تشکیل فراکسیون اکثریت در عراق “ممکن” اما “دشوار” است.
کمیسیون عالی مستقل انتخابات عراق (IHEC) پیشتر اعلام کرده بود که شمارش دستی آراء با حضور ناظران بین المللی ، نمایندگان احزاب و گروه های سیاسی و اعضای رسانه ها انجام می شود.
کاکایی گفت: “ائتلاف حاکمیت قانون به رهبری نوری مالکی در این دوره انتخاباتی دوباره راه اندازی شد و بار دیگر در کانون توجه قرار گرفت.” گروه شیعه در سال 2018 25 کرسی به دست آورد ، اما در حال حاضر 13 کرسی دیگر را به دست آورده است و تعداد کرسی های آن تا کنون به 38 کرسی رسیده است ، که آن را یک جنبش شیعی مشخص می کند. برخی معتقدند که این حزب توانایی ایجاد گفتگو و ائتلاف با صدر برای تشکیل دولت را دارد.
گروه “چارچوب هماهنگی شیعیان” در عراق با صدور بیانیه ای به نتایج انتخابات اعتراض کرد و گفت “برای جلوگیری از رای گیری با رای دهندگان اقداماتی انجام خواهد داد” و “به نتایج اعلام شده اعتراض خواهد کرد”.
به گزارش ای بی اس نیوزاعلام نتایج اولیه انتخابات پارلمانی 18 اکتبر در عراق موجی از انتقادات گروه های سیاسی این کشور را برانگیخت ، به طوری که روز بعد از انتخابات ، رسانه ها از ملاقات تعدادی از رهبران خبر دادند. سیاست های مربوط به انتخابات و نتایج آن
این تحلیلگر عراقی ائتلاف سنی 38 نفره به رهبری محمد الحلبوسی را با کسب 38 کرسی بی سابقه توصیف کرد و افزود که ائتلاف سنی “عزم” به رهبری خمیس الخنجر تاکنون 14 کرسی را به دست آورده است. این واقعیت که الحلبوسی و الخنجر ، به عنوان گروه های سنی در عراق ، تعداد قابل توجهی کرسی را به دست آوردند ، بر توسعه و تقسیم بیشتر پست ها تأثیر می گذارد و آنها حتی می توانند از طریق ائتلاف با گروه های دیگر برای ریاست جمهوری کاندیدا شوند.
این کارشناس مسائل منطقه ای اضافه کرد: “حزب دموکرات کردستان عراق در گذشته روابط نزدیکی با جنبش صدر داشته و ممکن است با صدرها متحد شود ، یا حتی این احتمال وجود دارد که حاکمیت قانون توسعه یابد. به البته به دلیل سیاست های سیاسی جنبش صدر ، این جنبش در ایجاد اتحاد با دیگر گروه های سیاسی نیز با مشکل مواجه می شود.
وی تاکید کرد: حزب دموکرات کردستان عراق ، این بار به عنوان یک حزب مهم و فعلی ، تعداد کرسی های آن نسبت به دوره قبل افزایش یافته است. اکنون ، طبق نتایج اولیه ، او 32 کرسی را به دست آورد که موقعیت بسیار بهتری نسبت به دوره قبل است که 24 کرسی داشت.
این کارشناس مسائل غرب آسیا در مورد انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق ، افزود: “فضای سیاسی دو سال پیش در عراق صحنه ناآرامی های مردمی و نارضایتی ها و اعتراضات گسترده در شهرهای بزرگ ، به ویژه در بغداد بود ، به طوری که عادل عبدل ، نخست وزیر عراق مهدی مجبور به استعفا شد و مصطفی الکاظمی به قدرت رسید. وی خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام شد. دولت الکاظمی در حال گذار بود و به این امید تشکیل شد که راه را برای انتخابات برای تشکیل دولت جدید و قدرتمند هموار کند.
کاکایی گفت: “تشکیل دولت قبلی دو تا سه ماه به طول انجامید و اگر احزاب سیاسی عراق نتوانند در مورد تشکیل دولت به اجماع برسند ، باید انتظار داشته باشیم که انتخابات دوباره برگزار شود.” بنابراین ، شرایط سیاسی در عراق تا حدودی دشوار به نظر می رسد و این امکان وجود دارد که برای جریان های شیعه به اجماع برسند و جناح اکثریت را تشکیل دهند.
وی افزود: با کسب کرسی های فراکسیون صدر ، تشکیل فراکسیون اکثریت دشوارتر از قبل خواهد بود ، اما به هر حال عراق در مسیری جدید و دوره جدیدی قرار دارد. همچنین به نظر می رسد که روش توافق سیاسی خارج از پارلمان ممکن است در ایجاد اجماع سیاسی بین گروه های عراقی و غلبه بر وضعیت حل نشده ای که در سال های اخیر وجود داشته ، مثر باشد.
این تحلیلگر عراقی افزود: “در سه دوره گذشته ، ریاست جمهوری کردها بر اساس قانون اساسی نبوده بلکه بر اساس عرف بوده است. در این دوره ها ، بر اساس توافق نانوشته ای بین حزب دموکرات و اتحادیه میهنی ، دو جریان اصلی سیاسی در منطقه ، ریاست جمهوری به اتحادیه میهنی و پست هایی مانند وزارت خارجه به حزب دموکرات منتقل شد. به
کاکایی تشکیل فراکسیون اکثریت برای تقسیم قدرت بین احزاب عراقی را روند سیاسی بعدی در عراق خواند و گفت: صدر پیش از این گفته بود که کرسی های وی در این دوره انتخابات افزایش می یابد و مشارکت هوادارانش در انتخابات منجر به پیروزی آنها شده است. به بنابراین ، جناح صدر خود را شایسته اشغال پست نخست وزیری می داند و می تواند در حال اتحاد با گروه ها و ائتلاف های نزدیک به این جریان فکری باشد.
کاکایی گفت: “کدام گروه ها با فراکسیون صدر برای تشکیل فراکسیون اکثریت موافق هستند ، بسیار مهم و تعیین کننده است.” بنابراین ، نتایج انتخابات صفحه جدیدی را در تاریخ سیاسی عراق نشان می دهد و این موضوع در آینده در تشکیل دولت بیشتر خود را نشان خواهد داد. البته یک قاعده کلی وجود دارد که نخست وزیر در میان شیعیان خواهد بود زیرا آنها بیشترین کرسی را دارند و فرض بر این است که آنها پست نخست وزیری را خواهند داشت.
کاکایی کاهش مشارکت مردم در انتخابات عراق را به نفع جناح صدر ارزیابی کرد و افزود: “جناح صدر دارای پایگاه اجتماعی سنتی قدیمی در عراق است که همیشه در روند توسعه این کشور تأثیرگذار و تعیین کننده بوده است. پس از سرنگونی صدام ، جنبش صدر همیشه منبع ثابت تحولات سیاسی در عراق بوده است و قبل از آن خانواده صدر ، از جمله پدر مقتدی صدر و دیگر اعضای آن خانواده ، پایگاه اجتماعی گسترده ای در عراق به ویژه بغداد داشتند. مقتدی صدر در راه خانواده خود ادامه داد و در طول این دو دهه توانست این جنبش را به عنوان یک گروه تأثیرگذار در تحولات سیاسی عراق رهبری کند.
گروه های سنی و کرد برای ریاست جمهوری رقابت می کنند
تشکیل فراکسیون اکثریت دشوار اما محتمل است
این کارشناس مسائل منطقه ای اضافه کرد: “در این دوره انتخاباتی ، ائتلافی بین اتحادیه میهنی کردستان و جنبش تغییر به نام” گوران “تشکیل شد ، اما جنبش گوران هیچ کرسی را به دست نیاورد ، این یک شوک سیاسی در منطقه است. زیرا این گروه طی یک دهه در سلیمانیه و اطراف آن بسیار محبوب بود. اتحادیه میهنی به رهبری بافل طالبانی نیز یک دوره از دوره قبلی خود را از دست داده و تا کنون 17 کرسی را به دست آورده است.
کاکایی افزود: “از آخرین انتخابات ، حزب دموکرات در تلاش برای کسب مقام ریاست جمهوری بود و حتی فواد حسین ، وزیر خارجه فعلی عراق ، در آن زمان برای ریاست جمهوری نامزد شد ، اما بعداً برهم صالح. توافق شد که وی در سوابق سیاسی خود در اتحادیه میهنی آموزش دیده است.
کاکایی با اشاره به اینکه ترتیب سیاسی پارلمان عراق پس از این انتخابات تغییر کرد ، افزود: برخی جریانات سیاسی ناگهان وزن قبلی خود را از دست دادند ، از جمله این گروه ها می توان به گروه الفتح به رهبری هادی العامری اشاره کرد. انتخابات نزدیک بود او 50 کرسی را به دست آورد ، اما تا کنون 17 کرسی را به دست آورده است. گروه قاوی الدوله به رهبری حیدر العبادی در دوره قبل 42 کرسی و جناح حکمت ملی به رهبری عمار حکیم 19 کرسی به دست آوردند ، اما ائتلاف آنها تا کنون پنج کرسی را کسب کرده است.
این کارشناس عراقی گفت: “عراق شرایط سیاسی و امنیتی جدیدی را تجربه می کند و دوره ناامنی را پشت سر گذاشته است ، اما نتایج انتخابات نشان می دهد که شرایط سختی برای مذاکره بین ائتلاف ها وجود دارد.” تا چه اندازه منافع عمومی در میان گروه های سیاسی لیست اکثریت بر روند سیاسی در عراق تأثیر می گذارد.
وی ادامه داد: انتظار می رفت مقتدی صدر بیشتر از گذشته کرسی کسب کند ، اما انتظار نمی رود که وی با 70 کرسی بیشترین کرسی ها را به دست آورد (طبق آخرین نتایج اعلام شده دیروز از سوی کمیسیون عالی مستقل انتخابات عراق) و اکنون شاید مهمترین مهمانی و جریانی باشد که بخواهد تحولات بعدی را در صحنه سیاسی عراق درک کند. وی در انتخابات 2018 به لطف ائتلاف با دیگر گروه های شیعه 54 کرسی را به دست آورد.
وی ادامه داد: “اگرچه دوره ریاست جمهوری تا حدی تشریفاتی است ، اما برای این پست رقابت بین گروه های دیگر وجود خواهد داشت.” قدرت نخست وزیر در ساختار سیاسی پارلمانی عراق بسیار بیشتر از رئیس جمهور است و اگرچه رئیس جمهور شخص اول است ، اما قدرت کمتری نسبت به نخست وزیر دارد. بنابراین ، رقابت برای ریاست جمهوری بین کردها و سنی ها شدت می گیرد و بین کردها بین دو حزب اصلی در اقلیم رقابت بین کردها وجود خواهد داشت و به طور کلی ، وضعیت بسیار پیچیده است و تشکیل دولت و پست تقسیم با چالش های زیادی روبرو خواهد شد.
کاهش مشارکت مردم به نفع جنبش صدر پایان یافت
با این حال ، به گفته یکی از اعضای دفتر رسانه ای عراق در روزهای آینده ، انتظار می رود که بحث های سیاسی در روزهای آینده و همچنین لابی و رایزنی برای تشکیل یک فراکسیون پارلمانی پیشرو برای تشکیل دولت جدید در عراق تشدید شود. در سایت اخبار فرات وی گفت که نتایج انتخابات پارلمانی عراق در روز یکشنبه گذشته باید “سریع” باشد.
سیامک کاکایی روز جمعه در گفت و گو با ای بی اس نیوز در مورد روند انتخابات در عراق گفت: پنجمین دوره انتخابات پارلمانی عراق از نظر رفتار و نتایج دارای ویژگی های منحصر به فردی است که با انتخابات قبلی قابل مقایسه نیست.
1352
وی ادامه داد: به نظر می رسد حزب دموکرات به عنوان یک استراتژی تصمیم به تصدی ریاست جمهوری می گیرد ، اما اگر دو حزب کرد نتوانند در پارلمان عراق یک جناح واحد تشکیل دهند ، باید منتظر بمانیم تا جریان های اهل سنت به دنبال این پست باشند. آنها ریاست جمهوری هستند و این چالشی برای آینده سیاسی عراق پس از این انتخابات است.
جنبش صدر خود را مستحق تشکیل دولت می داند
کاکایی با اشاره به صدای بلند حزب دمکرات کردستان عراق ، این سازمان سیاسی را به عنوان نامزد ریاست جمهوری در این دوره انتخاباتی توصیف کرد و افزود: “از همان ابتدا و بر اساس اظهارات رهبران حزب ، آنها تلاش می کردند تا ریاست جمهوری را به دست آورد و من نمی خواهم هیچ توجهی در این زمینه داشته باشم.
وی نتایج انتخابات پارلمانی عراق را بازتاب انتظارات و افکار عمومی کشور عنوان کرد و افزود: 41 درصد مشارکت مردم در این انتخابات نسبت به دوره قبل که حدود 45 درصد بود ، میزان مشارکت کمتر و مشارکت کمتر مردم عراق را نشان می دهد. در انتخابات گذشته. “کاهش مشارکت مردم به نفع گروه هایی مانند جنبش صدر ، که دارای پایگاه محکم و منسجم است ، پایان یافت. ما می توانیم این پیام مهم را دریافت کنیم که مردم عراق به وضعیت سیاسی ، اقتصادی ، معیشتی و فساد اعتراض می کنند. دولت های قبلی