به گفته مسئولان بیمه مرکزی تکافل رشته بیمه ای جدید و موضوع جدیدی نیست.
تکافل که ماجد مشالشی معاون بیمه مرکزی در گفتگو با ای بی اس نیوز گفت: تا دی ماه 1402 هجری شمسی حدود 9 شرکت تکافل را راه اندازی کردند و این روند ادامه دارد تا به مرحله ای برسیم که شرکت های تکافل خصوصی داریم که اکنون سهامی عام است. علاوه بر کارهای دیگر، کار همبستگی هم انجام می دهیم.
وی افزود: تکافل از کفالت یعنی ضمانت جمعی به صورت ساده تر می آید، یعنی گروهی مبلغی را جمع آوری و در صندوقی واریز می کنند و هزینه های فرد در تکافل در صندوق پرداخت می شود. به عنوان نوعی همبستگی، این گروه در صورت بروز مشکل به یکدیگر کمک میکردند و پول جمعآوریشده میتوانست در صندوق سرمایهگذاری شود. تکافل در کشورهای دنیا رایج است، اما در کشورهای اسلامی به دلیل قراردادهایی که منعقد می شود، تکافل بیشتر شده است.
تکافل طیف وسیعی از محصولات را پوشش می دهد
بر اساس اطلاعیه پژوهشکده بیمه، تکافل همانند بیمه های سنتی طیف وسیعی از محصولات اعم از منازل مسکونی، خودرو، زندگی، حوادث شخصی، پزشکی و … را پوشش می دهد و محصولات تکافل خانوادگی در راستای بیمه عمر طراحی شده است. محصولات جنرال تکافل بر اساس بیمه طراحی می شوند. اموال و بدهیهایی طراحی میشوند که در آن صندوق همبستگی برخی از خسارات را طبق قوانین خاصی جبران میکند.
همبستگی ایجاد شده توسط شرکت کنندگانی که حق مشارکت را پرداخت می کنند. شرکت تکافل که یک نهاد دارای مجوز (شرکتهای بیمه) است، صندوق تکافل را تأسیس میکند و طبق موازین شرعی آن را مدیریت میکند و صندوق تکافل که حقوق اشتراک را جمعآوری میکند و در مواقع ضرر به افراد کمک میکند.
مزایای تکافل چیست؟
همانطور که پژوهشکده بیمه اعلام کرد: مهمترین مزیت تکافل نسبت به بیمه های رایج این است که در صورت عدم ضرر، سهم پرداخت شده به تکافل کنندگان عودت داده می شود. بیمه تکافل به ویژه تکافل خانوادگی پایدارترین وسیله تامین مالی برای تحقق عدالت و تکمیل پروژه های نیمه تمام به ویژه پروژه های مناطق محروم کشور خواهد بود که به عنوان یک سیاست ضد تورمی موجب رشد اقتصادی می شود. منافع آن نصیب مردم می شود و همچنین اعتماد مردم، مسئولان و نهادهای مالی و اقتصادی را باز می گرداند. تکافل خانوادگی یک قرارداد بلندمدت و در عین حال برخوردار از مزایای بیمه و سرمایه گذاری، حمایت و تضمین آینده خانواده است و سرمایه ای مطمئن، سودآور، حلال، معاف از مالیات و ضد تورم است. علاوه بر تقسیم مازاد بین تکافل ها، در صورت فوت امین، سرمایه معینی در اختیار ورثه قرار می گیرد.
همچنین مینا صدیقی کارشناس بیمه در گفتگو با ای بی اس نیوز در خصوص همبستگی به ای بی اس نیوز گفت: اعضای این گروه در صورت بروز مشکل یا حادثه ای برای فردی، بر سر ضمانت و ضمانت مشترک توافق می کنند. و مجموع منابع گروه مبلغی را برای جبران خسارت پرداخت می کند. همه اعضای گروه سعی می کنند از فرد نیازمند حمایت کنند. در این صورت ریسکهای ناشی از سرمایهگذاری وجوه صرفا متوجه شرکت تکافل نمیشود و بر خلاف بیمههای تجاری معمول، همه اعضا با توجه به سهم خود متاثر از سود و زیان فعالیتها خواهند بود. همچنین در پایان سال مالی در صورت وجود مازاد بر فعالیت تکافل بین اعضا تقسیم می شود.
این کارشناس صنعت بیمه گفت: صنعت بیمه تکافل یا اسلامی دارای ویژگی هایی است که این صنعت را از صنعت رایج بیمه تجاری متمایز می کند. به عنوان مثال، عملیات تکافل از نظر مالی شفافتر از عملیات بیمه تجاری رایج است و بر خلاف بیمههای متداول، ذینفعان تکافل در مازاد پذیرهنویسی و سود سرمایهگذاری تکافل نیز سهیم هستند. بنابراین مطالعه مدلهای تکافل و بررسی مشروعیت فعالیت آنها به منظور استفاده از مدلهای تکافل برای پوشش شرکتها و افراد جامعه بهعنوان جایگزین بیمه مشترک به دلیل ویژگیهای منحصربهفرد آن میتواند موجب رونق اقتصادی شود.
اولین شرکت تکافل در سودان تاسیس شد
تکافل سابقه خوبی در کشورهای دیگر دارد و عباس راد از اعضای گروه ویژه تکافل در پژوهشگاه بیمه در این باره در رسانه ملی گفت: اولین شرکت تکافل در سودان و بعداً در مالزی تشکیل شد. پیشگام بود و اکنون امارات متحده عربی، عربستان سعودی، ترکیه و اندونزی در این زمینه پیشتاز هستند.
احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و دارایی پیش از این وعده داده بود که حوزه تکافل را برای امسال توسعه دهد. حال باید منتظر ماند و دید که تکافل امسال به چه سطحی می رسد؟