اخبار اقتصادی روز

توانمندی های اقتصادی سوریه؛ از بازار خودروی ایران تا دروازه اروپا و آفریقا

سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه سوریه می تواند بازار خوبی برای خودروهای ایرانی باشد، گفت: با توجه به همجواری این کشور با دریای مدیترانه، می توان از آن به عنوان دروازه ورود خودروهای ایرانی استفاده کرد. اروپا و بخش هایی از آفریقا.

به گزارش ای بی اس نیوز، چندی پیش معاون اول رئیس جمهور از امضای تفاهم نامه تجارت آزاد بین ایران و سوریه خبر داد که بر اساس آن عوارض گمرکی بین دو کشور صفر می شود و همچنین استفاده از ارزهای ملی در تعاملات اقتصادی دوجانبه انجام می شود. و دلارزدایی و همچنین ایجاد مناطق آزاد مشترک.

بر این اساس می توان انتظار افزایش مبادلات اقتصادی دو کشور را داشت. بر اساس گزارش گمرک، سال گذشته 146.9 هزار تن انواع محصولات به ارزش 241.7 میلیون دلار از ایران به سوریه صادر شد که 10.57 درصد وزنی و 10.76 درصد درآمد ارزی را به خود اختصاص داد. نسبت به سال 1400 افزایش داشته است. در همین مدت 241.8 هزار تن انواع محصولات متعلق به هفت ردیف تعرفه مختلف به ارزش 28.5 میلیون دلار از سوریه به ایران وارد شده که نسبت به سال 1400 5.2 درصد کاهش داشته است. مجموع تجارت دو کشور کشور ها در سال گذشته به بیش از 270.2 میلیون دلار رسیدند که نشان دهنده رشد 8.8 درصدی در مقایسه با 248 میلیون دلار تجارت ایران و سوریه در سال 1400 است.

اجزا و قطعات توربین بخار، انواع محصولات کشاورزی از شیرخشک، لبنیات، انواع میوه ها و غیره، شیرخشک صنعتی و شیرخشک بچه، انواع گوجه فرنگی گلخانه ای و غیر گلخانه ای، پسته و پسته و… از جمله محصولات مهم صادراتی ایران به سوریه می توان به فسفات کلسیم طبیعی، فسفات کلسیم طبیعی آلومینیوم و فسفات سفید خرد شده خاک رس، اجزا و قطعات موتور هواپیما و اسید ترمز اشاره کرد. مهمترین کالاهای وارداتی ایران از سوریه در سال گذشته

همچنین بر اساس اعلام سازمان توسعه تجارت، ایران در شش ماهه نخست امسال 85 میلیون دلار کالا به سوریه صادر کرد که از نظر وزنی یک درصد افزایش و از ارزش 32 درصد کاهش داشت.

پتانسیل همکاری ایران و سوریه

روح الله لطیفی – سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صنعت، معدن و تجارت – در گفت وگو با ای بی اس نیوز، در خصوص ظرفیت های همکاری دو کشور با اشاره به همکاری های سیاسی ایران و سوریه، گفت: ظرفیت ها در سوریه قابلیت های ماینینگ در حال حاضر بخشی از واردات ایران از سوریه مربوط به مواد اولیه فسفر و فسفر کود کشاورزی از این کشور است، همچنین با توجه به مجاورت این کشور با دریای مدیترانه، می توان از آن به عنوان دروازه ورود به اروپا و بخشی از آفریقا استفاده کرد. بنابراین ایجاد یک کریدور ریلی یا جاده ای جدید که چین، افغانستان، ایران را به عراق و سوریه متصل می کند، می تواند راهی کوتاه و مقرون به صرفه برای در دستور کار قرار دادن تجارت جهانی به ویژه شرکای ایران باشد. در حال حاضر دستور کار دولت پرکردن خلأهای خطوط ریلی ایران، عراق و سوریه و اتصال راه آهن ایران و عراق به راه آهن سوریه است. این موضوع در حوزه لجستیک نیز فرصتی است تا کریدور جدیدی از این جاده داشته باشیم.

همچنین به گفته سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه سمت، به دلیل نابودی بخشی از صنایع کشور، بازار مصرف خوبی برای ایران است. همچنین امکان همکاری با این کشور در بخش زیربنایی از جمله ساخت جاده، نیروگاه، انرژی و خدمات فنی و مهندسی وجود دارد. حتی قبل از سال 2011، مهندسان ایرانی با هزینه دولت سوریه نیروگاه هایی در سوریه ساخته بودند.

وی با بیان اینکه ایران می تواند در زمینه های بنادر، سوخت و تولید در سوریه حضور داشته باشد، تصریح کرد: سوریه کشوری نیمه صنعتی است و در گذشته صنایع متوسط ​​و کوچک در این کشور فعال بوده و مردم سوریه نیز در زمینه کشاورزی فعالیت می کردند. . و صنعت در گذشته نساجی، روغن زیتون، آب نبات و شکلات فعال بودند. در حال حاضر، بسیاری از این صنایع در حال بازسازی هستند و دولت سوریه مشوق هایی را به سرمایه گذاران خارجی ارائه کرده است. بنابراین سرمایه گذاران ایرانی می توانند وارد این کشور شوند و با توجه به مجاورت این کشور با بازارهای اروپایی و شامات از جمله لبنان، اردن و … نیز می توانند وارد این بازارها شوند.

لطیفی با بیان اینکه کریدور جدید از نظر ظرفیت حمل و نقل می تواند چین و ایران را در کوتاه ترین و کوتاه ترین مسافت به دریای مدیترانه متصل کند، گفت: بر این اساس می توان مسیرهای متعددی را برای رسیدن به ایران و از ایران به سایر نقاط کشور ایجاد کرد. مدیترانه ای. باید اروپا و سایر مناطق را داشته باشیم و مسیرهای متعدد، توان حمل و نقل ایران را از گلوگاه خارج می کند و بهترین و ارزان ترین مسیر در مقابل شرکت های حمل و نقل و تجار خواهد بود. با توجه به صنعتی شدن کشاورزی، این کشور به تراکتور، کمباین، آبیاری صنعتی، کودهای شیمیایی و … نیز نیاز دارد.

به گفته وی ایران همچنین می تواند صنایع پایه را در سوریه فعال کند. پیش از این ایران یک شرکت خودروسازی در سوریه داشت که می توانست ارز زیادی برای کشور به دست آورد. بنابراین سوریه می تواند بازار خوبی برای خودروهای ایرانی باشد.

توانمندی های ایران برای مشارکت در بازسازی سوریه

لطیفی با بیان اینکه بازسازی این کشور پروژه بسیار بزرگی است که می توانیم در آن مشارکت فعال داشته باشیم، تصریح کرد: سوریه از سال 2011 به دلیل جنگ داخلی و دخالت کشورهای خارجی متحمل آسیب های زیادی شده است. ایران با برخورداری از ظرفیت فنی و مهندسی بالای خود در زمینه راه سازی، ساخت و ساز و بازسازی کارخانه ها و وجود مصالح ساختمانی، تجهیزات و ملزومات مورد نیاز این کشور می تواند از این فرصت استفاده کند. انتظار می رود زمانی که ایران در یک دوره خطر در کنار سوریه بود، طبیعی است که در زمان بازسازی در آن کشور حضور داشته باشد و در ازای خدماتی که می توان ارائه کرد، منافعی برای کشور داشته باشیم. .

سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت همچنین درباره موانع و مشکلات همکاری و مشارکت اقتصادی در سوریه گفت: با توجه به حضور نیروهای اشغالگر در برخی مناطق سوریه، در برخی موارد کالاهای ایرانی به این سمت در راه است. به ویژه برای عبور از مرز القائم بین عراق و سوریه که هدف مهاجمان است. بنابراین ما باید کالاهای بیشتری را از طریق دریا یا هوا به سوریه صادر کنیم. بنابراین بسیاری از محصولات غذایی فاسد شدنی را نمی توان از طریق دریا صادر کرد. کالاهای با ارزش بالا باید از طریق هوایی صادر شود که گرانتر است، بنابراین کالاهای مصرفی با قیمت پایین را نمی توان از طریق هوایی صادر کرد.

ضرورت حمل و نقل مقرون به صرفه برای دستیابی به اهداف توافقات تجاری ایران و سوریه

وی با بیان اینکه برای دستیابی به اهداف قراردادهای تجاری دو کشور باید از مسیر حمل و نقل استفاده شود، گفت: بنابراین یا باید کالاهای بیشتری از طریق مسیر دریایی صادر شود یا امکانات حمل و نقل هوایی در نظر گرفته شود. علاوه بر این، مسیر زمینی با دیپلماسی فعال سیاسی و اقتصادی، باید فعال تر باشد. البته در حال حاضر بخشی از کالاهای ایرانی صادر شده به سوریه از اقلیم کردستان عراق به سمت کردنشین سوریه می رود که مقصد آن در آمار تجارت ایران ذکر شده است. اما با همکاری کردهای عراق می توان این تبادلات را تشدید کرد. همچنین با دیپلماسی فعال اقتصادی و سیاسی با ترکیه می‌توانیم مسیرهای دسترسی کامیون‌های ایرانی را فراهم کنیم تا بتوانیم از فرصت‌های موجود در این کشور استفاده کنیم.

به گفته خانه صمت، سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت، کاهش عوارض گمرکی می تواند رقابت پذیری محصولات ایرانی را در این کشور افزایش دهد و از سوی دیگر از کالاها و محصولات صنایع نوظهور سوریه برای ورود به کشور استفاده کرد.

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *