اخبار اقتصادی روز

تشکیل یک کارگروه برای توسعه یک برنامه اقدام مشترک منطقه ای برای تحقق ترانزیت سالانه 20 میلیون کالا

وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: موضوع همکاری در حمل و نقل و ترانزیت یکی از ارکان اصلی تعاملات تجاری بین کشورها تلقی می شود. به گونه ای که با هم افزایی زیرساخت ها و وسایل حمل و نقل، مزیت همه بازیگران عرصه حمل و نقل، لجستیک، تجارت و 160 میلیون نفر جمعیت ملت های این منطقه جغرافیایی تامین شود.

وی افزود: موضوع توسعه همکاری های ترانزیتی ایران و کشورهای آسیای میانه تنها به امروز و آینده مربوط نمی شود. برعکس، به گواه تاریخ، این منطقه خاطره دیرینه ای دارد که نقش پیشرو و محوری در تجارت شرق و غرب و شمال و جنوب جهان داشته است.

وزیر راه گفت: پیش بینی می شود مدل مدیریت کریدور و سازوکار اجرایی آن تا جلسه آینده وزیران نهایی شود.

وزیر راه و شهرسازی ایران را یک کشور ترانزیتی با بنادر با ظرفیت اسمی 240 میلیون تن و ظرفیت کانتینری 8 میلیون TEU دانست و افزود: برنامه ریزی برای توسعه بنادر شمالی در سراسر شرق غرب دریای خزر، همچنین بنادر جنوبی، از غربی ترین نواحی خلیج فارس تا شرقی ترین نقطه دریای عمان، به معنای بندر چابهار در جریان است.

وی افزود: بنابر توصیه منابع و مراجع معتبر بین المللی و علمی، ایجاد سازوکار برای مدیریت کریدورهای ترانزیتی منطقه ای برای استفاده حداکثری کشورها از کریدورهای ترانزیتی عبوری از خاک خود، یک ضرورت اساسی تلقی می شود.

قاسمی تاکید کرد: بی شک توسعه همکاری های دوجانبه در زمینه حمل و نقل و ترانزیت بین کشورهای حاضر در این اجلاس عنصر مکمل ابتکار برنامه اقدام مشترک چندجانبه برای توسعه ترانزیت منطقه ای خواهد بود.

قاسمی خاطرنشان کرد: علاوه بر این طرح‌های زیرساختی به‌ویژه احداث مراکز لجستیکی چند وجهی در حال اجراست و توسعه آن‌ها با تاکید بر سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و طرف‌های خارجی ابتدا ادامه دارد.

وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: با تجاری سازی کریدورها و مسیرهای ترانزیتی در منطقه ما، ارتباط مواصلاتی کشورهای محصور در خشکی آسیای میانه و آب های جنوب به ویژه از طریق بندر چابهار تسهیل می شود.

قاسمی ادامه داد: برای دستیابی به این هدف، برنامه عملیاتی یک ساله توسعه ترانزیت بین دو کشور تهیه و مبادله شده است که در چارچوب نشست حاضر قابل استفاده است.

وی همچنین پیشنهاد داد که اجلاس شش جانبه همکاری های ترانزیتی به طور دائم برگزار شود.

به گفته قاسمی، با تکمیل این شبکه از مراکز لجستیکی مزیت های رقابتی در ترانزیت با کاهش زمان و هزینه ترانزیت به طور مستمر محقق می شود.

وی ادامه داد: این طرح ها شبکه ای به طول 12 هزار کیلومتر از خطوط ریلی و جاده های ترانزیتی، زیرساخت های خدماتی و پایانه های مرزی را با کیفیت مطلوب برای ترانزیت سریع و مقرون به صرفه از خاک ایران تضمین می کند.

وزیر راه و شهرسازی گفت: با توجه به زیرساخت‌ها و امکانات حمل‌ونقل موجود در قلمرو کشورها و همچنین بازارهای منطقه‌ای و بین‌المللی و تجارت از جمله صادرات، واردات و ترانزیت کشورهای آسیای میانه با کشورهای فرامنطقه‌ای از طریق ایران، در میان مدت، بیش از سه در مقایسه با عملکرد فعلی، به 20 میلیون تن می رسد.

وزیر راه و شهرسازی از امکان ساخت مراکز ترانزیتی در پایانه های مرزی با در اختیار قرار دادن زمین در اختیار کشورها خبر داد.

وی ارتقای عوامل کلیدی زمان و هزینه ترانزیت در تردد مرزی و همچنین در داخل خاک کشورهای عضو را از ضروریات اساسی توسعه همکاری های ترانزیتی دانست و گفت: در این راستا ضمن اعلام تمایل برای تسهیل و تسریع در تردد مرزی. همچنین ترانزیت از طریق خاک ایران یادآور می‌شوم که در فروردین ماه سال جاری، توافق کلیدی در چارچوب توسعه کریدور ترانزیتی شمال – جنوب از طریق هدف‌گذاری کوتاه‌مدت، حجم ترانزیت 10 میلیون تنی حاصل شد. تا پایان سال 2023 کالاهای این کریدور از مبدا و مقاصد مستقر در روسیه از طریق ایران انجام شده است.

قاسمی خاطرنشان کرد: ایران 14 هزار کیلومتر راه آهن دارد و برنامه سه ساله 20 میلیارد دلاری برای تقویت زیرساخت ها و ناوگان ریلی در نظر گرفته شده است.

به گزارش خبرنگار گروه آفرینش اقتصادی خبرگزاری آنا، رستم قاسمی در نخستین نشست وزرای حمل و نقل 7 کشور ایران، ازبکستان، ترکمنستان، تاجیکستان، قرقیزستان، قزاقستان، آذربایجان و روسیه در خصوص توسعه همکاری ها در زمینه ترانزیت: با توجه به فضای سازنده و تعاملی کنونی بین ایران و کشورهای آسیای مرکزی، به ویژه اولویت فعلی کشور، عنوان «توسعه همکاری در حوزه ترانزیت» برای این امر انتخاب شد. دولت ایران برای توسعه همکاری های اقتصادی با همسایگان خود و کشورهای منطقه، این نشست را انتخابی به موقع، هوشمندانه و مفید در راستای تحکیم و تقویت روابط اقتصادی جهانی به شمار می آورد.

وزیر راه و شهرسازی تشکیل کارگروه مشترکی متشکل از نمایندگان وزارتخانه های حمل و نقل ذیربط کشورهای عضو برای تدوین برنامه اقدام مشترک منطقه ای با هدف مشخص دستیابی به ترانزیت سالانه 20 میلیون کالا بین ایران را مورد تاکید قرار داد و گفت: طرح مشترک باید برای تصویب در نشست بعدی این اجلاس ارائه شود.

وی ادامه داد: در این راستا وزارت راه و شهرسازی آمادگی کامل برای جذب سرمایه‌گذاری از کشورهای فعلی در پروژه‌های زیربنایی فوق با روش‌های مشارکت دولتی و خصوصی مانند مدل‌های TBO و BLT را دارد.

وزیر راه و شهرسازی با طرح 4 دیجیتالی سازی و سبز شدن جاده گمرکی، صدور روادید یک ساله برای رانندگان و مهندسان لوکوموتیو و تجار، توسعه زیرساخت ها و ناوگان حمل و نقل و ایجاد حمل و نقل ترکیبی و حل مشکل تعرفه ها، اجرای این موارد. افزایش سرعت و حجم ترانزیت را ضروری و مهم دانست.

قاسمی خاطرنشان کرد: امروز و پس از پایان این نشست به منظور توسعه همکاری های همه جانبه در زمینه ترانزیت بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای منطقه، نشست سه جانبه همکاری های حمل و نقل ایران، روسیه و آذربایجان برگزار می شود. که وزیر توسعه اقتصادی فدراسیون روسیه و معاون وزیر حمل و نقل و نقل و انتقالات آذربایجان نیز به جلسه شش جانبه ما اضافه شدند و جلسه هشت جانبه امروز برگزار شد.

absnews

وی ادامه داد: همچنین وجود کریدورهای ریلی و جاده ای فراوان در کشور ظرفیت مناسبی را برای افزایش ترانزیت فراهم کرده است و همچنین در حال اجرای بزرگراه از بندر شهید رجایی به آستارا هستیم که این ظرفیت ها را افزایش می دهد.

قاسمی ادامه داد: بنابراین ایجاد این سازوکار با هدف هماهنگ سازی و هماهنگ سازی اقدامات کشورها، منسجم سازی مقررات و قوانین، رویه ها و استانداردها، نظارت و ارزیابی عملکرد ترانزیتی در کریدورها، انطباق سیاست های داخلی و اقدامات به برنامه اقدام به عنوان یک اقدام. ضروری است که تاکید شود.

قاسمی ادامه داد: این هدف گذاری ترانزیت سالانه 20 میلیون تن کالا به عنوان یک ابتکار، راه را برای هدف گذاری و همسویی اقدامات کشورها در چارچوب یک برنامه اقدام منطقه ای همسر ترانزیت باز و هموار می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *