تفاوت بزرگ در هزینه های بلندمرتبه سازی در مقایسه با توسعه افقی شهرها
توسعه افقی شهرها یکی از سیاست های اصلی دولت سیزدهم بود و این سیاست می تواند زمینه ساز بهبود و توسعه ساخت و ساز مسکن در کشور شود در حالی که پیش از آن اجرای این طرح عمرانی در قالب عمودی خلاصه می شد. توسعه شهر و ساخت برج هایی در شهرهای مختلف جایگزین خانه های ویلایی شد.
گرایش به ساختمان های بلند در شهرهای بزرگ یکی از پیامدهای منفی توسعه شهری است. توسعه عمودی شهر می تواند پاسخگوی بسیاری از مسائل شهری مانند کمبود زمین مسکونی، کاهش حمل و نقل، کاهش هزینه تاسیسات شهری، جلوگیری از رشد افقی شهرها و کاهش آسیب به محیط زیست باشد. از سوی دیگر، اگرچه این پدیده آثار مثبتی دارد، اما در صورت عدم توجه به آن، میتواند نتایج منفی و زیانباری در ساختار و هویت محلههای شهر و عناصر هویتی آنها ایجاد کند.
در همین راستا هادی الحسینی کارشناس سیاست مسکن در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز ؛ در بسیاری از شهرهای کشور ساختمان های بلند مرتبه اغلب به صورت مجلل و نمادین ساخته می شود. و بدون بومی سازی گفت: نتیجه این امر بحران هویت یا احساس بی هویتی در شهرها به ویژه محله های شهری به سپهر زندگی بشر معاصر تبدیل شده است و به این ترتیب بستر مناسبی برای آن فراهم شده است. آی تی. تضعیف پایداری شهرها و کاهش کیفیت زندگی شهری.
وی تصریح کرد: رونق ساخت برج های خصوصی در طول زمان سازمان ها و نهادهای دولتی را به این امر تشویق کرد و در نتیجه این تغییرات در سیاست های توسعه شهری و گرایش مردم به بلندمرتبه نشینی در چند دهه گذشته، اساسی شد. تغییراتی در ساختار محلههای مسکونی رخ داده است و همین امر باعث ایجاد محلههایی شده است که جز تفاوت در نامها هیچ ویژگی متمایزی ندارند. در واقع این مسیر نادرست در بافتهای جدید شهری، خصلت سنتی محله را از بین برده و ارزشهایی مانند روابط همسایگی، صلح، امنیت، احساس تعلق و وابستگی را از بین برده است.
وی تصریح کرد: در حال حاضر تداوم طرح توسعه افقی شهرها می تواند زمینه افزایش تولید مسکن و تسریع در روند ساخت واحدهای مسکونی را فراهم کند که بازار مسکن را به سمت رونق و ثبات قیمت سوق دهد.
الحسینی تصریح کرد: وقتی صحبت از توسعه افقی شهرها و ساخت واحدهای یک طبقه می شود، هزینه ها حدود 25 درصد کمتر از ساخت و ساز عمودی و بلندمرتبه است و بررسی ها نشان می دهد که هزینه های بلندمرتبه سازی بر اساس فناوری، امکانات و تجهیزات مورد استفاده، از این رو بیش از توسعه افقی شهرها است.
خبرنگار: کبری عزیزم