همه وزارتخانه ها به کاشت کننده کمک می کنند
وی با بیان اینکه بیش از 95 درصد تولید مسکن در اختیار بخش خصوصی است، افزود: انتظار داریم وزارت راه و شهرسازی به وعده خود عمل کند چرا که بخش خصوصی مالک 95 درصد مسکن کشور است. برنامه ای تحت عنوان نهضت ملی مسکن در نظر گرفته شده است و می خواهیم در چهار سال چهار میلیون خانه بسازیم. ناگهان چند میلیون نفر با این ایده مواجه می شوند که دولت می خواهد برای آنها خانه بسازد. در حالی که دولت تسهیل گر و قانون گذار است و نمی تواند بیش از 5 درصد از تولید مسکن را حمایت کند.
این کارشناس بازار مسکن با اشاره به 8 هزار معامله در آبان ماه 1401 در تهران گفت: مقایسه این تعداد با دو سال گذشته نشان می دهد که تعداد معاملات چندان کم نبوده و رقم عادی را نشان می دهد. در چند ماه 2500 تراکنش داشتیم و رقم 8000 واحد عدد قابل توجهی است که نشان دهنده آزاد شدن بخشی از وجوه این شرکت در بازار املاک است.
روانشادنیا گفت: افزایش قیمت نهاده های ساختمانی باعث شده تا با رکود عجیبی در ساخت و ساز مواجه شویم. سالانه به 800 هزار تا 1 میلیون واحد مسکونی در کشور نیاز داریم. در حالی که تولید فعلی کمتر از نصف این عدد است. البته امسال مجوزهایی صادر شده که عمدتاً مربوط به طرح نهضت ملی مسکن است، اما این پروژه نیز در برخی قسمت ها متوقف شده است. در واقع مجوز صادر شده است، اما اتمام کار کافی نیست.
رستم قاسمی – وزیر سابق و فقید راه و شهرسازی که در روز پنجشنبه ۲۶ آذر ۱۳۰۱ بر اثر بیماری لاعلاج درگذشت، یک روز پس از ورود مهرداد بذرپاش به جای وی درگذشت. وی در 16 ماه گذشته برای اجرای بزرگترین پروژه دولت سیزدهم در قالب طرح ملی مسکن نهضت تلاش کرده است. اما انتظارات متقاضیان و کارشناسان آن طور که باید و شاید تاکنون برآورده نشده است تنها 192000 واحد به مرحله پایه گذاری رسیدند.
انتهای پیام
ورود مهرداد بذرپاش به وزارت راه و شهرسازی امیدواری ها را برای حرکت صنعت ساختمان و ثبات نسبی قیمت ها افزایش داد و این در حالی است که از ابتدای سال جاری ترکیب سه گانه تورم، قیمت ارز و … کاهش ساخت و ساز، بازار مسکن را در معرض نوسانات و رکود قرار داده است.
روانشادنیا درباره پیشرفت طرح نهضت ملی مسکن گفت: در یک سال گذشته توجه به تولید سالانه یک میلیون واحد مسکونی بوده اما تولید قابل توجهی مشاهده نشده است. این ناامیدی منجر به تورم بیشتر شد. داوطلبان این پروژه تصمیم گرفته اند با هر سطح توانایی به بازار بازگردند و خرید کنند.
کشف تورم، قیمت مسکن کنترل می شود
وی مهمترین راهکارهای تثبیت بازار مسکن را کنترل تورم عمومی و افزایش ساخت و ساز عنوان کرد و گفت: خارج از حوزه مسکن باید تورم و رشد قیمت ارز مهار شود. در قسمت داخلی مسکن راه دیگری جز تولید وجود ندارد. این تولید باید متناسب با تقاضا باشد که در حال حاضر سهم زیادی از تقاضای واحدهای کوچک را به خود اختصاص داده است.
بذرپاش در شرایطی به وزارت راه و شهرسازی واگذار شد که بسیاری انتظار دارند با افزایش تولید مسکن قیمت ها کنترل شود. این در حالی است که متغیرهای عمدتاً خارج از بخش مسکن باعث رشد قیمت مسکن شده اند.
از سوی دیگر تورم 44 درصدی بر قیمت مصالح ساختمانی و برآورد هزینه ساخت مسکن تأثیر گذاشته است. طی روزهای اخیر با بخشنامه انجمن سیمان، قیمت سیمان در بورس کالا 35 درصد افزایش یافت. اگرچه مسئولان سیمان و مسئولان وزارت سیمان معتقدند این مشکل تاثیری در بازار سیمان ایجاد نکرده است، اما تجربه نشان داده است که در بسیاری از موارد نوسانات قیمت ها با بخشنامه ای آغاز شده است. قیمت یونولیت از حدود 70000 تومان به 350-500000 تومان رسید.
مجموعه عواملی که منجر به انتظارات تورمی شد، در آبان 1401 وجوهی را به بازار مسکن کشاند و به آن بازار رونق 50/50 داد. در این ماه حدود 8 هزار قرارداد خرید و فروش آپارتمان در شهر تهران منعقد شد که نسبت به مهرماه امسال 47.8 درصد و نسبت به آبان ماه سال گذشته 9.6 درصد رشد داشته است. متوسط قیمت به مترمربع 46.7 میلیون تومان رسید که نسبت به ماه قبل و مدت مشابه سال قبل 6.8 و 45.9 درصد افزایش داشت.
بیت الله ستاریان – کارشناس بازار مسکن دلایل نوسانات بازار مسکن وی به ای بی اس نیوز گفت: شاید بیش از 10 درصد از بحث مسکن در اختیار وزارت راه و شهرسازی باشد و نباید فکر کنیم اگر متولیان این وزارتخانه را تغییر دهیم، مشکل مسکن حل می شود. . ساختارهای اقتصاد باید برای تولید سالانه یک میلیون خانه آماده باشد. وزارت اقتصاد، بانک مرکزی، وزارت حراست و حتی وزارت امور خارجه با بحث مسکن مرتبط هستند.
مهدی روانشدنیا، کارشناس بازار مسکن در گفت وگو با ای بی اس نیوز، اظهار کرد: مردم به طور کلی تغییرات بازار ارز را نشانه تورم آتی می دانند و در چنین مواقعی اقدام به خرید ملکی می کنند که بتواند سرمایه خود را در برابر تورم حفظ کند. بر این اساس، نوسانات قیمت ارز که از مهرماه آغاز شد، تغییراتی در انتظارات تورمی ایجاد کرد که منجر به ورود سرمایه به بازار مسکن شد و در آبان ماه ظاهر شد. بدیهی است تا زمانی که روند نرخ ارز و تورم افزایش یابد، رشد قیمت در بازارهای موازی مانند طلا و مسکن ادامه خواهد داشت.
به گزارش ای بی اس نیوز، رشد 6.8 درصدی قیمت مسکن در تهران تنها در یک ماه گذشته حکایت از انتظارات تورمی و هجوم سرمایه به این بازار داشت. درست قبل از آمدن وزیر جدید راه و شهرسازی که می گوید برای ساخت چهار میلیون خانه به بودجه ای معادل دو برابر بودجه سالانه کشور نیاز است.
وی با بیان اینکه واحدهای نوساز به تدریج در بازار مسکن نایاب شده است، افزود: در شرایط تورمی کنونی گاهی شاهد توقف فروش برخی از فروشندگان هستید. این کمبود عرضه نیز به عاملی برای رشد قیمت تبدیل شده است.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز