توانگر: مغایرت های قانونی در تصویب نرخ عرضه گاز و پتروشیمی باید برطرف شود
نماینده ناظر در شورای عالی بورس و اوراق بهادار در نامه ای به رئیس شورای تطبیق مصوبات دولت با قانون خواستار لغو مصوبه هیات وزیران در خصوص تعیین تکلیف شد. نرخ خوراک برای صنایع گاز، پتروشیمی و سایر صنایع.
به گزارش ای بی اس نیوز، متن نامه مجتبی توانگر، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس به محسن اسماعیلی، رئیس شورای اجرای مصوبات دولت با قوانین به شرح زیر است.
جناب آقای دکتر محسن اسماعیلی
ریاست محترم شورای انطباق مصوبات دولت
صبح بخیر
همانطور که می دانید آیین نامه جزء (1) بند (الف) تبصره (14) قانون دارایی کشور در تاریخ 17/02/1302 به تصویب هیأت وزیران و در تاریخ 29/03/1402 ابلاغ شد. این مصوبه که دارای تفاوت های قانونی زیر است، نرخ گازرسانی به صنایع پتروشیمی و سایر صنایع را تعیین کرد:
1- طبق اصول 85 و 138 قانون اساسی و تبصره 3 ماده 1 قانون اجرای اصول 85 و 138 قانون اساسی، آیین نامه هیأت وزیران باید ظرف مدت یک هفته از تاریخ تصویب ابلاغ شود. و به «کمیته بررسی و انطباق مصوبات دولت با قوانین» ارائه شد. باید به رئیس مجلس گزارش شود. متاسفانه مفاد مربوطه در خصوص این مصوبه رعایت نشده است.
2- طبق قسمت اخیر جزء (1) بند (الف) تبصره (14) قانون دارایی 1402، دولت کل کشور تنها مجاز به تعدیل نرخ عرضه گاز و سوخت صنعتی پتروشیمی است. و هر گونه تعیین نرخ باید در قالب تبصره بند (4) بند (1) الحاق برخی بندها به قانون مقررات بخشی از مقررات مالی دولت (2) توسط وزارت کشور انجام شود. نفت. به عبارت دیگر مصوبه قانون مالی 1402 به موجب قانون دائمی نسخ نشده و فقط در دو مورد مذکور اجازه بخشودگی داده است. مؤید این استدلال اجرای قانون الحاق مواد معینی به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2) در بند (ز) تبصره (20) قانون امور مالی کشور. سال 1402 کل کشور و لذا قانون الحاق (2) جزء قانون دارایی کل کشور است.
لازم به ذکر است در ارکان تبصره (4) ماده (1) قانون الحاق مواد معینی به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2) شرایط خاصی پیش بینی شده است. برای قیمت گذاری گاز تعیین می شود. به عنوان مثال، قیمت گذاری باید بر اساس میانگین موزون درآمد حاصل از فروش گاز یا مایع تحویل شده برای سایر اهداف داخلی، صادرات و واردات باشد. بدیهی است هرگونه قیمت گذاری خارج از این شرایط، مثلاً تعیین نرخ ثابت مانند این آیین نامه، خلاف قانون مذکور است.
3- همچنین رئیس محترم مجلس می تواند مطابق ماده یک قانون اجرای اصول 85 و 138 قانون اساسی آیین نامه های مصوب هیات وزیران را مغایر با متن و روح قوانین تشخیص دهد. و نظر آن برای دولت معتبر و لازم الاجرا است. لازم به ذکر است نحوه تصویب، ابلاغ و ابلاغ این مصوبه علاوه بر تقویت شبهه تخلف از ماده (46) قانون بازار اوراق بهادار، منطبق بر روح مواد 24 و 30 این قانون است. در خصوص بهبود مستمر محیط کسب و کار و به ویژه بخشنامه این مواد به شماره 85230 مورخ 22/05/1401 معاونت محترم حقوقی ریاست جمهوری دارای تناقض اساسی است. از سوی دیگر، تصویب تعرفه گاز با عطف به ماسبق شدن نزدیک به سه ماه، اقدامی نادرست است که نه تنها به دلیل ناآگاهی به قیمت معامله، به بی اعتمادی در صنعت دامن می زند، بلکه از منظر نیز به بی اعتمادی در صنعت دامن می زند. تسهیل امور بازرگانی هیأت محترم مصوبات دولت را با قوانین بررسی و اجرا می کند و دستگاه های دولتی و اجرایی مجاز به تصویب چنین مقرراتی نباشند.
4- بر اساس ماده (123) قانون برنامه ششم، تدوین سیاست های کلی مقام معظم رهبری در قانون برنامه الزامی است. آیین نامه مذکور در بند (15) سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی به صراحت بیان شده است که «افزایش ارزش افزوده با تکمیل زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز، توسعه تولید کالا با بازده بهینه (بر اساس شاخص شدت مصرف انرژی) و افزایش صادرات برق، پتروشیمی و فرآورده های نفتی با تمرکز بر «استخراج منابع حفاظتی» مغایرت دارد با افزایش بی رویه قیمت خوراک دام و سوخت، دولت علاوه بر فرار سرمایه گذاران و بلاتکلیفی بازار سرمایه، زمینه ساز ورشکستگی صنایع و کاهش صادرات محصولات زنجیره ای می شود.
لطفاً صرف نظر از مغایرت های حقوقی و سیاستی مصوبه مذکور، دستور دهید این مصوبه با دقت و سریع در کمیته بازنگری و تطبیق دولت مورد بررسی قرار گیرد تا در صورت مشاهده مغایرت های قانونی، دستور توقف صادر شود.
لازم به ذکر است که این مصوبه از نظر سازوکارهای اقتصادی به شدت معکوس بوده و اعتماد سرمایه گذاران به نظام اقتصادی را تضعیف خواهد کرد.
مصوبه مذکور دقیقاً در روزی به تصویب هیأت وزیران رسید که در فاصله دو روزی شاخص کل بازار سرمایه بیشترین افت تاریخی خود را تجربه کرد و در آن زمان نخبگان اقتصادی و دلسوزان نظام خاطرنشان کردند که مبنای اقتصادی نداشت برای کاهش شاخص
از سوی دیگر مطلعان مصوبه مذکور مشمول اطلاعات محرمانه گسترده ای هستند که هرگونه معامله آنها و شرکت های وابسته به آنها در بازار سرمایه مشمول ماده (46) قانون بازار اوراق بهادار منقول می باشد.
لذا خواهشمند است جهت رفع هر گونه ابهام در اسرع وقت نسبت به اعلام عدم انطباق با مصوبه مذکور دستور مقتضی صادر فرمایید.
انتهای پیام