07:30 – 19 سپتامبر 1403
نوسازی اتوبوس های برون شهری از چندین سال پیش توسط وزارت راه و شهرسازی و وزارت ایمنی مطرح شد و هر بار وعده های متفاوتی از مسئولان این اداره کل مبنی بر ورود ناوگان جدید به گوش می رسید، اما هر بار به ایستگاه مسافربری در ایام اوج تعطیلات و یا حتی تعطیلات شاهد بوده ایم که تعداد زیادی از مسافران به دنبال اتوبوس هستند و از سوی دیگر شاهد کمبود اتوبوس در بسیاری از مسیرها بوده ایم که این امر باعث گلایه مسافران شده است.
حدود سه ماه پیش وزارت راه و شهرسازی از صدور بخشنامه جدیدی برای واردات اتوبوس خبر داد که بر اساس این بخشنامه واردات اتوبوس از محل بند (الف) تبصره 7 قانون بودجه خواهد بود. 1402 و اولویت واردات اتوبوس با شرکت های حمل و نقل یا نمایندگان آنها خواهد بود.
در این راستا شرکت های حمل و نقل باید متعهد شوند حداکثر ظرف مدت یک هفته پس از تایید تخصیص ارز نسبت به تهیه نقدینگی نهایی اقدام کنند. بدیهی است در صورت تمدید این مدت، شرکت در لیست سیاه قرار می گیرد و حداکثر تا یک سال امکان واردات را نخواهد داشت.
هر شرکتی می تواند حداکثر 25 دستگاه اتوبوس وارد کند (به جز در شرایط خاص) اما اگر مشکل نقدینگی داشته باشد باید از ابتدا عدد دقیق را مشخص کند در غیر این صورت حتی اگر بخشی از نقدینگی در اختیارش قرار نگیرد در لیست سیاه قرار می گیرد اتوبوس در سن 10 سالگی قابل فروش نیست.
واردکننده باید حداکثر سه ماه پس از خرید اتوبوس زیر نظر سازمان راهداری، اتوبوس را با سود عادی و با نرخ ارز مشخص شده بفروشد. بدیهی است در صورت عدم وجود خریدار، امکان تمدید مدت زمان با ساماندهی معابر وجود خواهد داشت و شرایط تامین نقدینگی نیز ایجاد و حداکثر (بند 3) شرکت های واردکننده تعیین می شود.
هزینه رانندگان اتوبوس افزایش یافته است
در همین حال محمد رضا عامری مدیرعامل اتحادیه تعاونی های مسافربری در گفتگو با ای بی اس نیوز گفت: در حال حاضر خبری از نوسازی ناوگان اتوبوسرانی برون شهری نیست و هر بار وعده جدیدی از این بخش به گوش می رسد اما در در حال حاضر برنامه ای برای نوسازی وجود ندارد و در حال حاضر قیمت هر اتوبوس در حومه شهر به بیش از 10 میلیارد تومان رسیده است.
العامری همچنین به گرانی لوازم یدکی و لاستیک ناوگان اتوبوسرانی برون شهری اشاره کرد و گفت: قیمت لاستیک در ده سال گذشته از یک میلیون تومان به بیش از 50 میلیون تومان افزایش یافته است که بیشتر از رانندگان است. می تواند استطاعت کند.
مدیرعامل اتحادیه تعاونی های مسافربری با اعلام اینکه رانندگان به دلیل هزینه های زیاد از وسایل مصرفی اتوبوس استفاده می کنند، گفت: این امر باعث کاهش ایمنی سفرهای زمینی شده است سرویس دهی ناوگان شخصی و اتوبوس در مسیرهای مختلف به ویژه در روزهای اوج افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه در بسیاری از کشورهای جهان دولت ها تا 80 درصد قیمت ناوگان را برای نوسازی ناوگان حمل و نقل با تسهیلات کم بهره پرداخت می کنند، تصریح کرد: دریافت تسهیلات برای نوسازی ناوگان حمل و نقل زمینی در ایران حتی با وجود مشکل است. 20 درصد سود
عامری یکی از راهکارهای عملیاتی نوسازی ناوگان حمل و نقل زمینی در ایران را صدور مجوز واردات اتوبوس های فرسوده به کشور دانست و گفت: خودروهای فرسوده برخی از شرکت های معتبر خارجی از کیفیت مناسب و در برخی موارد بهتر هستند. از خودروهای تولید داخل، اما متاسفانه به دلیل موانع موجود در این بخش، ناوگان هنوز به دست شرکت ها نرسیده است.
وی با بیان اینکه تعداد اتوبوس های برون شهری نسبت به تقاضای جامعه کم است، تصریح کرد: در حال حاضر به دلیل تحریم ها و شرایط سخت اقتصادی، کمبود را در بخش های مختلف احساس می کنیم. خدمات اتوبوسرانی کشور نیز در این زمینه متضرر شده است و اکنون هیچ تناسبی بین تعداد اتوبوس های برون شهری و تقاضای جامعه وجود ندارد.
رشد 18 درصدی ترافیک مسافر در بخش حمل و نقل زمینی
این در حالی است که داریوش امانی، رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای کشور درباره کمبود اتوبوس و نوسازی ناوگان حمل و نقل زمینی گفت: ناوگان اتوبوسرانی کشور که پس از همه گیری کرونا آسیب زیادی دید، اما با وجود اینها. در سال گذشته 148 میلیون مسافر در کشور جابجا شد که نسبت به سال 1401 18 درصد افزایش داشته است.
معاون وزیر راه و ساختمان با بیان اینکه در ایام اربعین امسال 6 هزار ناوگان اتوبوسرانی کمبود داریم، خاطرنشان کرد: امسال قرار بود از دیگر توانمندی های موجود در کشور از جمله ناوگان در اختیار استفاده شود. نیروهای مسلح و خدمات رسانی به مراکز صنعتی، پتروشیمی ها و سایر مراکز در طول چهل روز متأسفانه امسال نیز مانند سال گذشته در بودجه های سنواتی و اتوبوس های کمتر از پنج سال شاهد همکاری زیاد مسئولان نبودیم. قدیمی اجازه فعالیت داده شد و با تلاش های صورت گرفته نقاط کاری افتتاح و ثبت درخواست این اتوبوس ها آغاز شد.
امانی همچنین به برنامه ریزی تکمیل شده برای نوسازی 85 هزار دستگاه اتوبوس، مینی بوس و کامیون در کشور اشاره کرد و گفت: مقرر شد این نوسازی در مدت پنج سال و از محل تولید داخلی انجام شود. مشکل اصلی در بحث تکمیل ناوگان، تعیین محل تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی یا وزارت صنعت، معدن و تجارت بود که در نهایت تصمیم گرفته شد وزارت دفاع از محل ارزهای خود پرداخت کند. .
سن ناوگان اتوبوسرانی برون شهری افزایش یافته است
در همین زمینه، داریوش باقر جوان، مدیرکل دفتر حمل و نقل مسافر سازمان راهداری در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران در جوان، گفت: در حال حاضر روند نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی زمینی آغاز شده و تفاهم نامه هایی را امضا کرده ایم. تفاهم با شرکت های خودروسازی محلی
به گفته مدیرکل حمل و نقل مسافر، اولویت و هدف اصلی ساماندهی راه ها، بهره برداری از ظرفیت های تولید داخلی است و در این راستا تسهیلات لازم را در اختیار متقاضیان قرار خواهیم داد.
وی می گوید: هر سال سن ناوگان اتوبوسرانی بین شهری افزایش می یابد و فرسودگی آنها افزایش می یابد که این امر مصرف خودرو را افزایش می دهد که منجر به کاهش ایمنی ناوگان می شود. ما ناوگانی متشکل از 14000 اتوبوس مسافربری داریم که از این تعداد تنها 7000 وسیله نقلیه ظرفیت تردد در مسیرهای کوتاه یا متوسط را دارند و حدود 7000 وسیله نقلیه ظرفیت تردد در مسیرهای طولانی را دارند که پاسخگوی نیازهای مردم نیست. مسافران برای تکمیل ناوگان اتوبوسرانی از ظرفیت داخلی و ظرفیت واردات استفاده کرده ایم که امیدواریم تا پایان سال وارد کشور شود.
بر اساس این گزارش و بر اساس آخرین آمار اعلام شده در سال (1400 هجری شمسی) 16500 دستگاه خودرو داشتیم و هم اکنون حدود 7500 دستگاه خودرو در کشور سرویس دهی می کنند که بر اساس آمار جاده ای کشور به نصف کاهش یافته است. ناوگان
خبرنگار: کبری عزیزم