قرار است ایجاد شود نقش حاکمیتی دارد و بسیاری از کشورها علیرغم تحریم ها پیشنهاد سرمایه گذاری در سواحل مکران را داده اند از جمله چین، کشورهای واسطه و غیره، گفت: می خواهیم از همه ظرفیت ها برای استفاده از توسعه استفاده کنیم. در تجارت بین المللی، توسعه سرزمین ها نیز مورد توجه قرار خواهد گرفت. همه دولت ها به توسعه سواحل مکران توجه ویژه ای داشته اند، ما هم اکنون به توسعه مکران توجه ویژه داریم.
حوزه های فعالیت وزارت نفت در منطقه ساحلی مکران در سه حوزه بالادست خطوط لوله نفت خام، حمل و نقل و گازرسانی و پایین دست نفت خام و فرآورده های پتروشیمی تعریف شده است. هر کدام از این موارد دلایل اقتصادی، سیاسی و امنیتی دارد. در توجیه آن
مهمترین سیاستی که وزارت نفت باید اجرا می کرد، ساخت پایانه و مخازن ذخیره نفت خام و فرآورده های نفتی در منطقه جاسک است. برای توجیه آن باید گفت که توسعه پایانه صادراتی در آبهای اقیانوسی سواحل جاسک مزایای مساعدی از جمله تنوع منابع صادراتی نفت خام و کاهش وابستگی کشور به صادرات نفت خام را به همراه دارد. خلیج فارس و تنگه هرمز و همچنین تمایل خریداران نفت برای بارگیری نفت خام از خارج. منطقه خلیج فارس
در این زمینه، انتقال پالایشگاه پیشنهادی از هرمز به بندر جاسک نیز با هدف حضور در بازار جهانی فرآورده های نفتی و همچنین موضوعاتی از جمله شدت سرمایه تسهیلات مورد نیاز برای ذخیره و انتقال در نظر گرفته شده است. نفت از جنوب غرب به جنوب شرق کشور و کفایت پایانه های صادراتی موجود (توجه به برنامه آینده برای توسعه ظرفیت ملی پالایش و حفظ حجم صادرات نفت خام در حدود مقدار فعلی) اهمیت خاص خود را دارد. ..
در عین حال این منطقه به دروازه صادرات گاز ایران به شرق تبدیل خواهد شد که اهمیت استراتژیک منطقه را افزایش خواهد داد. در حال حاضر تکمیل خطوط لوله اصلی گاز و شبکه گازرسانی با پیشرفت خوبی ادامه دارد و از این منظر وزارت نفت تاثیر مستقیمی بر توسعه منطقه دارد. مکران باعث ارتقای سطح زندگی مردم شده است اما نکته جالب طرح های توسعه، صنعت پتروشیمی در منطقه مکران است.
10 پارک زنجیره ای پتروشیمی در سواحل کشور طراحی شده است
بر اساس برنامه ریزی های موجود منطقه مکران، بندر چابهار به سومین قطب پتروشیمی کشور تبدیل می شود که با توجه به موقعیت جغرافیایی منطقه برای دسترسی به بازارهای خارجی، سیاستی موجه است. در همین راستا محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور اعلام کرد: 10 شهر زنجیره ای پتروشیمی در سواحل کشور طراحی شده که مراحل مقدماتی سه مورد از آنها آغاز شده و دو پالایشگاه بزرگ در سواحل مکران و یک پالایشگاه دیگر در بندرعباس است. در دستور کار، البته موضوعات مرتبط. با اجرای پروژه های بزرگ زمان بر است اما دولت با جدیت آنها را دنبال می کند.
در حال حاضر 10 شهر زنجیره ای پتروشیمی در سواحل کشور طراحی شده که فاز مقدماتی سه مورد از آنها آغاز شده و دو پالایشگاه بزرگ در سواحل مکران و یک پالایشگاه بزرگ در بندرعباس در دستور کار قرار دارد.
صنعت نفت اولین چراغ را برای توسعه سواحل مکران روشن کرد
در واقع صنعت نفت با اجرای طرح ملی و راهبردی گور جاسک، اولین چراغ توسعه سواحل مکران را روشن کرد. در این طرح نیز مانند بسیاری از طرح های اجرا شده در جنوب کشور، حضور شرکت ملی نفت ایران اولین گام در توسعه منطقه مکران خواهد بود.
به طور معمول صنعت نفت قبل از سایر سازمان های توسعه ای وارد منطقه می شود، زیرا حضور صنعت نفت برای سایر گروه ها جذابیت و دلگرمی ایجاد می کند، برای توسعه این منطقه نیز برنامه ریزی شده است و به لطف حمایت های انجام شده درآمد خوبی ایجاد می کند. . ظرفیت های تولید
طرح انتقال نفت خام گور جاسک یک طرح ملی و راهبردی است که با حمایت دولت و رهبری شرکت ملی نفت ایران و با هدف ایجاد ظرفیت انتقال یک میلیون بشکه نفت خام در روز، ذخیره سازی و ذخیره سازی نفت خام تدوین شده است. صادرات. از طریق پایانه جدید جاسک، تضمین تداوم صادرات نفت. نفت خام، تمرکززدایی پایانه های صادراتی و تنوع آن و توسعه پایدار و اشتغال زایی در سواحل مکران در حال اجراست که ظرفیت روزانه 300 هزار بشکه نفت است و به تدریج به یک میلیون بشکه افزایش می یابد.
انتهای پیام