شنبه , ۳ خرداد ۱۴۰۴

تغییر در عملکرد دیوان عالی مستلزم تغییر در قانون است


یک وکیل دادگستری گفت: مهمترین وظیفه دیوان عالی کشور که در قانون اساسی تصریح شده، نظارت بر حسن اجرای قوانین در محاکم است و آن طور که باید از این ظرفیت قانونی استفاده نشده است.

رسول کوهپایه زاده در گفت وگو با ای بی اس نیوز، درباره سخنان رئیس دیوان عالی کشور مبنی بر اینکه باید ترتیبی قانونی اندیشیده شود تا حجم پرونده های ورودی به دیوان کاهش یابد و قضات ما وقت خود را برای رسیدگی به پرونده های تجدیدنظر اختصاص دهند، گفت. بالاترین و عالی ترین مقام قضایی مسئول رسیدگی به تظلمات و دعاوی اشخاص و مهمترین مرجع نظارت بر روند رسیدگی و صدور احکام در محاکم که وظایف و اختیارات آن در اصل 161 قانون اساسی آمده است.

وی افزود: بر اساس قانون اساسی و قوانین و مقررات مربوط، دیوان عالی کشور وظایف متعددی از جمله نظارت بر حسن اجرای قوانین در محاکم، ایجاد وحدت رویه قضایی، رسیدگی به درخواست اعاده دادرسی در دعاوی کیفری، اختلاف بر عهده دیوان عالی کشور است. وضوح. در خصوص صلاحیت مراجع قضایی ، رسیدگی به تخلفات رئیس جمهور و رسیدگی به درخواست انتقال پرونده. اینکه آیا مسئولیت نظارت دادگاه و همچنین رسیدگی به دعاوی توسط اشخاصی که در مقام تجدیدنظر قرار دارند به نحو شایسته ای اعمال می شود یا خیر. بسیاری از مسائل و مشکلات مربوط به نظام قضایی حل خواهد شد.

کهپایه زاده گفت: تحقق محتوا و چشم انداز سند تحول قضایی و بهبود و پیشرفت نظام قضایی منوط به استفاده بهینه و کامل از تمامی ظرفیت های قانونی دیوان عالی کشور است. اعضای دیوان عالی کشور به عنوان مجموعه ای متشکل از قضات مجرب، صالح و تحصیلکرده گنجینه انسانی ارزشمندی را برای بهبود و اصلاح شرایط قضایی تشکیل می دهند که باید از این ظرفیت قانونی و این نیروی انسانی غنی نهایت استفاده را برد.

وی گفت: هرگونه تغییر در کارکرد و وظایف دیوان عالی کشور در زمینه کاهش تعداد پرونده های وارد شده به دیوان، نیازمند سازوکار قانونی و تغییر قانون است. آماری از نوع و ماهیت پرونده های ارجاع شده به دادگاه تا در قالب لایحه یا طرح قضایی موضوع در دستور کار مجلس قرار گیرد. به عنوان مثال، تعداد پرونده هایی که هر ساله به عنوان درخواست برای رسیدگی جدید در دادگاه ارائه و ثبت می شود، ممکن است موضوعی باشد که با تغییر قانون و محدود کردن تعداد دفعات ارسال این درخواست به دادگاه، می توان آن را کاهش داد.

این وکیل دادگستری ادامه داد: بحث تعارض صلاحیت مراجع قضایی یکی از سوالاتی است که هم باعث اطاله دادرسی شده و هم بخشی از پرونده های ارجاع شده به دیوان عالی کشور را به عهده داشته است. مقامات قضایی با خودداری از صلاحیت خود و ارجاع پرونده به مرجع دیگری، زمان قابل توجهی را صرف ایجاد اختلاف می کنند تا مرجع صالح برای رسیدگی به پرونده تعیین شود. در هر حال، هر نوع تغییری که با هدف کاهش تعداد پرونده‌های وارد شده به دادگاه‌ها انجام شود، مستلزم تغییر قانون است و در صورتی که قوه قضائیه در این زمینه از طریق لایحه قضایی پیشقدم شود، قانون مناسب تری تصویب خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: مهمترین وظیفه دیوان عالی کشور همانطور که در قانون اساسی تصریح شده نظارت بر حسن اجرای قوانین در محاکم است و از این ظرفیت قانونی حتی در صورت عدم مواجهه آنچنان که باید استفاده نشده است. با کاستی در این زمینه. بر اساس ماده 3 آیین نامه داخلی دیوان عالی کشور مصوب 2 مهر 1398، رئیس دیوان می تواند هیئت هایی را برای نظارت بر عملکرد دادگاه ها اعزام کند. یعنی بهترین روش نظارت مستقیم و حضوری توسط مقام معظم رهبری است که باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

کهپایه زاده افزود: اساساً بازرسان و هیئت های اعزامی از سوی دیوان عالی کشور در صورت حضور و نظارت مستمر و مؤثر و حتی استقرار در مجتمع های دادگستری اقدام بسیار مهمی برای احقاق حقوق مردم محسوب می شود. اشخاص و احترام به قانون در دادگاه ها. همچنین بر اساس بند ب ماده 3 آیین نامه مذکور، رئیس دادگاه می تواند با رعایت این قیمومیت ها، ترفیع، تشویق و جابجایی قاضیان دادگاه را به رئیس قوه قضائیه پیشنهاد کند و اساساً در در این راستا معاونت نظارت دیوان عالی کشور بر اساس ماده 13 این آیین نامه دارای اختیار و دادگاه ها وظایف گسترده ای برای اعمال وظایف و حقوق نظارتی دیوان دارند.

وی ادامه داد: از جمله این وظایف و اختیارات، پیشنهاد اعزام کمیته های نظارتی به مراجع قضایی به منظور ارزیابی عملکرد محاکم، تهیه گزارش و ارائه نتایج، اعمال نظارت الکترونیکی بر تصمیمات قضایی از طریق سامانه های موجود است. تشکیل بانک اطلاعاتی آراء قضایی و طبقه بندی موضوعی و ارزیابی آنها، شناسایی علل تخلف از آراء دادگاه ها و انعکاس آن به مراجع ذیصلاح، پیشنهاد تشویق قضات ذیصلاح، پیشنهاد راه حل اصلاحی بر اساس یافته ها و نتایج نظارت رئیس حوزه قضایی بر عملکرد روسای دادگستری و شعب و همچنین برگزاری دوره های آموزشی برای قضات تحت نظارت به منظور ارتقای دانش و مهارت های حقوقی آنان.

این وکیل دادگستری ادامه داد: به ویژه در صورت تحقق این ظرفیت قانونی مندرج در این آیین نامه، دیوان عالی کشور به عنوان عالی ترین مرجع نظارتی می تواند از بسیاری از تصمیمات ناجوانمردانه و غیرقانونی که موجب تضییع حقوق و به تاخیر انداختن تشریفات می شود، جلوگیری کند.

وی خاطرنشان کرد: تغییر مهم و ضروری دیگری که به نظر می رسد در قانون آیین دادرسی کیفری در این راستا مورد نیاز است که هم از تضییع حقوق افراد جلوگیری می کند و هم امکان تجدیدنظرخواهی را کاهش می دهد، الزام دادگاه ها به پیگیری است. رأی شعبه دیوان عالی کشور در مورد نقض رأی تجدیدنظر و منع تجدیدنظر دادگاه تجدیدنظر از صدور رأی قبلی به معنای صدور قرار اصرار است. به عنوان مثال، در مواردی که دیوان عالی کشور پس از صرف وقت، هزینه و انرژی فراوان، رأیی را نقض کرده و آن را به همان شعبه ارسال می کند، اصرار دادگاه تجدیدنظر بر رأی قبلی فاقد مبانی منطقی و عقلایی است. پیدایش دور باطل و اتلاف مال زیاد و همچنان مطالبه ذی نفع و حق تجدید نظر که در لایحه مذکور نیز قابل احتساب است.

کهپایه زاده در پایان گفت: می توان علاوه بر تغییر قانون، افزایش شعب و قضات دیوان عالی کشور و ارائه تسهیلات لازم، بستر مناسب برای اجرای بهینه جهات تجدیدنظر و تجدیدنظر دیوان را تقویت کرد. شایسته به نظر می رسد که دیوان عالی کشور نسبت به وظیفه مهم و مأموریت نظارتی خود آگاهی بیشتری داشته باشد و خود را در این زمینه صاحب اختیار و پاسخگو بداند.

انتهای پیام

درباره صادق سیاسی

پیشنهاد ما به شما

شروع برنامه برای استفاده از 6000 موتورسیکلت تاکسی و برقی در تهران

معاون رئیس جمهور از شروع برنامه جایگزینی 6000 تاکسی و موتور سیکلت با موتور سیکلت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *