اخبار سیاسی روز

توجه | سلیمین: دولت در 9 ماه گذشته اقدامات اساسی برای حل مشکلات انجام داده است

البته مشکلاتی را هم دیدیم که حل آنها فقط به عزم دولت نیاز داشت که دولت سیزدهم با عزم خود در این زمینه سرکوب کرد. مسائلی از جمله واکسیناسیون مردم در برابر ویروس منحوس کرونا که به معضل و تهدیدی جدی برای جامعه تبدیل شده بود و مردم با کم کاری دولت قبل در این زمینه با خطرات جدی مواجه بودند.

عباس سلیمی، رئیس دفتر مطالعه و تدوین تاریخ ایران در یادداشتی در ارزیابی عملکرد و کارنامه دولت سیزدهم در 9 ماه گذشته نوشت: در حال حاضر کشور با مشکلات فراوانی مواجه است که ریشه ای دارد. در عوامل مختلف و در واقع مشکلات کشور یک مشکل واحد نیست که فقط یک جنبه داشته باشد. آیت الله رییسی پیش از انتخابات رویکرد خود را گامی در جهت عدالت و تلاش برای رهایی جامعه از مشکلات ناشی از فاصله طبقاتی یا تبعیض توصیف کرد.

دولت در چند ماه گذشته گام های واقعاً مهمی برداشته است، اما به خاطر داشته باشید که ظرفیت دولت محدود است. با این حال من فکر می کردم که دولت آیت الله رئیسی نباید همزمان با همه این مشکلات مواجه شود بلکه باید مشکلات را در اولویت قرار دهد، اما اکنون دولت به میدان آمده است و در صدد رفع مشکلات مختلف است که آن هم برای ما آرزوی موفقیت بیشتر در این عرصه دارد. ما آن را برای تیم آنها داریم.

عدالت حکم می کند که با برخی مسائل چند عاملی به درستی برخورد کنیم و آنها را به مسائل کوچکتر تقسیم کنیم، زیرا در غیر این صورت اجرای عدالت دشوارتر خواهد بود. دولت آیت‌الله رئیسی علاوه بر مشکلاتی که با آن روبه‌رو بود، برخی از ضروریات از جمله نیاز به جوانان را پذیرفت. در حالی که قبلاً جوان قاعده و صورت بندی خود را پیدا نکرده بود و لذا باید جوان را در قالب یک شکل و قاعده خاص دنبال می کرد. تا مدت ها بدون پذیرش این قاعده با مشکلی جدی مواجه بودیم که به آن انتقال مدیریت کشور از مسن ترین نیروها به جوان ترین ها می گویند. بنابراین، انتقال مدیریت از گروه سنی بالاتر به نیروهای جوان تر، نیازمند قاعده ای است که باید مبتنی بر مشارکت، تفاهم یا درک متقابل باشد. از این رو آیت الله رئیسی برای حل ریشه ای این مشکل به بررسی این مشکل پرداخت.

برخی از مشکلات در حوزه عدالت یک جانبه یا یک عامل نیستند و می توانند مستقیماً به عوامل متعددی مرتبط باشند. بنابراین در اینجا ابتدا باید مشکلات را از هم تفکیک کنیم و در صورت امکان به مشکلات کوچکتر تقسیم کنیم تا بتوانیم در حل آنها موفق تر باشیم. گاهی اوقات افراد به طور دقیق توانایی خود را برای رسیدگی به مسائل چند عاملی ارزیابی نمی کنند و فکر می کنند که می توانند وارد حوزه حل مسائل چند عاملی شوند، در حالی که من فکر می کنم اگر ابتدا سعی کنیم مشکلات را تجزیه و تحلیل کنیم و آنها را به مسائل کوچکتر کاهش دهیم. مولدتر است، اما اگر این مسیر را طی نکنیم، مشکلات پیچیده تر و در هم تنیده می شود، بنابراین مشکلات کشور در چنین شرایطی بود که دولت به تیم جدید واگذار شد. بنابراین با روی کار آمدن دولت آیت الله رئیسی به دلیل عملکرد دولت قبل و بحث تحریم های حداکثری و غیرانسانی با تورم مواجه شد. البته مشکلاتی مانند بیکاری و رکود ناشی از کرونا و بسیاری مشکلات دیگر نیز میراثی بوده که به دولت سیزدهم رسیده است.

گروه سیاسی ای بی اس نیوز – 28 خرداد 1400 پس از یک دوره پرفراز و نشیب، اتفاق جدیدی بر اثر انتخاب مردم رخ داد که راه نجات کشور از این تصمیم را هموار کرد. در تاریخ دولت‌های پس از انقلاب، هیچ رئیس‌جمهوری وارث مشکلات، ضعف‌ها و خلأهایی از سوی دولت نبوده است و شرایط در زمان واگذاری آنقدر سخت بود که بسیاری از شاخص‌های کلان اقتصادی ایران در وضعیت نامناسب و بسیاری قرار داشتند. چالش‌های اقتصادی مانند کسری بودجه، کاهش ارزش پول ملی و تورم بالا نتیجه هشت سال سیاست نادرست و بی‌اثر بود، وضعیت در زمان تحویل دولت به‌قدری بد بود که به گفته آیت‌الله رئیسی، از اولین جلسه حضورش در دولت با وزرای آخوندی درباره پرداخت حقوق مرداد مناظره کردند! یعنی شروع کار جهادی در شرایط غیرعادی. در این فضا مهمترین چالش دولت سیزدهم در ابتدا اقتصاد و معیشت مردم و در عین حال تعیین دستمزد عادلانه برای کارگران، جداسازی انگیزه های اقتصادی کشور از مذاکرات وین، پایان دادن به رانت های پولی و نوآوری ها بود. و دیپلماسی گسترده حسن همجواری در کانون توجه دیپلماسی دولت سیزدهم قرار گرفت. از همه مهمتر آغاز بازگشت سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی بود و دولت گام های مهمی در این زمینه برداشته است. اکنون در اولین سالگرد انتخابات ریاست جمهوری 1400 در گفت و گوهای مفصل فراوان با اعداد و ارقام و یادداشت ها و گزارش های مرتبط به بررسی این اتفاقات پرداخته ایم.