به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، افزایش قیمت دلار نیما در مرکز مبادلاتی ادامه دارد که امروز رکورد جدیدی در معاملات امروز (شنبه 23 مهر 1403) ارز و طلای ایران به ثبت رساند. مرکز مبادلات، هر اسکناس دلار آمریکا با افزایش نسبت به روز کاری گذشته به نرخ 49 هزار و 833 تومان رسید و ارسال حواله به دلار نیز با نرخ 47 هزار و 146 تومان رد و بدل می شود.
دلار نیما از روز پنجشنبه 21 مهرماه وارد کانال 47 هزار تومانی شد و این افزایش در حالی ادامه دارد که وزیر اقتصاد توصیه می کند قیمت ارز نیما افزایش یابد و این نرخ به بازار نزدیک شود.
همتی رسما اعلام کرد که «سیاست جدید ما نزدیک شدن بازار به نرخ نیما است، هم دلار نیما را افزایش می دهیم و هم نرخ بازار را کاهش می دهیم».
وی همچنین در اظهارنظری دیگر از این سیاست دفاع کرد و گفت: فاصله قیمتی پول اسمی و آزاد را باید به حدی که موجه است به حداقل برسانیم اما این تفاوت موجه نیست و بسیار زیاد است.
بررسی ها نشان می دهد تقریبا از ابتدای زمستان سال گذشته روند صعودی نرخ نیما شتاب گرفت به گونه ای که از حدود 40 هزار تومان به 47 هزار و 146 تومان رسید. با ادامه روند صعودی ارز نیما، در روزهای اخیر اختلاف نظر بانک مرکزی و وزارت اقتصاد بر سر ادامه این سیاست مشهود است.
با وجود اینکه عبدالناصر همتی پس از تصدی پست وزارت اقتصاد رسما و بارها از افزایش نرخ نیما و کاهش شکاف دلار نیمایی با دلار آزاد دفاع کرد، اما محمدرضا فرزین، رئیس سازمان بورس بانک مرکزی می گوید امکان افزایش بیشتر قیمت دلار نیما وجود ندارد.
محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی که در روزهای اخیر در صحن علنی شورای اسلامی سخنرانی می کرد، در توضیحات خود درباره ارز نیما گفت: برخی معتقدند در صورت افزایش قیمت ارز، صادرات نیز افزایش می یابد. که درست نیست زیرا یکی از سیاست های اساسی ما باید کنترل نرخ ارز باشد. از ابتدای سال تاکنون قیمت این ارز از حدود 41 هزار تومان به حدود 47 هزار تومان رسیده است که به این معناست. نرخ ارز را تحت تاثیر متغیرهای اساسی تغییر دادیم. این مقدار افزایش یافته است زیرا ما نگران نرخ تورم نیز هستیم، نرخ پایین ارز در خدمت کنترل تورم است و اگر با سیاست های پولی اتخاذ شده نرخ تورم افزایش یابد، این سیاست ها مناسب به نظر نمی رسد.
با وجود مخالفت رئیس کل بانک مرکزی با ادامه افزایش قیمت دلار نیما، همچنان شاهد افزایش رکورد جدیدی در این ارز هستیم. این نشان می دهد که وزارت اقتصاد بر دیدگاه خود پافشاری می کند و قصد ندارد جلوی این سیاست را بگیرد.
هر گونه افزایش ارز نیمایی به عنوان منبع رسمی تامین ارز قطعا می تواند تبعاتی از جمله افزایش تورم در اقتصاد کشور داشته باشد و بر این اساس نباید از این سیاست توسط بانک مرکزی دفاع شود. به طور کلی فرزین به عنوان رئیس کل بانک مرکزی هنگام تصمیم گیری برای افزایش یا کاهش نرخ ارز باید به تبعات آن توجه کند چرا که یکی از وظایف بانک مرکزی کنترل تورم است.
اگرچه یکی از مهمترین تاثیرات افزایش ارز نیما بهبود وضعیت شرکتهای بورسی است، اما احتمالاً همتی وزیر اقتصاد نیز از همین دیدگاه طرفدار کاهش مابهالتفاوت ارز نیما و آزاد است. اما برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند افزایش نرخ ارز معیشت و سلامت روان مردم را به خطر می اندازد. بنابراین وزارت اقتصاد و بانک مرکزی باید در این زمینه اقدامات مناسبی انجام دهند تا تاثیر کمتری بر معیشت مردم داشته باشد.
* هجمه به معیشت مردم با افزایش ارز نیما/وزارت اقتصاد فقط به فکر رضایت بورس و کسبه است!
رحمان سعادت، اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه سمنان در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، با توجه به دیدگاه وزیر اقتصاد در خصوص افزایش نرخ ارز نیمایی، با انتقاد از بیانیه برنامه هایی که رعایت نمی شود. با احتساب بهبود وضعیت معیشتی جامعه، گفت: بخشی از تلاش های وزیر اقتصاد برای رساندن نرخ ارز به بازار آزاد ناشی از دغدغه های اعضای اتاق بازرگانی است.
وی در این خصوص افزود: فعالان اقتصادی و تجاری معتقد به بازار آزاد هستند به همین دلیل از نرخ ارز صادراتی و ارز نیمه تمام راضی نیستند. عدم تمایل فعالان اقتصادی برای عرضه ارز خود به سامانه نیما ممکن است تا حد زیادی به دلیل پایین بودن نرخ ارز نیما نسبت به نرخ ارز در بازار آزاد باشد.
این کارشناس و تحلیلگر اقتصادی گفت: از سوی دیگر بخشی از تلاش های وزیر اقتصاد برای افزایش نرخ ارز بهبود وضعیت بورس است. افزایش نرخ ارز منجر به افزایش سود شرکت های سهامی می شود.
وی در این خصوص یادآور شد: دولت با افزایش نرخ ارز می خواهد دو پرنده را با یک سنگ بکشد. یعنی علاوه بر ایجاد رضایت در اتاق بازرگانی با توجه به نزدیک شدن اعضای اتاق بازرگانی به دولت چهاردهم، این امر باید بورس را نیز تقویت کند و در نتیجه بخشی از مشکلات گذشته را جبران کند. یک سال به منظور دستیابی به رضایت نسبی از بازار سهام.
وی در همین راستا با انتقاد از سیاست افزایش نرخ اسمی ارز به تبعات جبران ناپذیر آن اشاره کرد و گفت: در صورت افزایش نرخ ارز با توجیه نزدیک شدن آن به نرخ ارز در بازار آزاد باید بپذیریم که نرخ اسمی ارز اگر به محدوده 50 برسد. وقتی به 60 هزار تومان رسید، ابزاری برای کنترل نرخ ارز در بازار آزاد و عدم افزایش نرخ آزاد وجود ندارد.
یک استاد دانشگاه سمنان یادآور شد: اگر نرخ ارز به نصف افزایش یابد، بدون شک در مدت زمان بسیار کوتاهی شاهد افزایش نرخ ارز در بازار آزاد خواهیم بود، بنابراین می توان پیش بینی کرد که نرخ ارز در بازار آزاد افزایش یابد. حدود 90000 تومان و شاید بیشتر باشد.
وی افزود: امیدی به تک نرخی شدن نرخ ارز در شرایط فعلی اقتصادی و سیاسی کشور نیست، بنابراین افزایش نرخ ارز نوعی خودکشی محسوب می شود زیرا بدون نرخ ارز بازار تورم را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد. بر اقشار آسیب پذیر جامعه
انتهای پیام