11:44 – 21 نوامبر 1403
موافقت فلسفی نایب رئیس سازمان کشاورزی شورای اسلامی در یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با رویکرد امنیت غذایی؛ کشاورزی مولد و تجارت غیرمجاز: امام فرمودند کشاورزی زیربنای اقتصاد کشور است و مقام معظم رهبری نیز بارها اعلام کرده اند که باید صنعت و پول به بخش کشاورزی داده شود که نشان از کارآمدی این بخش دارد.
به گفته وی و بر اساس اطلاعات مرکز آمار در سال 1402 هجری شمسی، بخش کشاورزی 8.3 درصد از تولید ناخالص داخلی و 14.4 درصد از اشتغال کشور را تامین می کند. بنابراین موضوع مهم این است که یارانه قرار است چه عیوبی را پوشش دهد.
این فیلسوف ادامه داد: ابتدا دولت ها سعی کردند شکاف عملکردی را پوشش دهند، سپس شکاف درآمدی را پوشش دهند، سپس شکاف سود را دولت ها پوشش دهند. مقام معظم رهبری نیز در سیاست های کلی برنامه ششم این موضوع را مورد توجه قرار دادند. در همین سیاست ها به عقب ماندگی تاریخی این حوزه اشاره شد. من به رئیس سازمان برنامه و بودجه اشاره کردم که باید این تاخیر را جبران کنیم اما اساسا این تاخیر را نپذیرفتند.
نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس با بیان اینکه همه افرادی که در حوزه خدمات و صنعت فعالیت می کنند از درآمدی برابر بین 92 تا 99 درصد برخوردار هستند، گفت: به همین دلیل شاهد عدم توسعه متوازن در این حوزه هستیم. علاوه بر این، دغدغه اصلی تامین غذای ارزان برای خانواده های شهری بود و به همین دلیل شاهد کاهش قیمت ها در بخش کشاورزی بودیم، زیرا قیمت ها در کشاورزی برای این بخش زیان آور بود.
وی افزود: آمادگی افزایش قیمت ها را نداریم اما سیاست های حمایتی دولت باید به گونه ای باشد که کشاورزی ضرر را احساس نکند و بازدهی سرمایه خود را تامین کند. کشاورزان محصول خود را با ارزان ترین قیمت می فروشند اما واسطه ها به گونه ای عمل می کنند که محصول چند برابر قیمت به دست مصرف کننده می رسد و در نتیجه کشاورزی سودی ندارد. این در حالی است که پایداری عرضه مواد غذایی اولین موضوعی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
این فیلسوف با بیان اینکه رسالت اساسی بخش کشاورزی بر اساس اسناد اولیه امنیت غذایی است، گفت: سالانه 14 تا 15 میلیارد دلار برای واردات مواد اساسی هزینه می شود که تراز بخش کشاورزی را 11 میلیارد منفی کرده است. دلار است، در حالی که ظرفیت و پتانسیل صادراتی محصولات اساسی ما در کشور است. می توان این شرایط را تغییر داد، مانند مورد برزیل که از واردکننده گوشت و پنبه به صادرکننده تبدیل شد.
این مسئول با اشاره به اینکه خبری از اجرای مصوبه الگوی کشاورزی نیست، گفت: با وجود اینکه صحبت از الگوی کشاورزی در کشور است، در چه مقطعی رعایت شده است؟ بارها اعلام شده است که سیاست اجرای الگوی کشاورزی نیازمند 40 تا 50 همات اعتبار است، در حالی که سهم بخش کشاورزی از بودجه عمومی سال گذشته 1.5 تا 2 همات بوده است که حداکثر 3 همات از بودجه عمومی است. . به بخش کشاورزی اختصاص می یابد، اگرچه سهم 8 درصدی از تولید ناخالص داخلی برای بخش کشاورزی وجود دارد زیرا سیاست در بخش کشاورزی انقباضی است. اگرچه سیاست کشاورزی استانداردی وجود ندارد، اما در برخی سال ها شاهد تولید محصولات غیرضروری مانند هندوانه، پیاز و سیب زمینی بیش از نیاز داخلی و واردات گسترده غلات هستیم که در برخی موارد شاهد نابودی آنها هستیم.
این فیلسوف ادامه داد: از دهه 1930 تاکنون سرمایه گذاری در کشاورزی سالانه از 5 درصد در دنیا فراتر نرفته است و سه شاخص توسعه کشاورزی مورد توجه قرار گرفته است. یک مورد سرمایه گذاری و مورد دیگر تسهیلات نظام بانکی است. مدت هاست در حوزه سرمایه در گردش کشاورزی مشکل وجود دارد.
نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: تلاش می کنیم بودجه سال آینده را با برنامه هفتم تطبیق دهیم چرا که در پایان برنامه هفتم 90 درصد خودکفایی در امنیت غذایی و رشد 5.5 درصدی در بخش کشاورزی محقق می شود. . در شرایط جنگ اقتصادی باید به این موضوع توجه بیشتری شود تا بتوانیم نگاهی جدی و عمیق به بخش کشاورزی داشته باشیم.