تعارض قوانین کلی با احکام بودجه ای/غیربودجه ای قانون بودجه یک وصله است.
رئیس دیوان محاسبات کشور گفت: تعارض قوانین کلی با قوانین بودجه یکی از معضلات اساسی در بودجه ریزی است، این تعارض باعث سردرگمی دستگاه های اجرایی و سخت شدن نظارت بر اجرا می شود.
رئیس دیوان محاسبات کشور گفت: تعارض قوانین کلی با قوانین بودجه یکی از معضلات اساسی در بودجه ریزی است، این تعارض باعث سردرگمی دستگاه های اجرایی و سخت شدن نظارت بر اجرا می شود.
وی با اشاره به تهیه همزمان لایحه مالی 1402 و برنامه هفتم توسعه، برگزاری چنین رویدادی را کاملا به موقع دانست و گفت: یکی از محورهای این همایش می تواند کمک به تدوین موثرتر این قوانین راهبردی باشد. و برای اولین بار دیوان محاسبات کشور و حسابرسی عملکرد برنامه ششم توسعه و ارائه گزارش محدودیت بودجه سال 1400 شش ماه زودتر از موعد مقرر و همچنین ارائه گزارش مستمر از اجرای برنامه 1401 بودجه، رسالت خود را در این زمینه انجام داده است.
absnews
وی افزود: در بخش کنترل باید به این موضوع توجه داشت که ارائه زودهنگام کسر بودجه یا کنترل در زمان اجرای بودجه و سایر اقدامات نهادهای نظارتی چگونه به اثربخشی بودجه کمک می کند و نمایندگان مجلس و سایر ذینفعان چگونه از این موارد بهره مند می شوند. گزارش ها.
به گزارش گروه اقتصاد و کارآفرینی خبرگزاری آنا به نقل از اداره کل روابط عمومی و امور بین الملل دیوان محاسبات کشور، بذرپاش در شورای سیاسی «همایش ملی «بهبود بودجه در ایران» حکمرانی بودجه با تکیه بر تدوین با رئیس دیوان محاسبات کشور با تاکید بر اینکه بهترین اداره کشور مستلزم کفایت و لایه بندی برنامه های بلندمدت میان مدت و کوتاه مدت است، گفت: در کشور سه نوع برنامه بلندمدت بلندمدت (چشم انداز)، میان مدت (برنامه های توسعه پنج ساله) و کوتاه مدت (بودجه سالانه) تدوین شده است که ممکن است با توجه به منطق نظام بودجه، همه این برنامه ها تراز هستند و حداکثر همپوشانی دارند.
در ادامه این مراسم سید مهدی پاک ذات، دبیر اجرایی «همایش ملی بهبود بودجه در ایران» به گزارش عملکرد این همایش پرداخت و افزود: ایده اصلی این همایش بر اساس نظر مقام معظم رهبری شکل گرفت. منوی اصلاح ساختار نظام بودجه و از اردیبهشت ماه سال 1401 با فعالیت مشترک دیوان محاسبات کشور، مرکز تحقیقات توسعه و آینده نگری، دانشکده حاکمیت دانشگاه تهران، پژوهشکده اقتصادی آغاز به کار کرد. وزارت اقتصاد و دارایی و در 1 نوامبر 1401 اعلام موجودیت کرد.
در ادامه، پورعزت، دبیر علمی همایش و رئیس دانشکده حکمرانی دانشگاه تهران گفت: سختگیری و نظارت، آینده بودجه کشور را بهبود می بخشد و اگر فعالیت ها با هوشمندی همراه باشد، می تواند منجر به ارتقای آینده بودجه کشور شود. اصلاحات می توان گفت تا کنون این هوش وجود داشته اما با بدنه هماهنگ نشده است. خوشبختانه اقدامات هوشمندانه دیوان محاسبات کشور در حال حاضر هماهنگ با بدنه کشور است و می تواند منجر به اصلاح ساختارها شود.
بازرپاش افزود: اگر مجلس قانونی را ابلاغ کند، دیوان محاسبات در تمامی مراحل از تدوین تا اجرا و رسیدگی آن را همراهی می کند و از سوی دیگر مهم ترین و مهمترین پرونده های رسیدگی دیوان محاسبات، امور مربوط به قانون مالی بنابراین کارشناسان دیوان محاسبات کشور این امکان را دارند که در مورد تدوین و اجرای قوانین به صورت جامع و همه جانبه اظهار نظر کنند.
رئیس دیوان محاسبات گفت: تعارض قوانین عمومی با قوانین مالی یکی دیگر از مشکلات اساسی در بودجه ریزی است. تضاد قوانین عادی با تصمیمات بودجه ای خاص، مدیران اجرایی را سردرگم می کند و نظارت بر اجرا را با مشکل مواجه می کند، موضوعی که این همایش نیز باید به آن بپردازد.
رئیس دیوان محاسبات کشور افزود: اجتماعی شدن سیاست و مشارکت دانشگاهیان و جامعه نخبگان در فرآیند تدوین و تصویب بودجه می تواند نقش موثری در اصلاح آن داشته باشد و این همایش زمینه را برای اجتماعی شدن جامعه فراهم می کند. سیاست های بودجه ای کشور
بذرپاش در همایش ملی بهبود بودجه در ایران:
وی خاطرنشان کرد: با شروع زودهنگام کسر بودجه کشور، امکان بهره برداری از آن برای اصلاح ساختار نظام بودجه فراهم شد.