از جمله دیدگاه های مهم مرتبط با این طرح «اقتصاد مقاومتی» است. اقتصاد مقاومتی یک مدل متمایز است و باید به عنوان یک نظریه جدید با مبانی و مفروضات خاص خود ارائه شود. در خصوص تفکیک اقتصاد مقاومتی از بقیه دو تفسیر وجود دارد:
به گزارش ای بی اس نیوز، به نقل از دفتر ارتباطات مرکز توسعه اسلامی ایران، در نگاه متعارف به اقتصاد، تقویت بنیان اقتصادی یک کشور مستلزم دستیابی به ثبات سیاسی است، به این صورت که هر کشوری تا زمانی که به ثبات سیاسی دست پیدا نکند، نمی تواند. پیشرفت اقتصادی دارند، اما برخلاف این دیدگاه، نگاهی به پیشرفت اقتصادی وجود دارد که می توان آن را «اقتصاد مقاومتی» نامید.
پرداختن به عوامل و مؤلفه های تقویت نهادهای اقتصادی در الگوی اسلامی ایرانی، تحولات واقعی آسیب پذیری اقتصاد کشور در شرایطی است که ارتباطات، پیچیدگی ها و سرعت تغییرات رو به افزایش است و نظام های اقتصادی و اجتماعی در آن قرار دارند. مواجهه با عوامل برون زا و خطرات غیرقابل کنترل و مشکلات ساختاری و غیر سیستماتیک در واقع باعث کاهش پیش بینی پذیری شده اند، کار بسیار دشواری است.
در تعبیر دوم، اقتصاد مقاومتی نقص خود را مقابله مستمر با نظام سلطه و استکبار و دفاع از مستضعفان جهان قرار داده است. تا زمانی که این لبه وجود دارد، این پیش فرض نیز وجود خواهد داشت. اکنون بر اساس این فرض، اقتصاد مقاومتی در حال ظهور است، «یعنی وضعیت اقتصادی کشور و نظام اقتصادی باید به گونهای باشد که کمتر آسیب ببیند و مزاحمتی از نیرنگهای دشمن که دائمی و مستمر خواهد بود. به اشکال مختلف». با این آسیب شناسی و با حل مشکلات مربوط به تحریم ها و تهدیدات سیاسی، می توان برای تبدیل شدن به یک قدرت اقتصادی و در نتیجه سیاسی، البته با اصرار بر الگوی رهبری مشخصی متفاوت از آموزه های اقتصاد متعارف، آماده شد. ثبات سیاسی.
اقتصاد مقاومتی به معنای پذیرش تهدیدها و انگیزههای برونزای سیاسی-اقتصادی و حفاظت و ایمن سازی نهادهای اقتصادی در برابر هر یک از این انگیزهها است. با توجه به اهمیت این موضوع، اندیشکده اقتصادی مرکز العدل طرحی را ارائه کرد و پس از بررسی های لازم، در پیش نویس سند الگوی اسلامی ایرانی، پیشرفت در بخشی از طرح ها در قالب «اثبات تقویت فرآیندهای اقتصادی، سیاستها، تصمیمگیریها و نهادها در برابر انگیزههای سیاسی – اقتصاد درونزا و برونزا هدفمند و غیرهدفمند» به این مهم پرداخت.
انتهای پیام
در تفسیر اول، مطالعات اقتصادی دانشگاهی که یافته ها و گرایش های علمی اکثریت صاحب نظران و صاحب نظران اقتصادی کشور را تشکیل می دهد، یک فرض اساسی دارد که «ثبات سیاسی» پیش نیاز و مقدمه «ثبات اقتصادی» است. در واقع حداقل شرط لازم برای استفاده بیشتر از ظرفیتهای اقتصادی، استفاده بهتر از نظریههای علمی در ثبات همه شرایط (Ceteris Paribus) و تسریع رشد اقتصادی، در امان ماندن از شوکها و بیثباتیهای سیاسی است. به نظر، اول از همه تنش های سیاسی باید حل شود.
پرداختن به عوامل و مؤلفههای مؤثر بر آسیبپذیری اقتصاد کشور در شرایطی که ارتباطات، پیچیدگیها و سرعت تغییرات رو به افزایش است و نظامهای اقتصادی و اجتماعی با مخاطرات برونزا و غیرقابل کنترل مواجه هستند و مشکلات ساختاری و غیرسیستماتیک عملاً قابلیت پیشبینی را کاهش داده است. . این موضوع برای اقتصاد کشور ما که علاوه بر مشکلات برون زا از آسیب های ساختاری نیز رنج می برد، اهمیت دو چندانی دارد. بنابراین بهترین راه مقابله با این مخاطرات درون زا و برون زا ارتقای تاب آوری ملی است. بنابراین به نظر می رسد تدوین راهبردها، ابزارها و چالش های پدافند غیرعامل برای نهادهای اقتصادی کشور و طراحی نهادهای جدید اقتصادی بر اساس پروتکل ها و دستورالعمل های پدافند غیرعامل از الزامات تحقق این طرح تلقی شود.
در این راهبرد، نهاد، قواعد بازی یا قواعد ساختارمند تعاملات اجتماعی افراد جامعه، بستر لازم برای هدفی خاص را از طریق چارچوبی خاص فراهم می کند. همچنین شوک (شوک) در این راهبرد، هرگونه رویداد غیرقابل پیشبینی و غیرمنتظره در عوامل برونزا است که بر ساختارها و پیامدهای درونی – اقتصادی، سیاسی یا فرهنگی – تأثیر بسزایی دارد. این استراتژی که بر اساس بخش افق 50 ساله پیش نویس سند الگوی توسعه اسلامی ایران است، به این استراتژی در سطح کلی تری اشاره می کند: «ایران… با قدرت کامل… از امنیت کلی و تمامیت ارضی خود محافظت می کند». … D. “. از سوی دیگر، آنچه در افق الگو مطرح می شود، ریشه در «اصول» سند الگو دارد، مانند; «اصل صیانت از استقلال، امنیت، اقتدار کشور و عزت ملت و ارتقای آنها» و «اصل اقتصاد مقاومتی مبتنی بر عدالت، جمعیت، درونسازی و برونگرایی و مدیریت جهادی» را دارد. این اصول در پیش نویس سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت تحت عنوان «مبانی نظری» آمده است.
با اجرای این طرح، اقتصاد کشور در برابر تکانه های برون زا تقویت می شود و قدرت بین المللی را در عرصه اقتصادی و سیاسی افزایش می دهد. همچنین در سطح کلان ملی، ضرورت ارتقای نهادهای متولی اقتصاد مقاومتی و پدافند غیرعامل برای رصد نقشه ضعف و آسیب پذیری کشور در ساختارها، نهادها، فرآیندها، سیاست ها و تصمیمات اقتصادی برای پیشگیری تدوین قوانینی که ملاحظات اقتصاد مقاومتی را در نظر نگرفته باشد، یکی از مهمترین آنها است، اقداماتی که برای اجرای این طرح ضروری به نظر میرسد.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز