تعمیر 8 حلقه چاه فاز 13 پارس جنوبی در انتظار مجوز
کشتی ای که با سکوی فاز 13 برخورد کرد، یک نفتکش سنگاپوری بود که هزینه دکل فاز 13 و آسیب چاه آن توسط یک شرکت نفتی پذیرفته شد.بیمه انگلیسی به نام باشگاه P&I. این شرکت بیمه پذیرفته است تا هزینه ایمن سازی یک مخزن ماهی، تخریب سازه آسیب دیده، ساخت و نصب کاپشن جدید را به مبلغ 76 میلیون یورو تامین کند. البته نماینده این بیمه باید در تمامی این مراحل حضور داشته باشد و نظارت های لازم را انجام دهد.
به گفته کارشناسان، از آنجایی که اقدامات غیرکارشناسی برای تعمیر این نوع چاه ها می تواند باعث آسیب های زیست محیطی و نشت گاز و میعانات گازی شود، باید در زمینه تعمیرات و مجوزهای تخصصی لازم، احتیاطات لازم و کافی انجام شود.
** زنگ خطر برای مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران
شرکت نفت و گاز پارس به عنوان کارفرمای اصلی شروع به کار کرد و با ترک تشریفات مناقصه احداث سکو و تعمیر 8 حلقه چاه، این سمت را به شرکت پتروپایدار ایرانیان (از زیرمجموعه های قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء) واگذار کرد. .
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، فاز 13 پارس جنوبی یکی از فازهایی است که پس از فازهای 11 و 12 حواشی زیادی را به همراه داشت که دلیل این حاشیه، برخوردی است که در فروردین 1393 تجربه کرد و باعث 8 شد. چاه هایی با مجموع تولید حدوداً 11 تا 12 میلیون مترمکعب از تولید خارج شود.
با خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم ها در سال 2018، رابطه نظارتی، فنی و مالی شرکت بیمه انگلیسی با این پروژه قطع شد و از این رو بخش حساس و مهم مربوط به تعمیر چاه ها بود. باقی ماند. در این زمان شرکت Dorsea که طبق بررسی های انجام شده سابقه ای در زمینه تعمیر چاه ندارد و به نظر می رسد بیشتر یک شرکت کاغذسازی باشد، به عنوان پیمانکار تعمیر چاه برای این وضعیت انتخاب شد.
7 سال پیش سکوی A فاز 13 پارس جنوبی با کشتی تجاری آلپاین ابدیت در دکل و هشت شفت خود برخورد کرد. بر اثر این برخورد و آسیب جریان گاز قطع شد و تعمیر این سکو و چاه های آن توسط شرکت نفت و گاز پارس به عنوان کارفرمای اولیه در اولویت قرار گرفت.
بر اساس آخرین اطلاعات به دست آمده، هم اکنون سکوی پارادایس 400 متعلق به قرارگاه خاتم الانبیاء (ص) در محل 8 حلقه چاه آسیب دیده فاز 13 پارس جنوبی قرار دارد و در انتظار تحویل مجوزهای لازم برای شروع تعمیرات