ترکیه; رقیب اصلی ایران در صادرات خدمات فنی و مهندسی
به گفته دبیر اتحادیه شرکتهای ساختمانی ایران، شرکتهای ایرانی صادرکننده خدمات فنی و مهندسی بین سالهای 1388 تا 1394 حدود دو میلیارد دلار در عراق کار کردهاند، اما ظرفیت کاری پنج میلیارد دلاری و حتی با یک ظرفیت خوب ایجاد کردهاند. طرح. ، امکان صادرات تا 20 میلیارد دلار وجود دارد. وی همچنین معتقد بود که البته ترکیه مهمترین رقیب ایران در منطقه در این زمینه است.
به گزارش ای بی اس نیوز، روز گذشته جلسه کمیسیون ساخت، خدمات و فنی و مهندسی اتاق ایران با حضور دبیر کمیسیون ساخت و ساز و شورای دولت برگزار شد. در این جلسه ظرفیت و وضعیت شرکت های حوزه ساختمان و انرژی، مسائل و مشکلات آنها بررسی و راهکارهایی ارائه شد.
بر اساس گزارش های ارائه شده در این جلسه از سوی اتحادیه شرکت های ساختمانی ایران، در حال حاضر 56 هزار و 500 شرکت مهندسی مورد تایید سازمان برنامه و بودجه در حوزه صنعت ساختمان در کشورها فعال هستند که از این تعداد تقریباً 53 هزار شرکت پیمانکاری هستند. شرکت ها مهندسان مشاور هستند. علاوه بر این، حدود 2600000 نفر در این 53000 شرکت کار می کنند.
بر اساس آمار صادرات خدمات فنی و مهندسی از سال 1373 تا 1400 توسط کمیته ماده 19 سازمان توسعه تجارت ایران، تقریباً 34 میلیارد دلار در قالب 911 طرح، ترازنامه تقریبی صادرات خدمات فنی و مهندسی از ایران را تشکیل می دهد.
همانطور که ایرج گلابتونچی، دبیر اتحادیه شرکت های ساختمانی ایران توضیح داد، در سال هایی مانند سال 1392 که توجه دولت بیشتر شد، جایزه صادراتی اعطا شد و مجوز فعالیت صادر شد، ظرفیت صادرات فنی و مهندسی ما به 2.4 میلیون دلار رسید. این بدان معناست که کشور حتی بیش از این میزان نیز ظرفیت صادرات دارد. در سال 2014 درهای عراق به روی پیمانکاران ایرانی باز شد و پیمانکاران بخش خصوصی دو میلیارد دلار در مناقصه برنده شدند. این نشان می دهد که اگر بازاری در کنار کشور فعال باشد، شرکت های ایرانی می توانند با هماهنگی های لازم آن بازار را از رقبای منطقه ای خود بگیرند.
از سوی دیگر شرکت های صادراتی خدمات فنی و مهندسی ایران در کشورهایی مانند ازبکستان، تاجیکستان، بنگلادش، افغانستان، پاکستان، سریلانکا، قزاقستان، ترکمنستان، آذربایجان، ارمنستان، عراق، امارات، عمان، یمن و بلاروس فعالیت می کنند. جیبوتی، کنیا، الجزایر، سودان و ونزوئلا این کار را انجام دادند، اما بیشترین حجم کار بین سالهای 1391 تا 1395 در عراق انجام شد. شرکتهای ایرانی در عراق قراردادهایی به ارزش حدود چهار میلیارد دلار ثبت کردند که دو میلیارد دلار آن مربوط به مپنا و مپنا است. بقیه به کارآفرینان بخش خصوصی مرتبط هستند. اما از سال 1395 که داعش وارد عراق شد، امکان یافتن کار برای شرکت های ایرانی کمتر شد.
علاوه بر این، به گفته گلابتونچی، در این مدت بخش خصوصی با 38 شرکت، 57 پروژه را در عراق تضمین کرد که شامل 3.1 میلیارد دلار در جنوب عراق، 235 میلیون دلار در سلیمانیه و تقریباً 400 میلیون دلار برای اربیل بود. بیشترین حجم کار در این کشور به وزارت ساخت و ساز، مسکن و شهرداری با حدود 452 میلیون دلار تعلق دارد.
از سوی دیگر در رتبه بندی 250 کارآفرین برتر جهانی، چین 65 شرکت داشت که در سال 2020 به 74 شرکت تبدیل شد، ترکیه نیز در این رتبه بندی 44 شرکت دارد. این در حالی است که دو شرکت ایرانی جزو 250 کارآفرین بزرگ جهان هستند.
همانطور که گلابتونچی درباره وضعیت صادرات خدمات در کشورهای منطقه توضیح داد، مهم ترین رقیب ایران در منطقه ترکیه است که در مدت مشابهی که ایران 34 میلیارد دلار صادرات داشته است، حدود 425 میلیارد دلار صادرات فنی و مهندسی داشته است. همچنین سهم صادرات خدمات فنی و مهندسی در اقتصاد ترکیه حدود 30 درصد است که به این معنی است که بخش بزرگی از اقتصاد این کشور مبتنی بر صادرات خدمات فنی و مهندسی است.
وی همچنین گفت: شرکتهای ایرانی از سال 2009 تا 2015 وارد عراق شدند و تقریباً دو میلیارد دلار کار کردند، اما ظرفیت کاری پنج میلیارد دلاری ایجاد کردند. یعنی با ماشین آلات و تجهیزاتی که پیمانکاران ایرانی به عراق آورده اند می توان پنج میلیارد دلار کار کرد و با یک برنامه خوب و مستحکم به 20 میلیارد دلار فکر کرد. در همین مدت شرکت های ترکیه ای 27 میلیارد دلار در عراق سرمایه گذاری کردند.
انتهای پیام